Ostrom alatt vannak a MikroTik routerek

​A MikroTik routerei egyre nagyobb nyomás alá kerülnek a kiberbűnözők által. Egy már javított hibát használnak ki a csalók, hogy minél több kriptopénzre tegyenek szert.
 
hirdetés

A MikroTik routerei, hálózati eszközei esetében áprilisban derült fény egy súlyos sérülékenységre, amelyet a gyártó még akkor meg is szüntetett egy frissítéssel. Azonban ez a hibajavítás nagyon sok eszközre mind a mai napig nem került fel, így a kiberbűnözőknek nincs nehéz dolguk. A biztonsági hiba elsősorban a hálózati adatforgalom manipulációját teszi lehetővé, és különösen kedvez a kriptobányászatra hangolódott csalók számára. Ők tömegesen használják ki a sebezhetőséget.
 
A biztonsági rés világszerte több százezer eszközt érint. A legutóbbi támadássorozat azonban elsősorban Brazíliában működő MikroTik eszközöket érintett, több mint 70 ezret. Ezek a routerek egyik pillanatról a másikra elkezdtek kriptopénzt bányászni azáltal, hogy a hálózati (webes) adatforgalomba becsempészték a CoinHive scriptet.
 
A támadások azért is aggasztóak, mert két irányból jelentenek veszélyt. Egyrészt a router mögött lévő számítógépeken folytatott webböngészés során a letöltött weboldalakba automatikusan, a felhasználó tudta nélkül bekerül a CoinHive script. Másrészt pedig az érintett routerek mögött lévő webszerverek adatforgalmába is bekerül a nemkívánatos kód, így külső felhasználók számítógépei is bányászatba foghatnak.
 
Noha a legutóbbi támadás elsősorban Brazíliában fejtette ki hatását, a probléma globális jellegű. A Trustwave kutatása szerint világszerte 170 ezer fertőzött router működhet.
 
A biztonsági kockázat ez esetben könnyen csökkenthető, hiszen csak a MikroTik routerek frissítését kell elvégezni, amit minél előbb célszerű megtenni.
Vélemények
 
  1. 3

    A Jenkins fontos biztonsági frissítéseket kapott.

  2. 3

    A HAProxy két biztonsági rés kapcsán szorul frissítésre.

  3. 2

    A Trickbot trójai egy meglehetősen komplex felépítésű kémprogram, amely többféle módon képes értékes adatokhoz juttatni a terjesztőit.

 
Partnerhírek
Trendek a vállalati biztonságban

A felhasználók negyede soha egyetlen munkahelyén sem kapott biztonságtudatossági képzést.

Oktatással a zsarolóvírusok ellen

A legtöbb biztonsági incidensnek kevesebb fájó következménye lenne, ha a vállalat minden munkatársa tudná, hogy mit kell tennie vészhelyzet esetén.

hirdetés
Közösség
1