Ön ne így adja el a pendrive-ját!

Az eladó, használt pendrive-ok között rengeteg olyan található, amikről a tulajdonosaik nem megfelelően törlik a fájlokat, adatokat. Ez pedig később komoly kellemetlenségeket okozhat.
 

A Hertfordshire-i Egyetem kutatói a közelmúltban 200 használt pendrive-ot vásároltak - 100-at az Egyesült Államokban, 100-at az Egyesült Királyságban -, hogy lássák, mennyi adattárolón találhatók meg a korábbi tulajdonosok adatai. A felmérés ötletgazdája, a Comparitech cég beszámolója szerint a legtöbb pendrive tartalmazott személyes adatokat a korábbi tulajdonosokról, amelyeket minimális szakértelemmel egyszerűen elő lehetett hívni.
 
A teszt eredményei szerint 20 korábbi tulajdonos annyira felelőtlen volt, hogy meg sem próbálta letörölni a tárolóeszköz tartalmát. Ebben az esetben e pendrive-ok egyszerű csatlakoztatása elegendő volt a tartalmak eléréséhez.
 
Noha a legtöbbször az adatok az előző tulaj által törlésre kerültek, azok mégis viszonylag egyszerű módszerekkel visszaállíthatók voltak. A kutatók kizárólag interneten bárki számára elérhető adathelyreállító szoftvereket használtak a kísérlet során, és még így is 135 pendrive tartalmát tudták helyreállítani mindössze pár perces munkával. Az adatvisszaállító programok sokszor a korábban formattált eszközökről is képesek voltak az adatmentésre. Az említett 135 eszköz közül 44 USB-meghajtó még ahhoz is elegendő információt tartalmazott, hogy ezekből a tesztelők az eszköz korábbi tulajdonosát egyértelműen beazonosíthatták.
 
Milyen adatok maradtak a pendrive-okon?
 
A cserélhető meghajtókon talált adatok széles skálát öleltek fel, kezdve a bizalmas vállalati és jogi dokumentumoktól, az adóbevallásokon és a fizetési papírokon át, egészen a zavarba ejtően privát állományokig. Az utóbbiak között még készpénzről és lőfegyverekről készült fényképek, házkutatási parancs, illetve számos meztelen fotó névvel és elérhetőséggel is megtalálható volt.
 
Eközben mindössze 34 olyan USB-meghajtó volt a mezőnyben, amiknek a tartalmát eladás előtt valamilyen speciális célszoftverrel teljesen biztonságosan és visszaállíthatatlan módon letörölték. Titkosítással pedig csak egyetlen eszközt védtek, ennek tulajdonosa viszont messzemenően gondoskodott arról, hogy a korábbi adatai semmiképpen ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe.
 
A legjobb megoldás
 
Az ESET szakemberei szerint egy erős titkosítás alkalmazása a legjobb mód arra, hogy adatainkat távol tartsuk a kíváncsi tekintetektől. Fontos, hogy ez nem csak akkor nyújt megfelelő védelmet, ha meg akarunk szabadulni eszközeinktől, hanem abban az esetben is, ha ellopják vagy elveszítjük külső meghajtóinkat.
 
Talált tárgyak
 
Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a felhasználók hajlamosak az utcán talált USB-meghajtókat bármilyen óvintézkedés nélkül a számítógépeikbe helyezni, amelynek révén komoly vírusfertőzésnek tehetik ki a magán vagy a céges eszközeiket. Ezért mind a külső meghajtók eladása, kiselejtezése során, mind pedig a talált, idegen pendrive-ok használatba vételénél járjunk el kiemelt óvatossággal.
Vélemények
 
  1. 4

    A Citrix elérhetővé tette az Application Delivery Controller, illetve a Citrix Gateway legújabb hibajavítását.

  2. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

  3. 4

    A Symantec négy biztonsági résről számolt be egyes hálózatbiztonsági termékeinek kapcsán.

 
Partnerhírek
iPhone és adathalászat

A most bemutatott eset úgy kezdődött, hogy egy felhasználó kapott egy sms-t, amely értesítette arról, hogy elveszített iPhone X készüléke milyen címen található. Az üzenetben egy link is volt, amelyre kattintva elvileg meg lehetett tekinteni a készülék helyét – a gyakorlatban viszont egy adathalász oldalhoz tartozott, amely ellopta a látogatók iCloud azonosítóit.

A kkv-ken keresztül támadják a nagyvállalatokat a kiberbűnözők

A kis- és középvállalatok jelentik a legnagyobb rizikót az IT biztonság terén, így nem meglepő, hogy a számítógépes bűnözők is egyre inkább őket támadják, nem utolsósorban azért, hogy rajtuk keresztül eljussanak a nagyobb vállalatokig.

hirdetés
Közösség
1