Netes szülői felügyelet: kémkedés helyett beszélgetés

A Biztonságos Internet Napja alkalmából érdemes pár gyakorlatias, hasznos biztonsági tanácsot megfogadni.
 

Teljes tiltás vagy végtelen megengedés a digitális világban? "Mindkét hozzáállással lehet találkozni talán éppen azért, mert ez a kettő a könnyebb út a szülőknek. Az arany középút megtalálása és betartatása sok munkát igényel" - nyilatkozta Kittka András, a Funside School egyik alapítója. A szakember szerint a cél, hogy bizalmi kapcsolat alakuljon ki a gyerekünkkel ebben a témában is: azaz nem ellenőrizgetjük, nem vádoljuk, és képesek vagyunk kompetens válaszokat adni. 

Common Sense Media

Amikor egy új app vagy játék kerül a gyerekek látóterébe, akkor gyorsan feltérképezhetjük a szoftverek célját, illetve a mások által javasolt korhatárokat. Gyerekek és szülők mondanak véleményt egy-egy felületről, amik így tartalmukat tekintve besorolásra kerülnek. 

"Nem az a fontos, hogy egyből az aktuális slágerapplikáció szakértőivé váljunk - minden évben új őrület érkezik, a szülőnek az a fontos, hogy tudja: van hová fordulni információért" - mondta Kittka András.

A YouTube és a korlátozott mód

A legelterjedtebb videómegosztó oldalon egyetlen kattintással megoldható, hogy bizonyos tartalmak ne kerülhessenek gyerekünk elé, hiszen a folyamatosan tanuló algoritmus nem engedi azt megjeleníteni nekik. Azonban fontos megjegyezni - és erre a felület is felhívja a figyelmünket -, hogy a programok nem tudnak ugyanolyan pontossággal szűrni, mint egy ember, ezért az ingyenes szolgáltatások esetében a szülői felügyelet mindig javasolt, főleg kisebb gyermekeknél. Ha ez nem megoldható, akkor érdemes szemügyre venni az ún. "streaming" szolgáltatók (mint pl. a Netflix, az HBO Go vagy a hamarosan érkező Disney+) külön gyerekeknek szóló szolgáltatásait, mert bár ezek a platformok nem ingyenesek, de a fiataloknak szóló tartalmak besorolását valódi szerkesztők is felügyelik. 

Okostelefonos szabályok

Ha telefont adunk a gyermek kezébe, akkor kapcsoljuk be az iOS vagy az Android szülői felügyeletét, melyben beállíthatunk telefonhasználati időintervallumokat, éjszakai tiltásokat - az appok egyenként engedélyezhetők vagy tilthatók bizonyos időszakokban. Ehhez semmilyen külön applikáció nem szükséges, a telefonok beállításai között megtalálható ez a lehetőség. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne kémkedjünk a gyermek után a tudta nélkül: mindig közösen állításuk fel a szabályokat, és azokhoz tartsuk magunkat!

"A megoldás a lexikális tudás helyett a gyakorlati ismeretek megszerzése" - vélekedett Kittka András, aki hisz abban, hogy a szülőknek nem ellenőrzéssel és a gyerekek háta mögötti kémkedéssel kell elejét venniük a problémáknak, hanem minden esetben a gyermekkel átbeszélve kell megteremteni a biztonságot.

A Biztonságos Internet Nap alkalmából az EPAM Hungary és a Funside School február 18-án délután közös, bárki számára ingyenesen hozzáférhető szülői meetupot rendez, ahol minderről bővebben élőben is hallhatnak az érdeklődő szülők. A programon gyerekekkel foglalkozó pszichológustól és technológiai szakértőktől egyaránt hallhatnak nevelési elvekről, valamint a mindennapokban alkalmazható internetes tippekről és trükkökről. 
Vélemények
 
  1. 4

    A Google ismét veszélyes biztonsági réseket foltozott be a Chrome böngészőn.

  2. 3

    Az Apple egy hibajavítást tett elérhetővé az iMovie alkalmazáshoz.

  3. 3

    Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
A stalkerware alkalmazások veszélyei

​A stalkerware alkalmazások veszélynek teszik ki a megfigyelt áldozatokat, de az utánuk kémkedőket is.

Több lábon álló szakember lett az "Év információbiztonsági újságírója"

2021. május 31, Budapest – A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2006-ban alapította meg az "Év információbiztonsági újságírója" címet, melyet minden évben nyílt pályázati felhívás keretében hirdet meg.

hirdetés
Közösség