Notepad++: a kikönyörgött frissítés esete

​Nehéz szülés volt, de végül megérkeztek a hibajavítások a Notepad++ veszélyes biztonsági hibáira.
 

A Notepad++ egy széles körben használt, nagyon népszerű alkalmazás. Ennél fogva a szoftverben rejlő biztonsági hibák komoly támadási felületet jelentenek a kiberbűnözők számára, különösen akkor, ha a sebezhetőségek kihasználására alkalmas kódok is elérhetők. 

Jaroslav Lobačevski, a GitHub egyik biztonsági kutatója hónapokkal ezelőtt a Notepad++ vizsgálatába fogott, és talált is néhány olyan sérülékenységet, amelyekről bebizonyosodott, hogy komoly kockázatot jelentenek. A hibák kihasználásával ugyanis jogosulatlan távoli kódfuttatásra és rendszerkompromittálásra nyílt lehetőség. Ezért aztán a szakember a felfedezését jelezte az alkalmazás fejlesztőinek, akik azonban érdemi lépésekkel nem reagáltak a bejelentett sérülékenységekre. Így a kutató augusztus 21-én úgy határozott, hogy nyilvánosságra hozza azokat az exploit kódokat, amik révén a memóriakezelést, a karakterkódolások konvertálását és a nyelvfelismerési funkciót érintő biztonsági rések könnyedén kihasználhatóvá váltak. 

Azt gondolhatnánk, hogy a nyilvánosság önmagában mindent megoldott, és a frissítésekkel gyorsan előrukkoltak a fejlesztők. Sajnos azonban nem így történt, ami a Notepad++ közösségében meglehetősen komoly felháborodást váltott ki. Úgy tűnik, hogy végül ez a közösségi "nyomás" volt az, ami a fejlesztőket jobb belátásra bírta, így a múlt héten végre megjelent a szoftver azon, 8.5.7-es verziója, amely már nem tartalmazza a szóban forgó sérülékenységeket. 

A Notepad++ felhasználói számára javasolt a szoftver legújabb verziójának mielőbbi telepítése. 
Vélemények
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség