Nemcsak a Windows 7-et nyugdíjazza a Microsoft

​A Microsoft felhívta a figyelmet arra, hogy a Windows 7 támogatásának januári megszűnésétől kezdődően a Microsoft Security Essentials (MSE) biztonsági szoftver sem fog többé frissülni.
 

2020. január 14. emlékezetes dátum lesz az informatikában, hiszen ekkor fog megszűnni a Windows 7 operációs rendszer támogatása. Ettől kezdve ez a sokat látott, és még mindig széles körben használt rendszer nem fog több biztonsági frissítést kapni, ami nyilvánvalóan kockázatokat vet fel. Ezért sok helyen jelenleg is gőzerővel folyik az átállás a Windows 10-re.
 
A Microsoft azonban arra világított rá, hogy január 14-ének nemcsak egy "áldozata" lesz, mivel attól kezdve a Microsoft Security Essentials (MSE) biztonsági szoftver sem fog már frissülni. A vállalat ezt azzal indokolta, hogy az MSE újabb kiadásai kifejezetten a Windows 7-hez készültek, így ez az operációs rendszerrel együtt fog visszavonulni, ami a biztonsági kockázatokat csak tovább fokozza. Az újabb operációs rendszereken futó Windows Defender természetesen tovább fog működni.
 
Vállalati kibúvó
 
A Windows 7 támogatásának megszűnése, azért nem teljes körűen fog megtörténni, legalábbis egyelőre. A Microsoft ugyanis már korábban jelezte, hogy az úgynevezett ESU (Extended Security Updates) programjának keretében a vállalatok kiterjeszthetik a Windows 7 támogatási ciklusát, ezáltal ők továbbra is kapnak majd a frissítéseket. Ez azonban már nem lesz ingyenes.
 
Mostanra pedig az is kiderült, hogy ESU-előfizetéssel a Security Essentials-be nem lehet majd életet lehelni, azaz arra a támogatáskiterjesztés nem vonatkozik. Ehelyett a Microsoft a System Center Endpoint Protection (SCEP) használatát javasolja, amely 2023. január 1-ig biztosan hadra fogható marad. (Az MSE-től eltérően az SCEP nem ingyenes megoldás.)
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség