Plex: biztonsági figyelmeztetést adott ki a CISA

​A CISA figyelmeztetést adott ki a Plex kapcsán, mivel annak egyik sebezhetősége egyre gyakrabban jut szerephez kibertámadások során.
 

A világszerte széles körben használt Plex Media Serverben 2020 májusában egy súlyos biztonsági hibát fedeztek fel. A lassan három éve ismert, CVE-2020-5741 azonosítóval ellátott sebezhetőségről már akkor lehetett tudni, hogy komoly kockázatokat rejt. Noha a biztonsági rés befoltozására alkalmas patch hamar elérhetővé vált, azt mind a mai napig sokan nem telepítették fel.
 
A szóban forgó sérülékenység az úgynevezett Camera Upload funkciót érinti, és a kihasználásával az érintett rendszereken tetszőleges Python kódok válhatnak távolról lefuttathatóvá, méghozzá rendszergazdai jogosultsági szinten. A kockázatokat fokozza, hogy a sebezhetőségben rejlő lehetőségek kiaknázására viszonylag alacsony komplexitású támadásokkal is lehetőség nyílhat anélkül, hogy ehhez bármiféle felhasználói interakcióra szükség lenne.
 
A 2020-as sérülékenységet akkor a fejlesztők a Plex Media Server 1.19.3-as verziójának kiadásával orvosolták, így az ennél korábbi változatok esetében kell számolni a fenti kockázatokkal.
 
A biztonsági hiba kapcsán az utóbbi napokban több olyan hír is megjelent, amelyek arra engednek következtetni, hogy a Plex sérülékenység játszhatott szerepet a LastPass ellen tavaly végrehajtott, súlyos adatlopással járó incidensben. Ezeket a híreket egyelőre sem a CISA, sem a Plex nem kívánta megerősíteni, de számos hírforrás tudni véli, hogy a LastPass munkatársa a meghackelt otthoni rendszerében használta a Plex Media Servert, és a LastPass közleménye is utalást tett arra, hogy egy médiaszoftver biztonsági résén keresztül jutottak az elkövetők azokhoz az információkhoz, amik révén aztán végrehajtották a jelszókezelő szolgáltatás elleni támadásukat.
 
 1. 3

  Az OpenSSL kapcsán egy biztonsági hibára figyelmeztetnek a fejlesztők.

 2. 4

  Kritikus biztonsági hibára derült fény a TP-Link Archer C5400X routerben.

 3. 3

  A TP-Link Omada ER605 hálózati eszközéhez biztonsági frissítéseket adott ki.

 4. 4

  A WordPress-hez készült Slider Revolution bővítmény két biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

 5. 4

  A Microsoft öt biztonsági rést szüntetett meg az Edge webböngészőben.

 6. 4

  A GNU Glibc kapcsán sebezhetőségekre derült fény.

 7. 4

  A GitLab újabb biztonsági frissítésekkel rukkolt elő.

 8. 3

  A TP-Link a Tapo és a Tether megoldásai kapcsán egy biztonsági hibáról számolt be.

 9. 3

  A QNAP a QTS kapcsán öt sérülékenységről adott tájékoztatást.

 10. 4

  A Google ismét biztonsági réseket foltozott be a Chrome webböngészőn.

Partnerhírek
Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

hirdetés
Közösség