Ostrom alatt vannak a MikroTik routerek

​A MikroTik routerei egyre nagyobb nyomás alá kerülnek a kiberbűnözők által. Egy már javított hibát használnak ki a csalók, hogy minél több kriptopénzre tegyenek szert.
 

A MikroTik routerei, hálózati eszközei esetében áprilisban derült fény egy súlyos sérülékenységre, amelyet a gyártó még akkor meg is szüntetett egy frissítéssel. Azonban ez a hibajavítás nagyon sok eszközre mind a mai napig nem került fel, így a kiberbűnözőknek nincs nehéz dolguk. A biztonsági hiba elsősorban a hálózati adatforgalom manipulációját teszi lehetővé, és különösen kedvez a kriptobányászatra hangolódott csalók számára. Ők tömegesen használják ki a sebezhetőséget.
 
A biztonsági rés világszerte több százezer eszközt érint. A legutóbbi támadássorozat azonban elsősorban Brazíliában működő MikroTik eszközöket érintett, több mint 70 ezret. Ezek a routerek egyik pillanatról a másikra elkezdtek kriptopénzt bányászni azáltal, hogy a hálózati (webes) adatforgalomba becsempészték a CoinHive scriptet.
 
A támadások azért is aggasztóak, mert két irányból jelentenek veszélyt. Egyrészt a router mögött lévő számítógépeken folytatott webböngészés során a letöltött weboldalakba automatikusan, a felhasználó tudta nélkül bekerül a CoinHive script. Másrészt pedig az érintett routerek mögött lévő webszerverek adatforgalmába is bekerül a nemkívánatos kód, így külső felhasználók számítógépei is bányászatba foghatnak.
 
Noha a legutóbbi támadás elsősorban Brazíliában fejtette ki hatását, a probléma globális jellegű. A Trustwave kutatása szerint világszerte 170 ezer fertőzött router működhet.
 
A biztonsági kockázat ez esetben könnyen csökkenthető, hiszen csak a MikroTik routerek frissítését kell elvégezni, amit minél előbb célszerű megtenni.
Vélemények
 
  1. 4

    A Drupal alapú weboldalak frissítését mihamarabb célszerű elvégezni.

  2. 3

    A McAfee Data Loss Prevention egy közepes veszélyességű biztonsági hibát tartalmaz.

  3. 1

    A Betabot trójai számos kártékony tevékenységbe tud bekapcsolódni. A neve ellenére már egyáltalán nem béta verzióról van szó.

 
Partnerhírek
Okoseszközeink az áramellátást is veszélyeztethetik

A kiberbűnözők internetes hálózatba kapcsolt háztartási készülékeket köthetnek botnetekbe, hogy manipulálhassák az energiahálózatot.

Amikor az ellátási lánc a gyenge pont

Október elején az egész biztonsági világ rácsodálkozott a neves Bloomberg Businessweek tényfeltáró cikkére, mely hardverszintű beépített kémkedésről szólt.

hirdetés
Közösség
1