Nemcsak a Windows 7-et nyugdíjazza a Microsoft

​A Microsoft felhívta a figyelmet arra, hogy a Windows 7 támogatásának januári megszűnésétől kezdődően a Microsoft Security Essentials (MSE) biztonsági szoftver sem fog többé frissülni.
 

2020. január 14. emlékezetes dátum lesz az informatikában, hiszen ekkor fog megszűnni a Windows 7 operációs rendszer támogatása. Ettől kezdve ez a sokat látott, és még mindig széles körben használt rendszer nem fog több biztonsági frissítést kapni, ami nyilvánvalóan kockázatokat vet fel. Ezért sok helyen jelenleg is gőzerővel folyik az átállás a Windows 10-re.
 
A Microsoft azonban arra világított rá, hogy január 14-ének nemcsak egy "áldozata" lesz, mivel attól kezdve a Microsoft Security Essentials (MSE) biztonsági szoftver sem fog már frissülni. A vállalat ezt azzal indokolta, hogy az MSE újabb kiadásai kifejezetten a Windows 7-hez készültek, így ez az operációs rendszerrel együtt fog visszavonulni, ami a biztonsági kockázatokat csak tovább fokozza. Az újabb operációs rendszereken futó Windows Defender természetesen tovább fog működni.
 
Vállalati kibúvó
 
A Windows 7 támogatásának megszűnése, azért nem teljes körűen fog megtörténni, legalábbis egyelőre. A Microsoft ugyanis már korábban jelezte, hogy az úgynevezett ESU (Extended Security Updates) programjának keretében a vállalatok kiterjeszthetik a Windows 7 támogatási ciklusát, ezáltal ők továbbra is kapnak majd a frissítéseket. Ez azonban már nem lesz ingyenes.
 
Mostanra pedig az is kiderült, hogy ESU-előfizetéssel a Security Essentials-be nem lehet majd életet lehelni, azaz arra a támogatáskiterjesztés nem vonatkozik. Ehelyett a Microsoft a System Center Endpoint Protection (SCEP) használatát javasolja, amely 2023. január 1-ig biztosan hadra fogható marad. (Az MSE-től eltérően az SCEP nem ingyenes megoldás.)
Vélemények
 
  1. 3

    A Moodle-ban felfedezett sebezhetőség XSS-típusú támadásokat tehet lehetővé.

  2. 4

    A Cisco számos hibajavítást tett elérhetővé az IOS XR-hez.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
Ingyenes eszközt fejlesztett az ESET a BlueKeep sebezhetőség ellenőrzésére

Az ESET nemrég kiadott egy ingyenes BlueKeep (CVE-2019-0708) eszközt annak ellenőrzésére, hogy a Windows operációs rendszert futtató számítógép védett-e a sérülékenység kihasználása ellen.

iPhone és adathalászat

A most bemutatott eset úgy kezdődött, hogy egy felhasználó kapott egy sms-t, amely értesítette arról, hogy elveszített iPhone X készüléke milyen címen található. Az üzenetben egy link is volt, amelyre kattintva elvileg meg lehetett tekinteni a készülék helyét – a gyakorlatban viszont egy adathalász oldalhoz tartozott, amely ellopta a látogatók iCloud azonosítóit.

hirdetés
Közösség
1