Neves elődje van a legújabb kémkedő mobilvírusnak

​Egy kémkedésre alkalmas mobilvírus megjelenésére figyelmeztetnek biztonsági kutatók.
 

A Lab52 szakértői egy olyan APK-állományra akadtak, amelyről kiderült, hogy kémkedési célokat szolgáló mobil app telepítését teszi lehetővé. A károkozó Androidra épülő készülékekre nézve jelent veszélyt.
 
A problémás állomány elindítása után egy Process Manager nevű alkalmazás kerül a mobilokra. Az app egy fogaskereket ábrázoló ikonnal rendelkezik azért, hogy a felhasználó azt gondolja, hogy egy beállításokra lehetőséget adó, biztonságos szoftverről van szó. Amikor azonban elindítja a programot, akkor az nem kevesebb mint 18 különféle engedélyt kér. Amennyiben ezeket megkapja, akkor elrejti az ikonját. (Ugyanakkor érdekes, hogy miközben a nemkívánatos program próbálja leplezni a jenlétét, aközben egy értesítőt jelenít meg, hogy a háttérben fut Process Manager néven.)
 
A nemkívánatos app az engedélyeinek birtokában képessé válik az eszköz földrajzi pozíciójának lekérdezésére, SMS-ek fogadására, kémlelésére és küldésére, a tárolt fájlok elérésére, fényképek készítésére vagy akár hangfelvételek rögzítésére. A ténykedése során megkaparintott adatokat, fájlokat pedig egy vezérlőszerverre tölti fel.
 
Egyelőre nem bizonyított, de egyre több jel utal arra, hogy az új szerzeménynek köze lehet a korábban sok problémát okozó Turla csoporthoz. Az új károkozó ugyanis azt a háttérinfrastruktúrát használja, mint amit a kémkedési tevékenységéről elhíresült Turla.
Vélemények
 
  1. 4

    A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség