Neves elődje van a legújabb kémkedő mobilvírusnak

​Egy kémkedésre alkalmas mobilvírus megjelenésére figyelmeztetnek biztonsági kutatók.
 

A Lab52 szakértői egy olyan APK-állományra akadtak, amelyről kiderült, hogy kémkedési célokat szolgáló mobil app telepítését teszi lehetővé. A károkozó Androidra épülő készülékekre nézve jelent veszélyt.
 
A problémás állomány elindítása után egy Process Manager nevű alkalmazás kerül a mobilokra. Az app egy fogaskereket ábrázoló ikonnal rendelkezik azért, hogy a felhasználó azt gondolja, hogy egy beállításokra lehetőséget adó, biztonságos szoftverről van szó. Amikor azonban elindítja a programot, akkor az nem kevesebb mint 18 különféle engedélyt kér. Amennyiben ezeket megkapja, akkor elrejti az ikonját. (Ugyanakkor érdekes, hogy miközben a nemkívánatos program próbálja leplezni a jenlétét, aközben egy értesítőt jelenít meg, hogy a háttérben fut Process Manager néven.)
 
A nemkívánatos app az engedélyeinek birtokában képessé válik az eszköz földrajzi pozíciójának lekérdezésére, SMS-ek fogadására, kémlelésére és küldésére, a tárolt fájlok elérésére, fényképek készítésére vagy akár hangfelvételek rögzítésére. A ténykedése során megkaparintott adatokat, fájlokat pedig egy vezérlőszerverre tölti fel.
 
Egyelőre nem bizonyított, de egyre több jel utal arra, hogy az új szerzeménynek köze lehet a korábban sok problémát okozó Turla csoporthoz. Az új károkozó ugyanis azt a háttérinfrastruktúrát használja, mint amit a kémkedési tevékenységéről elhíresült Turla.
Vélemények
 
  1. 4

    Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

  2. 4

    Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség