Postafiókok törlésével rémisztgetnek a csalók

E-mail fiókok törlésével riogatnak az adathalászok, akiknek semmi más céljuk nincs, mint hogy megkaparintsák a felhasználók jelszavait.
 
hirdetés

Michael Gillespie biztonsági kutató újabb adathalász támadássorozatra lett figyelmes. Ezúttal a csalók olyan elektronikus levelekkel próbálják rászedni a gyanútlan felhasználókat, amelyek nem tartalmaznak mellékletet. Vagyis most nem tartozik az e-mailekhez hamis számla, rendelés, parkolójegy stb. Ennek ellenére a kockázatok így sem igazán kisebbek.
 
A legutóbbi adathalászat során az elkövetők olyan spameket terjesztenek, amik úgy néznek ki, mintha azokat egy e-mail szolgáltató küldte volna. Az üzenetben az áll, hogy a felhasználónak meg kell adnia egy telefonszámot annak érdekében, hogy a postafiókja egy esetleges probléma (például elfelejtett jelszó) esetén helyreállíthatóvá váljon. Az e-mailben az is olvasható, hogy ha a felhasználó nem közli a telefonszámát néhány napon belül, akkor inaktiválják a fiókját, majd az összes levelét törlik.


Forrás: Michael Gillespie
 
Amennyiben a felhasználó bedől a trükknek, és rákattint a levélben szereplő hivatkozásra, akkor látszólag egy webes levelezőfelület tárul elé, amelyen kérik az e-mail címét és a jelszavát. A valóságban azonban ez az oldal egy manipulált, WordPress-alapú weblap, aminek semmi köze sincs semmilyen e-mail szolgáltatóhoz, de még csak postafiókhoz sem. A weboldal azt a célt szolgálja, hogy az azon megadott hitelesítő adatok rögtön a csalókhoz kerüljenek. Ehhez pedig elég, ha a felhasználó beírja az e-mail címét és a jelszavát. Miután hamis weblapról van szó, ezért a felhasználó hiába adja meg helyesen a bejelentkezéshez szükséges adatait, csak egy hibaüzenetet fog látni: "A munkameneti süti érvénytelen, próbáljon újra belépni". Ahányszor megpróbálja, annyiszor fog eljutni a jelszava a csalókhoz.
 
Mit tehetünk, ha túljártak az eszünkön?
 
Biztonsági szakemberek azt javasolják, hogy azok a felhasználók, akik esetleg bedőlnek a fenti (vagy hasonló) trükknek, mihamarabb változtassák meg a jelszavukat a valódi e-mail szolgáltatójuknál. Emellett minden olyan fiókjuk, profiljuk esetében is sürgősen módosítsák a bejelentkezési adataikat, ahol az illetéktelen kezekbe jutott jelszavukat használták. Emellett mindenkinek fontos tanács, hogy mindig alaposan szemügyre kell venni a webböngészők címsorában megjelenő webcímeket. Ezek ugyanis sokszor árulkodók lehetnek. Még jobb, ha a webcímet még azelőtt ellenőrizzük az e-mailben, mielőtt rákattintanánk.
Vélemények
 
  1. 4

    A Lenovo egy biztonsági hibáról számolt be a NAS adattárolók kapcsán.

  2. 3

    A FortiNAC esetében egy biztonsági rés befoltozása vált szükségessé.

  3. 1

    A Fenkrib trójai nem közvetlenül okoz károkat a számítógépeken, hanem azon ártalmas programok révén, amelyeket letölt a PC-kre.

 
Partnerhírek
Windows sérülékenységet kihasználó kártevő a láthatáron

​Az ESET szakemberei nemrégiben fedeztek fel és elemeztek egy új 0-day sebezhetőséget kihasználó programot (exploit), amely kelet-európai célpontok ellen irányult.

​172 milliós váltságdíjat fizet egy város zsarolóvírus miatt

Több mint 600 ezer dollárnyi bitcoint (közel 172 millió forint) fizet Riviera Beach városa a zsarolóknak azért, hogy visszakapják adataikat.

hirdetés
Közösség
1