Nem tágítanak a vírusok a felnőtteknek szóló oldalakról

Továbbra is burjánzanak a felnőtt tartalmakkal kecsegtető, ártalmas és nemkívánatos programokat terjesztő weboldalak.
 

A különféle weboldalakon elhelyezett kártékony programok töretlenül kitartanak, és folyamatosan veszélyeztetik a számítógépek épségét. A felnőtt tartalmakat kínáló weboldalak esetében ez már régóta így van, de a látszat ellenére ezen a fronton is számos változás figyelhető meg. A vírusterjesztők egyre trükkösebb, megtévesztőbb módszereket gondolnak ki, még ha a céljuk mit sem változott az évek során.
 
Hódít a videó
 
Manapság a legelterjedtebb trükknek az számít, hogy különféle videolejátszó alkalmazások letöltésére próbálják rávenni a felhasználókat a csalók. Ilyenkor a weboldalukon egy figyelmeztetés jelenik meg, miszerint az áhított tartalmat csak egy megfelelő szoftver segítségével lehet megtekinteni, amit a megadott linkről lehet letölteni. Amennyiben ilyenkor a felhasználó rákattint a hivatkozásra, akkor a számítógépére saját kezűleg juttatja fel a nemkívánatos szoftvert. Ez lehet reklámprogram, de egyéb, még több kockázatot hordozó vírus is.


Forrás: Bleeping Computer
 
A megtévesztés érdekében a csalók gyakorta jó ismert szoftverek nevét használják fel. Ezek közé tartozik egyebek mellett az AIMP médialejátszó, valamint az Avast víruskereső is. Azonban bármi is legyen a csali név, a lényeg, hogy ilyen esetekben sem a videó nem fog megjelenni, sem az a szoftver nem kerül fel a PC-re, amit e weblapok sugallnak. Ehelyett kártékony programok garmadája jut fel a PC-re.


Forrás: Bleeping Computer
 
Lawrence Abrams biztonsági szakértő szerint sokszor előfordul, hogy ez ilyen káros weboldalak nem Windows-os alkalmazásokat terjesztenek, hanem böngészőkiegészítőket próbálnak telepíteni. Ezek a bővítmények is képesek lehetnek hirdetések megjelenítésére vagy akár kriptobányászatba is befoghatják a fertőzött számítógépet. Így amíg a felhasználó gyanútlanul böngészi az internetet, addig az elkövetők kriptopénzt bányásznak lassítva ezzel a PC-t.
 
A szóban forgó, megtévesztő támadások kapcsán fontos megjegyezni, hogy azok - az esetek többségében - nem túl hosszú életű weboldalakon keresztül következnek be. E weblapokat gyakorta automatizáltan generálják a csalók, és nagy hangsúlyt helyeznek a keresőoptimalizálásra, hogy minél előkelőbb helyen jelenhessenek meg a webes keresőkben.
 
Hogyan védekezzünk
 
A legfontosabb, hogy mindig használjunk naprakész biztonsági szoftvert, és lehetőleg kerüljük a megbízhatatlan weboldalakat. Ha ez nem sikerül, akkor legalább arra érdemes figyelni, hogy ha egy weblap megjelenít egy letöltésre buzdító ablakot, akkor arra ne kattintsunk. Ha médialejtászóra van szükségünk, akkor azt megbízható forrásból – a fejlesztők, gyártók hivatalos oldaláról - szerezzük be.
Vélemények
 
  1. 3

    A MediaWiki négy biztonsági rés miatt kapott frissítést.

  2. 4

    A Microsoft JET Database Engine egy nulladik napi hiba miatt válhat kiszolgáltatottá.

  3. 1

    A Zexlex trójainak egy célja van: szabad bejárást biztosítani a támadók számára a fertőzött számítógépekbe.

Partnerhírek
Kézzel írták a járatinformációkat - zsarolóvírus miatt

​Zsarolóvírusos támadás miatt a bristoli repülőtér utastájékoztató információs táblái nem működtek, helyette kézzel írott információs táblákon tájékoztatták az utasokat.

Egyszerűen feltörhető a gyenge jelszóval védett wifi hálózat

Relatíve egyszerűen feltörhető a wifi hálózatok jelszava, ezért a következő szabvány érkezéséig azt javasoljuk, mindenki hosszabb és bonyolultabb jelszóval védje helyi hálózatát.

hirdetés
Közösség
1