Önmagát ütötte ki a LastPass

​A LastPass a múlt héten egy komoly szolgáltatáskiesést volt kénytelen elkönyvelni, aminek okára mostanra már fény derült.
 

A múlt héten a LastPass rendszerei majdnem fél napon keresztül elérhetetlenek és használhatatlanok voltak. Ez pedig nagyon komoly bosszúságot okozott a felhasználók számára, akik nem tudtak hozzáférni a jelszavaikat és az egyéb bizalmas adataikat kezelő szolgáltatáshoz. Hiába próbálkoztak, általában csak egy "404 Not Found" hibaüzenet vált láthatóvá. Majd néhány óra elteltével elkezdett helyreállni a rendszer, de még akkor is sokan panaszkodtak fennakadásokra.
 
A leállás során a LastPass eleinte nem közölt részletesebb információkat, így nem lehetett tudni, hogy a problémák háttérben technikai okok vagy valamiféle kibertámadás áll. Nyilván ez utóbbi sem volt kizárható, hiszen egy igen érzékeny adatokat kezelő szolgáltatásról beszélünk, amely folyamatos érdeklődésre tart számot a kiberbűnözők berkein belül is.
 
Mint azóta kiderült, a szolgáltatás leállásának okára az üzemeltetők viszonylag hamar rájöttek, de a rendellenesség megszüntetéséhez időre volt szükség. A LastPass ugyanis közölte, hogy a leállást a jelszókezelő Chrome bővítménye okozta, amelynek frissítése nem sokkal a problémák megjelenése előtt vált elérhetővé a böngészőhöz. 
 
A hibás Chrome kiegészítő olyan lekérdezéseket és műveleteket hajtott végre, aminek révén a LastPass háttér infrastruktúrája egyre nagyobb terhelést kapott ahogy mind több felhasználóhoz jutott el a bővítmény. Ilyen módon tehát tulajdonképpen a LastPass saját "eszköze" bénította meg a szolgáltatást.
 
A hiba elhárításához nyilván először szerver oldalon kellett úrrá lenni a problémán, miközben a Chrome kiegészítőt is módosítani, majd újra publikálni kellett. Ehhez pedig időre volt szükség.
 
 1. 4

  Elérhetővé váltak a MySQL legújabb biztonsági frissítéseit.

 2. 4

  A Java frissítésével ezúttal hét biztonsági rés foltozható be.

 3. 3

  Telepíthetők az Oracle Database Server legújabb biztonsági frissítései.

 4. 4

  A VirtualBox virtualizációs alkalmazás három biztonsági hibát tartalmaz.

 5. 5

  A Cisco egy kritikus veszélyességű sebezhetőséget szüntetett meg az SSM-ben.

 6. 3

  Az IBM Security SOAR esetében egy biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

 7. 3

  A Palo Alto Networks egy hibajavítást adott ki a PAN-OS-hez.

 8. 4

  Az NVIDIA egyes grafikus drivereiben egy veszélyes hibára derült fény.

 9. 3

  A Webminhez több biztonsági frissítés vált letölthetővé.

 10. 3

  A Wireshark egy nemrég feltárt sebezhetőség miatt kapott frissítést.

Partnerhírek
Mesterséges intelligencia és deepfake a támadásokban

Az ESET legújabb Threat Report jelentése átfogó képet ad az ESET szakértői csapata által 2023 decemberétől 2024 májusáig megfigyelt fenyegetettségi trendekről.

​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

hirdetés
Közösség