Összefogás nélkül nem lesz kiberbiztonság

​A következő öt évben a vállalatoknak sok milliárd dollár többletköltséget és árbevétel kiesést okozhatnak az internetes támadások.
 

A világszerte több mint 1.700 vállalati vezető bevonásával elvégzett "A digitális gazdaság védelme: az internet iránti bizalom újjáépítése" című tanulmány az internetes biztonsági kihívások összetettségét vizsgálja. Hangsúlyozza a vezetők egyre fontosabb szerepét a technológia, az üzleti architektúra és az irányítás területén.
 
A jelentés megállapítja, hogy az internetes bűnözés egyre jelentősebb kihívást jelent a vállalatoknak az üzleti működés, az innováció, a növekedés, valamint az új termékek és szolgáltatások bevezetése terén.
 

"Az internetes biztonság kifinomultsága elmarad a kiberbűnözők eszközeitől, amely gyengíti a digitális gazdaságba vetetett bizalmat"

- mutatott rá Omar Abbosh, az Accenture kommunikációs, technológiai- és médiaszektorért felelős vezetője.
 
A szakember szerint az internetes biztonság erősítéséhez határozott - és néha formabontó - vezetésre van szükség az információbiztonsági vezető (CISO) mellett a vezérigazgató részéről is. Ahhoz, hogy egy vállalat a lehető legjobban  védetté váljon az internetes támadásokkal szemben, a cég vezetőjének - amellett, hogy elfogadja a CISO szakmai döntéseit - a biztonságot már a projektek tervezésének első szakaszában be kell építenie, és más üzleti területek vezetőinek is felelősséget kell vállalniuk a vállalat teljes biztonságáért, valamint az adatvédelemért.
 
A felmérésben résztvevők 79 százaléka szerint a digitális gazdaság fejlődésében jelentős akadályt jelenthet, ha hamarosan nem sikerül áttörést elérni az internetes biztonság terén; a válaszadók több mint fele úgy nyilatkozott, hogy az internet kiberbiztonsági szempontból egyre megbízhatatlanabb. A megkérdezettek háromnegyede úgy gondolja, hogy a kiberbiztonság veszélyeivel szemben összehangolt és közös fellépésre lesz szükség, mivel egymaga egyetlen szervezet sem tudja megoldani a problémát. A kiberbiztonság miatti aggodalmak erősödésére utal, hogy a vezetők több mint fele szívesen fogadná, ha egy központi szervezet vagy irányító testület szigorúbb üzleti előírásokat határozna meg ezen a területen.
 

"Az internetet nem ilyen szintű komplexitásra és digitális környezetre hozták létre, ezért elég egy óvatlan kattintás - a vállalaton belül vagy kívül - ahhoz, hogy valaki áldozatul essen egy végzetes kibertámadásnak"

- nyilatkozta Kelly Bissell, az Accenture Security ügyvezető igazgatója.
 
Az új technológiák gyors megjelenése újabb kihívásokat jelent. A válaszadók jelentős többsége úgy vélekedett, hogy a cége gyorsabban vezeti be az új technológiákat, mint ahogy a biztonsági kockázatokat képes lenne kezelni. Háromnegyedük elismerte, hogy a kiberbiztonság területén a dolgok internete (IoT) miatt csúszott ki a kezükből az irányítás.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google 39 biztonsági rést foltozott be a Chrome böngészőn.

  2. 4

    A Fujifilm FCR röntgen berendezései kapcsán egy súlyos sérülékenységre derült fény.

  3. 1

    A Scranos trójai rootkit technikák alkalmazásával éri el, hogy nehéz legyen kiszúrni azokon a rendszereken, amelyekről adatokat lop.

 
Partnerhírek
​Törvény az álhírek és a zaklatás ellen

A brit kormány a közösségi oldalakat működtető vállalatokat vonná felelősségre a platformjaik segítségével terjesztett ártalmas online viselkedéséért és tartalmakért.

​EU-s GDPR vizsgálat indul a Microsoft ellen

Az ellenőrzést a holland kormány vizsgálatának eredményei indították el, mely szerint a redmondi óriás termékei nem GDPR-kompatibilisek.

hirdetés
Közösség
1