Pánikgombot kap az Android?

​Az Android legújabb verziójában arra utaló jelek találhatók, hogy a Google operációs rendszere egy pánikgomb funkcióval egészülhet ki.
 
hirdetés
Az Android kódjában mélyebb szinten vájkáló szakemberek egy érdekességre akadtak. A legújabb 7.1-es kiadás egyes fájljai ugyanis arra utaló bejegyzéseket tartalmaznak, hogy az operációs rendszer mélyén megbújik egy pánikgomb funkció. Ez éles környezetben még nem elérhető, és jelenleg még nem is túl egyszerű aktiválni a lehetőséget. Feltételezések szerint ez egy olyan teszt funkció, amelyet a Google házon belül próbálgat, tesztel. Ha beválik, akkor biztonsági szempontból is jó szolgálatot tehet majd.
 
Az eddigi hírek szerint a pánikgomb úgy működik, hogy az aktiválását követően a felhasználónak négyszer egymás után gyorsan meg kell nyomnia a mobil készüléken a "vissza" gombot. Ekkor az összes megnyitott alkalmazás azonnal bezáródik, és a kezdőképernyő jelenik meg. De miért is lehet ez hasznos a mindennapokban. Elsősorban azért, mert egyre elterjedtebbé válnak Android alatt is azok a zsaroló programok, amik a képernyő zárolásával igyekeznek ellehetetleníteni a mobilok használatát, és pénzt követelnek a helyreállításért. Ha egy készülék egy ilyen ártalmas alkalmazással megfertőződik, akkor a vírusirtás nem minden esteben triviális feladat. Ha viszont van egy olyan lehetőség, amely a szoftverek bezárását képes elvégezni, még inkább kikényszeríteni, akkor e zsaroló programok méregfoga kihúzhatóvá válhat.
 
Sajnos egyelőre nincsenek olyan információk, amelyek alapján biztosan kijelenthető lenne, hogy a pánikgomb valóban képes bezárni a nemkívánatos készülékzároló alkalmazásokat, de a Google vélhetőleg ezt próbálja elérni. Mindenesetre a közeljövőben ki fog derülni, hogy az új funkciót élesítik-e a fejlesztők, vagy elvetik annak bevezetését.
Vélemények
 
  1. 3

    Az IBM WebSphere Application Server újabb frissítése egy adatszivárgásra módot adó biztonsági rést foltoz be.

  2. 3

    A Cacti esetében egy XSS-alapú károkozásokra lehetőséget adó hibára derült fény.

  3. 1

    A Shadowpad trójai rendszerinformációk kiszivárogtatásával, illetve kártékony kódok terjesztésével segíti a kiberbűnözőket.

hirdetés
Partnerhírek
Adatokat gyűjt az ingyenes Disney mobiljáték

Aggódó szülők egy csoportja pert indított a Disney ellen az Amerikai Egyesült Államokban: a vád, hogy 43 ingyenes mobilos játékuk titokban adatot gyűjt a gyermekekről.

Ne gépelj az internetes megbeszélések alatt!

Az online értekezletek alatt sokan nem teszik le egyéb munkájukat, hanem tovább folytatják az e-mailek és dokumentumok gépelését, ami biztonsági kockázatot is rejt.

hirdetés
Közösség
1