Nem tágítanak a QNAP-tól a zsarolóvírusok

​A QNAP hálózatos adattárolói ismét zsarolóvírusok célkeresztjében állnak. Érdemes figyelni a rendszeres frissítésekre.
 

A QNAP hálózatos adattárolói (NAS-ok) viszonylag régebb óta kedvelt célpontjai a kiberbűnözőknek, akik nem restek olyan kártékony programokat bevetni, amik akár helyreállíthatatlan károkat képesek okozni. Az egyik ilyen kártevőnek a DeadBolt zsarolóvírus számít, amely hónapok óta ostromolja a QNAP-féle NAS-okat. 2022 januárjában indult az első jelentősebb terjedési hulláma, amikor egy biztonsági résen keresztül kezdte fertőzni az adattárolókat, amelyeknek manipulálta a bejelentkező oldalát, majd titkosította az azokon tárolt fájlokat. A csalók akkor általában 0,03 bitcoint követeltek a helyreállításhoz szükséges dekódoló kulcsokért.
 
A DeadBolt következő, szélesebb körű terjedése márciusban volt megfigyelhető. Majd némi szünet után májusban ismét erőre kapott a károkozó, és napjainkban is meglehetősen intenzíven támad. Elsősorban azokat a NAS-okat képes térdre kényszeríteni, amelyek nem rendelkeznek a megfelelő biztonsági frissítésekkel.
 
A zsarolóvírus mögött meghúzódó kiberbanda egyértelműen a szélesebb körű vírusterjesztés mellett tette le a voksát, és a sok áldozatától viszonylag kisebb összegű váltságdíjat követel. Bud Broomhead, a Viakoo elnök-vezérigazgatója szerint a zsarolók meglehetősen jól belőtték azt, hogy a kisebb cégek mennyit hajlandók fizetni a fájljaik helyreállításáért.
 
Meg kell jegyezni, hogy a QNAP adattárolókat mostanság nem kizárólag a DeadBolt veszélyezteti, hanem például a kacifántos nevű eCh0raix zsarolóvírus is.
 
A QNAP minden ügyfelének azt javasolja, hogy ellenőrizzék az adattárolókat, és szükség esetén frissítsék azokat. Ezzel ugyanis jelentősen csökkenthetők a kockázatok. Természetesen emellett figyelni kell a szigorú hozzáféréskezelésre és az erős jelszavak használatára. Az adattárolókat pedig nem célszerű közvetlenül elérhetővé tenni az internet felől. A gyártó mindezek mellett a beépített Malware Remover alkalmazás használatát is szorgalmazza.
 
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcat egy közepes veszélyességű hiba miatt kapott frissítést.

  2. 4

    Az Edge webböngésző megkapta az újabb biztonsági frissítését.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Új, hálózati szintű megoldás a távközlési és internetszolgáltatók számára

Az új ESET NetProtect védi az ügyfelek Telco- és ISP-hálózatokhoz csatlakoztatott eszközeit a rosszindulatú webtartományoktól, a rosszindulatú szoftverektől, adathalászoktól és nem kívánt tartalmaktól.

​Zero Trust egyszerűen a Balasys és a One Identity megoldásaival

A Balasys, a közép-európai régió egyik legjelentősebb kiberbiztonsági szoftvergyártója saját fejlesztésű és disztributált termékekből álló Zero Trust portfolióját a One Identity legújabb megoldásaival egészíti ki.

hirdetés
Közösség