Öt tipp az értékes adataink védelméhez

Öt hasznos tippet adunk ahhoz, hogy a személyes adatait, fájljait biztonságosan tudja tárolni és kezelni.
 

Az okoseszközök korában a kommunikáció, a munkavégzés és a tartalomfogyasztás minden eddiginél könnyebb és hatékonyabb. Ugyanakkor a technológiai fejlesztések egyúttal új kockázatokkal is járnak mind a személyes, mind a vállalati adatok biztonságára nézve. A Kingston Technology szakértői összegyűjtöttek öt egyszerű és praktikus tippet, amelyekkel nagyobb biztonságban tudhatjuk az adatainkat.
 
Biztonsági mentés készítése, méghozzá rendszeresen!
 
Bármikor előfordulhat, hogy véletlenül kitörlünk fájlokat, fájltitkosító zsarolóvírus áldozatává válunk, vagy elveszítjük a laptopunkat, az okoseszközünket vagy a pendrive-unkat. Az adataink kompromittálódásának, megsemmisülésének elkerülése érdekében roppant fontos, hogy rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot. A legjobb, ha erre a célra egy felhős tárhely mellett (vagy helyett) külső adattárolót, például USB-s merevlemezt, pendrive-ot vagy hordozható SSD-t használunk. A biztonsági másolat elvégzése után ellenőrizni kell, hogy az adatmentés olvasható-e, visszatölthető-e. Ezt követően a lementett adatokat érdemes egy biztonságos, elzárt helyen tárolni.
 
Használjunk titkosítást!
 
A biztonsági mentés mellett tanácsos titkosítani az adatokat, amit szoftveres úton vagy hardveres titkosítással ellátott adathordozók segítségével is meg lehet tenni. Ez utóbbi kényelmesebb megoldás, ugyanakkor a Kingston egyik felmérése rámutatott, hogy a válaszadók 44 százaléka még mindig hagyományos pendrive-ot használ titkosított helyett, pedig egy ilyen adattároló sok fejfájástól megkímélhet.
 
Használjunk erős jelszavakat, sőt, jelmondatokat!
 
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint az Adatvezérelt Marketing Szövetség (DIMSZ) közös kutatása szerint a hazai internetezők több mint 50 százaléka ugyanazokat a jelszavakat használja évek óta. Ez pedig sok kockázattal jár.
 
A Kingston szerint a hatékony védekezés érdekében célszerűbb, ha a kis- és nagybetűkből, számokból és speciális karakterekből álló, komplex jelszavak helyett inkább könnyen megjegyezhető, ugyanakkor ember és gép által is nehezen kitalálható jelmondatokat (passphrase) választani. Ez lehet például egy dalrészlet, kedvenc idézet, személyes mottó vagy bennfentes vicc. Természetesen fontos, hogy ezek is rendszeresen megváltoztatásra kerüljenek.
 
A többfaktoros azonosítás bevetése!
 
A fokozott biztonság érdekében, ahol csak lehetséges, többfaktoros hitelesítést célszerű használni. Ezáltal, ha a jelszó vagy a jelmondat rossz kezekbe kerül, akkor sem lehet azokkal bejelentkezni jogosulatlanul a védett rendszerekbe, szolgáltatásokba.
 
Rendszeres frissítés
 
Az operációs rendszer, valamint a különféle programok és alkalmazások rendszeres frissítése elengedhetetlen a biztonságos működéshez. Érdemes minél hamarabb megfontolni az esetlegesen elavult, támogatással már nem rendelkező (pl.: Windows XP/Vista/7/8) operációs rendszerek új verziókra történő frissítését is.
 
A biztonsági frissítések telepítése azonban nem kizárólag a számítógépek kapcsán lényeges, hanem az okostelefonok, táblagépek, okoseszközök és a hálózatos készülékek (routerek, NAS-ok) esetében is.
 
 1. 3

  A Sambához egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 2. 4

  A Cisco több biztonsági javítást adott ki az NX-OS-hez.

 3. 4

  Az IBM AIX-hez három patch vált elérhetővé.

 4. 3

  A VMware Workstation és a Fusion egy biztonsági frissítést kapott.

 5. 4

  A Google újabb fontos hibajavításokat adott ki a Chrome webböngészőhöz.

 6. 4

  A Zyxel fontos biztonsági frissítéseket tett elérhetővé egyes hálózati és hálózatbiztonsági eszközeihez.

 7. 3

  A Rails fejlesztői három biztonsági hibáról adtak tájékoztatást.

 8. 3

  A IBM InfoSphere Information Server egy biztonsági hibajavítással bővült.

 9. 4

  A Microsoft 11 biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 10. 3

  A Node.js kapcsán tíz biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség