Pythonra hangolódnak a zsarolók

​Egyre gyakrabban kapnak szerepet Python kódok a zsarolóvírusokkal végrehajtott támadásokban. A kockázatok a VMware alapú környezetekben fokozottan jelentkeznek.
 

Noha a zsarolóprogramok esetében a Python eddig viszonylag ritkán jutott szerephez, sajnos a kiberbűnőzök elkezdték felismerni, hogy a közkedvelt programozási nyelv igen jó alapot biztosít számukra, különösen akkor, amikor platformfüggetlen károkozásokban gondolkodnak. Még ennél is nagyobb segítséget jelenthet számukra a Python, ha VMware alapú virtuális környezeteket állítanak célkeresztbe, hiszen a VMware telepítések alapértelmezésként tartalmazzák a Python kódok futtatásához szükséges összetevőket.
 
Az első, nagyobb visszhangot kiváltó, Python alapú kártékony program az idén nyáron terjedő FreakOut volt, amely VMware vCenter alapú kiszolgálókat vett célba, és azokon egy távoli kódfuttatásra alkalmas biztonsági rést használt ki. Emellett egy rootkit összetevővel is rendelkezett, amivel elrejtette az általa letöltött fájlokat.

 
 
  1. 3

    Az Adobe Commerce és a Magento Open Source is biztonsági hibajavítással bővült.

  2. 3

    A VMware egy biztonsági hibajavítást tett letölthetővé a vRealize megoldásaihoz.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
​Agresszív zsarolóvírus-taktikákról számolt be az ESET

A kiberbiztonsági megoldásokat fejlesztő ESET közzétette a 2021 második harmadát vizsgáló vírusriportját, amely összefoglalja észlelőrendszereinek legfontosabb statisztikáit és kutatási eredményeit.

Az 5 leggyakoribb, tinédzsereket célzó csalási módszer

A hamisított designer termékektől a „túl jó ahhoz, hogy igaz legyen” típusú állásajánlatokig – íme, öt gyakori trükk, melyekkel a csalók a kamaszok pénzét és személyes adatait próbálják megszerezni.

hirdetés
Közösség