Ostrom alatt vannak a MikroTik routerek

​A MikroTik routerei egyre nagyobb nyomás alá kerülnek a kiberbűnözők által. Egy már javított hibát használnak ki a csalók, hogy minél több kriptopénzre tegyenek szert.
 
hirdetés
A MikroTik routerei, hálózati eszközei esetében áprilisban derült fény egy súlyos sérülékenységre, amelyet a gyártó még akkor meg is szüntetett egy frissítéssel. Azonban ez a hibajavítás nagyon sok eszközre mind a mai napig nem került fel, így a kiberbűnözőknek nincs nehéz dolguk. A biztonsági hiba elsősorban a hálózati adatforgalom manipulációját teszi lehetővé, és különösen kedvez a kriptobányászatra hangolódott csalók számára. Ők tömegesen használják ki a sebezhetőséget.
 
A biztonsági rés világszerte több százezer eszközt érint. A legutóbbi támadássorozat azonban elsősorban Brazíliában működő MikroTik eszközöket érintett, több mint 70 ezret. Ezek a routerek egyik pillanatról a másikra elkezdtek kriptopénzt bányászni azáltal, hogy a hálózati (webes) adatforgalomba becsempészték a CoinHive scriptet.
 
A támadások azért is aggasztóak, mert két irányból jelentenek veszélyt. Egyrészt a router mögött lévő számítógépeken folytatott webböngészés során a letöltött weboldalakba automatikusan, a felhasználó tudta nélkül bekerül a CoinHive script. Másrészt pedig az érintett routerek mögött lévő webszerverek adatforgalmába is bekerül a nemkívánatos kód, így külső felhasználók számítógépei is bányászatba foghatnak.
 
Noha a legutóbbi támadás elsősorban Brazíliában fejtette ki hatását, a probléma globális jellegű. A Trustwave kutatása szerint világszerte 170 ezer fertőzött router működhet.
 
A biztonsági kockázat ez esetben könnyen csökkenthető, hiszen csak a MikroTik routerek frissítését kell elvégezni, amit minél előbb célszerű megtenni.
Vélemények
 
  1. 3

    Az OpenSSH-hoz egy biztonsági patch vált letölthetővé.

  2. 3

    A VMware Workstation és a Fusion kapcsán egy sérülékenységre derült fény.

  3. 3

    Az Adobe Creative Cloud egy közepes veszélyességű biztonsági hibától vált meg.

 
Partnerhírek
Beszállítótól kerülhettek volna ki a Tesla, Fiat, VW adatai

​Egy nagy szervezet adataihoz legkönnyebb partnerei kevésbé védett kapuin keresztül bejutni. Ez a tény nemrég egy sor autógyártó számára vált majdnem igazi rémálommá.

6 tipp a biztonságos nyaraláshoz

​Legyen az a Balaton vagy a horvát tengerpart, a legtöbben a nyaralásra is magukkal viszik az okostelefonjukat és akár a notebookjukat.

hirdetés
Közösség
1