Rányomja bélyegét a biztonságra az 5G

Jövőre is komoly fejlődésen mehetnek keresztül a kibertámadások és az azokhoz felhasznált eszközök. Ezért a védelemnek gyorsan kell majd reagálnia a fenyegetettségekre.
 

A Kaspersky globális kutató és elemző csapata (GReAT) által 2021-re előre jelzett egyik legfontosabb és talán legveszélyesebb trend az, hogy az elkövetők másképp fognak hozzáállni a támadások végrehajtásához. Az elmúlt évben a célzott zsarolótámadások új szintre léptek a generikus malware-ek alkalmazásával, amelyeket arra használtak, hogy megvessék a lábukat a célba vett hálózatokban. A szakemberek egyre erőteljesebb összefonódásokat figyelnek meg e támadások és a jellemzően lopott hitelesítési adatokkal kereskedő alvilági hálóztok között, ami a jövőbeni támadások veszélyességét is fokozza.
 
Távmunkás megfontolások
 
A távmunka széles körű bevezetésének következtében prioritássá válik a szervezeti biztonság, és tovább fog nőni az érdeklődés a hálózatbiztonsági berendezések, valamint a VPN-átjárók iránt.
 
Pénzkövetelés fenyegetéssel
 
A zsarolóvírusokkal támadó bandák stratégiájában bekövetkező változások a még mindig sokszínű, ám meglehetősen zárt zsarolóprogram-ökoszisztéma konszolidációjához vezetnek. A korábbi, célzott támadásokra épülő stratégiákat követően a nagyobb kibercsoportok koncentráltabbá teszik a tevékenységüket. Az áldozataiktól kicsalt pénz felhasználásával hatalmas összegeket fektethetnek majd be új támadóeszközök kifejlesztésébe. Az előrejelzések szerint különösen romboló támadásokat eredményeznek majd a kritikus infrastruktúrákat érintő, irányított, összehangolt támadások.
 
Célpontban az 5G sérülékenységei
 
Az 5G technológiák egyre szélesebb körben történő alkalmazásával párhuzamosan egyre több eszköz függ majd az általuk biztosított kapcsolatoktól. Ezt a kibertámadók is pontosan tudják, ezért mind nagyobb késztetést fognak érezni az 5G-s sérülékenységek feltárására és kihasználására.
 

"Akkora mennyiségű és annyiféle változást tapasztaltunk a kiberfenyegetési környezetet érintően, hogy az számos különféle forgatókönyvet vetíthet előre a jövőre nézve. Mi több, nincs a világon olyan fenyegetéskutató csapat, amely teljes rálátással rendelkezne az APT-támadók tevékenységeire. Igen, a világ egy kaotikus hely, de a korábbi tapasztalataink azt mutatják, hogy számos veszélyforrást előre lehet jelezni, és ezáltal jobban fel lehet készülni rájuk. Továbbra is ezt az irányt fogjuk követni. Megismerjük az alvilági kampányok és tevékenységek mögötti taktikákat, illetve módszereket, majd közzétesszük a birtokunkba jutott információkat"

- mondta David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója.
Vélemények
 
  1. 4

    A Drupal esetében egy kritikus veszélyességű sebezhetőség megszüntetésére van szükség.

  2. 4

    A Google Chrome több mint két tucat sebezhetőségtől vált meg.

  3. 2

    ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség