Online és mobil játékokra sújtottak le a kiberbűnözők

A számítógépes és mobil játékok piaca folyamatosan növekszik, és egyre több felhasználót ér el. Erre pedig sajnos a kiberbűnözés is felfigyelt.
 
hirdetés
Manapság majdnem minden játékot úgy fejlesztenek, hogy azok online módon is használhatók legyenek. Ezt az is jól alátámasztja, hogy a bevételek majdnem felét mobil játékok adják, például olyan szoftverek, mint a Pokémon Go, a Clash Royale vagy a Super Mario Run. Az is megfigyelhető, hogy a játékkonzolok és a számítógépek esetében a felhasználók mind inkább a virtuális áruházakat választják a fizikai megfelelőikkel szemben. Természetesen a fejlesztőcégek ebből megpróbálnak minél többet profitálni. Előrejelzések szerint a játékipar forgalma 2017-ben eléri a 105 milliárd dollárt.
 
A Sophos szerint ennek a két tényezőnek a kombinációja miatt - azaz a játékipar gyors növekedésének és az online környezetek egyre népszerűbbé válásának következtében - a videojátékok mind gyakrabban válnak digitális bűnözők célpontjává, miközben a játékosok egyre több veszélynek vannak kitéve. Ez alatt pedig nemcsak a fanatikusabb rétegbe tartozó felhasználókat kell érteni, hanem mindenkit, aki például váróhelyiségekben vagy utazás közben mobilos játékokkal üti el az időt.
 
Lehetséges veszélyforrások
 
A mobilos játékok kapcsán a legáltalánosabb problémát a szoftveráruházakba feltöltött vírusos appok jelentik. Különösen az androidos alkalmazásokat kínáló áruházak (sajnos esetenként a hivatalos Google Play is ide sorolható) esetében kézzel foghatók ezek a kockázatok.
 
A játékos kedvű felhasználókra azonban más veszélyek is leselkednek. A személyes adatok, jelszavak és egyéb bizalmas információk eltulajdonítását célzó phishing, vagyis az adathalász támadások legtöbbször akkor fordulnak elő, amikor a felhasználó bejelentkezik egy játékba, vagy profilt készít egy játék vagy játékplatform használatához. Gyakorta jól csengő szoftverek nevével élnek vissza a csalók: kiszemelt célpont volt már többek között a FIFA és a World of Warcraft is. Több megtévesztő módszer létezik. A csalók gyakran e-mailekben vagy közösségi hálózatokon keresztül irányítják át a felhasználókat hamis weblapokra, és arra biztatják őket, hogy adják meg a bejelentkezési vagy személyes adataikat a hozzáféréshez.
 
A játékok illegális letöltése is biztonsági kockázatot rejt. Több ezer weboldal kínál feltört verziókat a népszerű játékokból, amik olyan fájlokat tartalmaznak, amelyek "elméletileg" arra szolgálnak, hogy korlátozás nélkül, ingyen lehessen használni az adott programot. Azonban ezek a fájlok gyakran trójai programokkal vagy egyéb károkozókkal fertőzöttek. E tekintetben nem ritkák az úgynevezett keylogger programok sem, amelyek felhasználói tevékenységeket és billentyűleütéseket rögzítenek, hogy személyes információkhoz, felhasználónevekhez és jelszavakhoz juttassák az adattolvajokat.
 
A fentiek miatt a Sophos, a következőket javasolja:
 
 • Ne használjon ismeretlen vagy nem megfelelő visszajelzésekkel rendelkező szoftvert!
 • Csak hivatalos áruházakba regisztráljon, mint a Google Play vagy az Apple App Store, de ezeknél is szükség van megfontoltságra! Árulkodó lehet, hogy az adott játék és fejlesztője milyen értékeléseket kap.
 • Használjon korszerű víruskereső szoftvert!
 • Ne töltsön le "tört" játékokat, vagy hozzájuk tartozó "crackeket", bármilyen típusú számítógépről vagy eszközről legyen szó!
 • Legyen szkeptikus minden gyanús eredetű, e-mailben vagy közösségi hálózaton terjedő posztokon keresztül érkező ajánlattal szemben! 
Vélemények
 
 1. 3

  A phpMyAdmin két sebezhetőséget tartalmaz.

 2. 3

  A Dropbox Android kompatibilis mobil alkalmazását két sérülékenység sújtja.

 3. 1

  A Danabot trójai túlzottan nagy érdeklődéssel figyeli a levelező- és FTP-szoftvereket, hogy aztán azokból hitelesítő adatokat kaparintson meg.

 
Partnerhírek
Foci-vb: hamis nyereményjátékok és mezek

Az ESET szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy a szurkolók mellett a csalók is készen állnak az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra, és óvatosságra intették a felhasználókat.

​Virtuális asszisztens vagy beépített ügynök?

A reklámvideók szerint a virtuális asszisztensek jelentősen megkönnyítik a mindennapjainkat. De mint minden technológiai termék esetében, a biztonságra itt is figyelnünk kell.

hirdetés
Közösség
1