Pánikgombot kap az Android?

​Az Android legújabb verziójában arra utaló jelek találhatók, hogy a Google operációs rendszere egy pánikgomb funkcióval egészülhet ki.
 
hirdetés
Az Android kódjában mélyebb szinten vájkáló szakemberek egy érdekességre akadtak. A legújabb 7.1-es kiadás egyes fájljai ugyanis arra utaló bejegyzéseket tartalmaznak, hogy az operációs rendszer mélyén megbújik egy pánikgomb funkció. Ez éles környezetben még nem elérhető, és jelenleg még nem is túl egyszerű aktiválni a lehetőséget. Feltételezések szerint ez egy olyan teszt funkció, amelyet a Google házon belül próbálgat, tesztel. Ha beválik, akkor biztonsági szempontból is jó szolgálatot tehet majd.
 
Az eddigi hírek szerint a pánikgomb úgy működik, hogy az aktiválását követően a felhasználónak négyszer egymás után gyorsan meg kell nyomnia a mobil készüléken a "vissza" gombot. Ekkor az összes megnyitott alkalmazás azonnal bezáródik, és a kezdőképernyő jelenik meg. De miért is lehet ez hasznos a mindennapokban. Elsősorban azért, mert egyre elterjedtebbé válnak Android alatt is azok a zsaroló programok, amik a képernyő zárolásával igyekeznek ellehetetleníteni a mobilok használatát, és pénzt követelnek a helyreállításért. Ha egy készülék egy ilyen ártalmas alkalmazással megfertőződik, akkor a vírusirtás nem minden esteben triviális feladat. Ha viszont van egy olyan lehetőség, amely a szoftverek bezárását képes elvégezni, még inkább kikényszeríteni, akkor e zsaroló programok méregfoga kihúzhatóvá válhat.
 
Sajnos egyelőre nincsenek olyan információk, amelyek alapján biztosan kijelenthető lenne, hogy a pánikgomb valóban képes bezárni a nemkívánatos készülékzároló alkalmazásokat, de a Google vélhetőleg ezt próbálja elérni. Mindenesetre a közeljövőben ki fog derülni, hogy az új funkciót élesítik-e a fejlesztők, vagy elvetik annak bevezetését.
Vélemények
 
  1. 3

    A Linux Kernel közepes veszélyességű hibája jogosulatlan rendszerhozzáférést tehet lehetővé.

  2. 1

    A ChaoPZ trójai elsősorban rendszerinformációkat lop, de azért a jelszavak sem kerülik el a figyelmét.

  3. 3

    A NetBSD fejlesztői két sebezhetőségről számoltak be.

 
Partnerhírek
G DATA vs. Tamás zsarolóvírusa

Kaptunk egy új zsarolóvírus mintát Tamástól, aki azt írta nekünk, hogy a VirusTotal szerint ezt az új kártevőt egy neves vírusirtó sem tudja megállítani.

Jól fizet a hibavadászat

A legjobban kereső etikus hackerek 2,7-szer jobban keresnek, mint a hazájukban dolgozó szoftverfejlesztő mérnökök – derült ki egy friss felmérésből.

hirdetés
Közösség
1