Okosépületeket pécéznek ki a kiberbűnözők

​A kiberbűnözők a hagyományos számítógépes vírusokon túllépve ma már olyan területeken is fenyegetést jelentenek, mint az okosépületek, de veszélyben forognak a kórházak és a bankok is.
 

Righard Zwienenberg, az ESET vezető kutatója mindezekről az ITBN CONF-EXPO 2019 konferencián beszélt. A szakember több mint három évtizede foglalkozik számítógépes vírusokkal, szakmai berkekben közismert vírusguruként tartják számon.
 
Zwienenberg ismertette a kiberbűnözés széles palettáját, melyben kiemelt figyelmet kapott a dolgozói biztonságtudatosság és a munkáltatói szabályozások fontossága. Gyakran ugyanis maguk a munkavállalók veszélyeztetik direkt vagy indirekt módon a cégek biztonságát a nemkívánatos, kártékony kódokat tartalmazó weboldalak felkeresésével, reklámokra való kattintással, adathalász e-mailekre való válaszolással, esetleg saját eszközeik vállalati hálózathoz való csatlakoztatásával.
 
Érdemes felkészülnünk arra is, hogy a kiberbűnözők úgy próbálnak ártani egy cégnek, hogy a beszállítói hálózaton keresztül kísérelnek meg beférkőzni az informatikai rendszerbe. Ennek egyik oka, hogy azt gondolják, hogy itt alacsonyabb védelmi szinttel fognak találkozni, így kisebb ellenállásba ütköznek.
 
A holland szakértő nemcsak a közismert IT-biztonsági kihívásokkal foglalkozik, hanem egy lépéssel mindig próbál előrébb járni a többieknél. Az egyik általa figyelt terület az épületbiztonság, szaknyelven siegeware: ebben az esetben a kiberbűnözők megpróbálják az okosépületek feletti irányítást átvenni, majd ezzel zsarolni a tulajdonost. Ez sokkal komolyabb fejfájást jelent, mint pusztán a légkondicionáló átprogramozását, hiszen a tűzjelző- és tűzoltó rendszereket ugyanúgy érintheti, mint az illetéktelen behatolások elleni rendszereket.
 
Zwienenberg felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy az interneten keresztül akár kórházak és bankok épületeit is megtámadhatják ilyen módon a kiberbűnözők, ami nagyon súlyos problémákhoz vezethet.
Vélemények
 
  1. 3

    A FortiOS kapcsán egy biztonsági résre derült fény.

  2. 3

    A Drupalhoz tartozó egyik modul egy biztonsági frissítést kapott.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
A fertőzést is visszafordítja

A G DATA vírusirtója mostantól egy saját fejlesztésű gráfadatbázis segítségével is feldolgozza, hogy a kártevők hogyan viselkednek a számítógépeken, és képes visszafordítani a kártékony változtatásokat.

​A koronavírussal kapcsolatos félelmeket használják számítógépes kártevők terjesztésére

A G DATA arra figyelmeztet, hogy a kiberbűnözők a koronavírus kapcsán kialakult helyzetet kihasználva terjesztenek számítógépes kártevőket.

hirdetés
Közösség
1