Nem igazán törődnek a felhős biztonsággal a magyar cégek

​Magyarországon is kevés cég alkalmaz olyan védelmi megoldásokat, amelyek a felhő alapú környezetekben is megállják a helyüket.
 

A felhőalapú technológiák alkalmazásával a vállalatok felgyorsíthatják üzleti folyamataikat, csökkenthetik beruházási költségeiket, és gyorsabbá tehetik az informatikai rendszereiket. Ugyanakkor tartanak a felhőinfrastruktúra rendelkezésre állásának csorbulása, illetve az adataik biztonsága miatt.
 
A Kaspersky Lab felmérése szerint a magyar kkv-k és nagyvállalatok közel egynegyede aggódik a harmadik fél által hosztolt informatikai infrastruktúrát érő incidensek miatt. Ezek ugyanis lenullázhatják a felhő kínálta előnyöket, sőt fájdalmas üzleti és hírnévbéli kockázatokat hordoznak.
 
Bár a szervezetek elsősorban a külső felhőplatformok integritása miatt aggódnak, sok gyenge pont mégis a saját házuk táján található. A felhőben bekövetkező incidensek egyharmada ugyanis dolgozói, emberi tényezőkre vezethető vissza, miközben a biztonsági eseményeknek „csak” a 11 százaléka írható a felhőszolgáltatók rovására.
 
A magyar vállalatoknak mindössze 25,7 százaléka alkalmaz kifejezetten felhőre szabott védelmi megoldásokat. Ennek az lehet az oka, hogy a vállalkozások nagymértékben a felhőinfrastruktúrák szolgáltatóira támaszkodnak a kiberbiztonság terén. De az sem kizárható, hogy sokan tévesen bizakodnak abban, hogy a hagyományos végpontvédelem a felhőkörnyezetekben is zökkenőmentesen és hatékonyan működik.
 
"Amikor egy vállalkozás átáll a nyilvános felhőre, először azt kell tisztázni, hogy ki felel a felhőben tárolt adatokért és a rendelkezésre állásért. A felhőszolgáltatók általában célirányos kiberbiztonsági intézkedéseket alkalmaznak a platformjaik és az ügyfeleik védelmére, de ha a fenyegetettség az ügyfél oldaláról érkezik, akkor az már nem a szolgáltató felelőssége. A kutatásunkból az derül ki, hogy a vállalatoknak sokkal jobban oda kellene figyelniük az alkalmazottaik biztonságtudatosságára, és olyan intézkedéseket kellene foganatosítaniuk, amelyek belülről is védik a felhős környezeteket" - fejtette ki Maxim Frolov, a Kaspersky Lab alelnöke.
Vélemények
 
  1. 3

    A Joomla webes tartalomkezelő rendszer egy újabb biztonsági hibától vált meg.

  2. 4

    A FortiClient fejlesztői egy biztonsági rést foltoztak be.

  3. 2

    A Ryuk zsaroló program is fájlok titkosítására, illetve váltságdíj követelésére hangolódott.

 
Partnerhírek
​Japán vírussal védekezne a kibertámadások ellen

Védekezési célokra használná a japán kormány azt a vírust, melyet a szigetország vállalkozásaival együtt dolgozna ki. A védekező kártevő a szigetország kibervédelmi stratégiájának része.

​Illegális webáruházakat zártak be

Komoly nemzetközi összefogással a hatóságok több országból lezártak két webshopot, mely az illegális interneten törvénytelen termékeket és szolgáltatásokat árusított.

hirdetés
Közösség
1