Netes szülői felügyelet: kémkedés helyett beszélgetés

A Biztonságos Internet Napja alkalmából érdemes pár gyakorlatias, hasznos biztonsági tanácsot megfogadni.
 

Teljes tiltás vagy végtelen megengedés a digitális világban? "Mindkét hozzáállással lehet találkozni talán éppen azért, mert ez a kettő a könnyebb út a szülőknek. Az arany középút megtalálása és betartatása sok munkát igényel" - nyilatkozta Kittka András, a Funside School egyik alapítója. A szakember szerint a cél, hogy bizalmi kapcsolat alakuljon ki a gyerekünkkel ebben a témában is: azaz nem ellenőrizgetjük, nem vádoljuk, és képesek vagyunk kompetens válaszokat adni. 

Common Sense Media

Amikor egy új app vagy játék kerül a gyerekek látóterébe, akkor gyorsan feltérképezhetjük a szoftverek célját, illetve a mások által javasolt korhatárokat. Gyerekek és szülők mondanak véleményt egy-egy felületről, amik így tartalmukat tekintve besorolásra kerülnek. 

"Nem az a fontos, hogy egyből az aktuális slágerapplikáció szakértőivé váljunk - minden évben új őrület érkezik, a szülőnek az a fontos, hogy tudja: van hová fordulni információért" - mondta Kittka András.

A YouTube és a korlátozott mód

A legelterjedtebb videómegosztó oldalon egyetlen kattintással megoldható, hogy bizonyos tartalmak ne kerülhessenek gyerekünk elé, hiszen a folyamatosan tanuló algoritmus nem engedi azt megjeleníteni nekik. Azonban fontos megjegyezni - és erre a felület is felhívja a figyelmünket -, hogy a programok nem tudnak ugyanolyan pontossággal szűrni, mint egy ember, ezért az ingyenes szolgáltatások esetében a szülői felügyelet mindig javasolt, főleg kisebb gyermekeknél. Ha ez nem megoldható, akkor érdemes szemügyre venni az ún. "streaming" szolgáltatók (mint pl. a Netflix, az HBO Go vagy a hamarosan érkező Disney+) külön gyerekeknek szóló szolgáltatásait, mert bár ezek a platformok nem ingyenesek, de a fiataloknak szóló tartalmak besorolását valódi szerkesztők is felügyelik. 

Okostelefonos szabályok

Ha telefont adunk a gyermek kezébe, akkor kapcsoljuk be az iOS vagy az Android szülői felügyeletét, melyben beállíthatunk telefonhasználati időintervallumokat, éjszakai tiltásokat - az appok egyenként engedélyezhetők vagy tilthatók bizonyos időszakokban. Ehhez semmilyen külön applikáció nem szükséges, a telefonok beállításai között megtalálható ez a lehetőség. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne kémkedjünk a gyermek után a tudta nélkül: mindig közösen állításuk fel a szabályokat, és azokhoz tartsuk magunkat!

"A megoldás a lexikális tudás helyett a gyakorlati ismeretek megszerzése" - vélekedett Kittka András, aki hisz abban, hogy a szülőknek nem ellenőrzéssel és a gyerekek háta mögötti kémkedéssel kell elejét venniük a problémáknak, hanem minden esetben a gyermekkel átbeszélve kell megteremteni a biztonságot.

A Biztonságos Internet Nap alkalmából az EPAM Hungary és a Funside School február 18-án délután közös, bárki számára ingyenesen hozzáférhető szülői meetupot rendez, ahol minderről bővebben élőben is hallhatnak az érdeklődő szülők. A programon gyerekekkel foglalkozó pszichológustól és technológiai szakértőktől egyaránt hallhatnak nevelési elvekről, valamint a mindennapokban alkalmazható internetes tippekről és trükkökről. 
Vélemények
 
  1. 3

    A Fortinet egy biztonsági rést foltozott be.

  2. 3

    A Nextcloud kapcsán egy biztonsági rendellenességre derült fény.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség