Nem igazán törődnek a felhős biztonsággal a magyar cégek

​Magyarországon is kevés cég alkalmaz olyan védelmi megoldásokat, amelyek a felhő alapú környezetekben is megállják a helyüket.
 
hirdetés

A felhőalapú technológiák alkalmazásával a vállalatok felgyorsíthatják üzleti folyamataikat, csökkenthetik beruházási költségeiket, és gyorsabbá tehetik az informatikai rendszereiket. Ugyanakkor tartanak a felhőinfrastruktúra rendelkezésre állásának csorbulása, illetve az adataik biztonsága miatt.
 
A Kaspersky Lab felmérése szerint a magyar kkv-k és nagyvállalatok közel egynegyede aggódik a harmadik fél által hosztolt informatikai infrastruktúrát érő incidensek miatt. Ezek ugyanis lenullázhatják a felhő kínálta előnyöket, sőt fájdalmas üzleti és hírnévbéli kockázatokat hordoznak.
 
Bár a szervezetek elsősorban a külső felhőplatformok integritása miatt aggódnak, sok gyenge pont mégis a saját házuk táján található. A felhőben bekövetkező incidensek egyharmada ugyanis dolgozói, emberi tényezőkre vezethető vissza, miközben a biztonsági eseményeknek „csak” a 11 százaléka írható a felhőszolgáltatók rovására.
 
A magyar vállalatoknak mindössze 25,7 százaléka alkalmaz kifejezetten felhőre szabott védelmi megoldásokat. Ennek az lehet az oka, hogy a vállalkozások nagymértékben a felhőinfrastruktúrák szolgáltatóira támaszkodnak a kiberbiztonság terén. De az sem kizárható, hogy sokan tévesen bizakodnak abban, hogy a hagyományos végpontvédelem a felhőkörnyezetekben is zökkenőmentesen és hatékonyan működik.
 
"Amikor egy vállalkozás átáll a nyilvános felhőre, először azt kell tisztázni, hogy ki felel a felhőben tárolt adatokért és a rendelkezésre állásért. A felhőszolgáltatók általában célirányos kiberbiztonsági intézkedéseket alkalmaznak a platformjaik és az ügyfeleik védelmére, de ha a fenyegetettség az ügyfél oldaláról érkezik, akkor az már nem a szolgáltató felelőssége. A kutatásunkból az derül ki, hogy a vállalatoknak sokkal jobban oda kellene figyelniük az alkalmazottaik biztonságtudatosságára, és olyan intézkedéseket kellene foganatosítaniuk, amelyek belülről is védik a felhős környezeteket" - fejtette ki Maxim Frolov, a Kaspersky Lab alelnöke.
Vélemények
 
  1. 4

    A VirtualBoxhoz fontos hibajavítások váltak letölthetővé.

  2. 3

    A Comodo Antivirus esetében több biztonsági rés vár befoltozásra.

  3. 1

    A Fenkrib trójai nem közvetlenül okoz károkat a számítógépeken, hanem azon ártalmas programok révén, amelyeket letölt a PC-kre.

 
Partnerhírek
​Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha az elkövetkező időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jártok, akkor feltétlenül keressétek fel a nem túl szokványos művészeti kiállítást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

Windows sérülékenységet kihasználó kártevő a láthatáron

​Az ESET szakemberei nemrégiben fedeztek fel és elemeztek egy új 0-day sebezhetőséget kihasználó programot (exploit), amely kelet-európai célpontok ellen irányult.

hirdetés
Közösség
1