Nem sikerül kiirtani a legbrutálisabb zsarolóvírust

2017-ben következett be a történelem eddigi legnagyobb zsarolóvírus járványa, amelyet a WannaCry program okozott. A veszélyek azóta sem múltak el teljesen.
 

A zsarolóvírusok a legtöbb szervezet számára komoly kihívást jelentenek. Lehetővé teszik, hogy a bűnözők blokkolják az üzleti tevékenységeket, és pénzt csaljanak ki az áldozatoktól. A Kaspersky kimutatása szerint zsarolóvírusos incidensek következtében a nagyobb cégek, intézmények átlagosan 1,46 millió dolláros veszteséget szenvedtek el 2019-ben, ami tartalmazza az állásidő, a bírságok és a hírnévsérülés költségeit is.
 
A biztonsági cég kutatása szerint 2019-ben összesen több mint 767 ezer felhasználót ért zsarolóvírusokkal végrehajtott támadás - az áldozatok csaknem egyharmada vállalkozás volt. A ransomware programok között még mindig a WannaCry számított a legelterjedtebbnek - 2019-ben az összes észlelt támadás 21 százalékáért volt felelős. Más víruscsaládok jelentős lemaradással követik: a GandCrab például a támadások 11 százalékában vett részt. (A GandCrab az internetes feketepiacon szolgáltatás formájában is elérhető, vagyis a készítői bérbe adják a szerzeményüket.)
 
"A WannaCry-járvány kitörése óta a kiberbűnözők tovább diverzifikálták a zsarolóvírus-támadások indításához használt támadási vektoraikat. A károkozásaik sokkal célzottabbá váltak, és áthelyeződtek a vállalkozásokra, a kormányzati és az egészségügyi szervezetekre, ahol az adatok kritikus fontosságúak, így nagyobb összegű váltságdíjat követelhetnek. A koronavírus járvány közepette a kórházak voltak a legsebezhetőbbek. Az Interpol támogatást nyújtott az áldozatul esett szervezeteknek. Most is szorosan együttműködünk tagországainkkal és a privát partnereinkkel, többek között a Kasperskyvel, annak érdekében, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét a kiberfenyegetések megelőzésének lehetőségeire egy globális kampány keretében" - mondta Craig Jones, az Interpol Kiberbűnözés Elleni Igazgatóságának vezetője. 
 
Néhány tanács a zsarolóvírusok elleni küzdelemhez:
 
 • Ismertessék a dolgozókkal, hogy miként segíti az egyszerű szabályok betartása a zsarolóvírusokra épülő incidensek elkerülését.
 • Mindig legyen biztonsági mentés a fájlokról, hogy a sérülésük esetén elvégezhető legyen a helyreállítás.
 • Elengedhetetlen, hogy a biztonsági frissítéseket a megjelenésüket követően a lehető leghamarabb telepítsék.
 • Használjanak korszerű, többrétegű védelmi technológiákat.
 • Ha mégis megtörténik a baj, akkor ne fizessék ki a támadók által követelt váltságdíjat.
Vélemények
 
 1. 4

  Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

 2. 4

  Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

 3. 2

  ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség