Pánikgombot kap az Android?

​Az Android legújabb verziójában arra utaló jelek találhatók, hogy a Google operációs rendszere egy pánikgomb funkcióval egészülhet ki.
 
hirdetés
Az Android kódjában mélyebb szinten vájkáló szakemberek egy érdekességre akadtak. A legújabb 7.1-es kiadás egyes fájljai ugyanis arra utaló bejegyzéseket tartalmaznak, hogy az operációs rendszer mélyén megbújik egy pánikgomb funkció. Ez éles környezetben még nem elérhető, és jelenleg még nem is túl egyszerű aktiválni a lehetőséget. Feltételezések szerint ez egy olyan teszt funkció, amelyet a Google házon belül próbálgat, tesztel. Ha beválik, akkor biztonsági szempontból is jó szolgálatot tehet majd.
 
Az eddigi hírek szerint a pánikgomb úgy működik, hogy az aktiválását követően a felhasználónak négyszer egymás után gyorsan meg kell nyomnia a mobil készüléken a "vissza" gombot. Ekkor az összes megnyitott alkalmazás azonnal bezáródik, és a kezdőképernyő jelenik meg. De miért is lehet ez hasznos a mindennapokban. Elsősorban azért, mert egyre elterjedtebbé válnak Android alatt is azok a zsaroló programok, amik a képernyő zárolásával igyekeznek ellehetetleníteni a mobilok használatát, és pénzt követelnek a helyreállításért. Ha egy készülék egy ilyen ártalmas alkalmazással megfertőződik, akkor a vírusirtás nem minden esteben triviális feladat. Ha viszont van egy olyan lehetőség, amely a szoftverek bezárását képes elvégezni, még inkább kikényszeríteni, akkor e zsaroló programok méregfoga kihúzhatóvá válhat.
 
Sajnos egyelőre nincsenek olyan információk, amelyek alapján biztosan kijelenthető lenne, hogy a pánikgomb valóban képes bezárni a nemkívánatos készülékzároló alkalmazásokat, de a Google vélhetőleg ezt próbálja elérni. Mindenesetre a közeljövőben ki fog derülni, hogy az új funkciót élesítik-e a fejlesztők, vagy elvetik annak bevezetését.
Vélemények
 
  1. 3

    A Microsoft a Visual Studiohoz egy biztonsági hibajavítást tett letölthetővé.

  2. 4

    Az Apache Storm legújabb frissítése egy veszélyes sérülékenységet orvosol.

  3. 4

    Az Adobe az Acrobat és a Reader alkalmazásaihoz több tucat biztonsági hibajavítást tett elérhetővé.

 
Partnerhírek
A nyár toplistás kártevői

A Top10 listát ezúttal is a CoinMiner trójai vezeti. Ez egy olyan szkript, amely a felhasználó tudta és jóváhagyása nélkül képes a kriptovaluták bányászatára.

​Fertőzött androidos Fortnite terjed

A Fortnite fejlesztői a nyárra ígérték az androidos verziót, de a hamis változatok már elkezdtek terjedni.

hirdetés
Közösség
1