Plex: biztonsági figyelmeztetést adott ki a CISA

​A CISA figyelmeztetést adott ki a Plex kapcsán, mivel annak egyik sebezhetősége egyre gyakrabban jut szerephez kibertámadások során.
 

A világszerte széles körben használt Plex Media Serverben 2020 májusában egy súlyos biztonsági hibát fedeztek fel. A lassan három éve ismert, CVE-2020-5741 azonosítóval ellátott sebezhetőségről már akkor lehetett tudni, hogy komoly kockázatokat rejt. Noha a biztonsági rés befoltozására alkalmas patch hamar elérhetővé vált, azt mind a mai napig sokan nem telepítették fel.
 
A szóban forgó sérülékenység az úgynevezett Camera Upload funkciót érinti, és a kihasználásával az érintett rendszereken tetszőleges Python kódok válhatnak távolról lefuttathatóvá, méghozzá rendszergazdai jogosultsági szinten. A kockázatokat fokozza, hogy a sebezhetőségben rejlő lehetőségek kiaknázására viszonylag alacsony komplexitású támadásokkal is lehetőség nyílhat anélkül, hogy ehhez bármiféle felhasználói interakcióra szükség lenne.
 
A 2020-as sérülékenységet akkor a fejlesztők a Plex Media Server 1.19.3-as verziójának kiadásával orvosolták, így az ennél korábbi változatok esetében kell számolni a fenti kockázatokkal.
 
A biztonsági hiba kapcsán az utóbbi napokban több olyan hír is megjelent, amelyek arra engednek következtetni, hogy a Plex sérülékenység játszhatott szerepet a LastPass ellen tavaly végrehajtott, súlyos adatlopással járó incidensben. Ezeket a híreket egyelőre sem a CISA, sem a Plex nem kívánta megerősíteni, de számos hírforrás tudni véli, hogy a LastPass munkatársa a meghackelt otthoni rendszerében használta a Plex Media Servert, és a LastPass közleménye is utalást tett arra, hogy egy médiaszoftver biztonsági résén keresztül jutottak az elkövetők azokhoz az információkhoz, amik révén aztán végrehajtották a jelszókezelő szolgáltatás elleni támadásukat.
Vélemények
 
  1. 4

    A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség