Nem fűlik a foga az adattörléshez a Facebooknak

Lassan halad a Facebook annak az adatvédelmi funkciónak a megvalósításával, amivel a felhasználók törölhetnék az előzményi adataikat.
 

A Facebook kapcsán sokszor fogalmazódik meg kritika, hogy bizonyos adatok nem törölhetők olyan szabadon, mint ahogy azt sokan elvárnák. Az egyik ilyen az előzmények (profiltörténet) kisöprése. A Facebook pontosan érzi, hogy ezen a téren előrelépésre van szükség, és már be is jelentette rá a megoldását, csakhogy az még nem készült el.
 
Egy kifinomultabb törlési funkció bevezetésén a Facebook akkor kezdett elgondolkodni, amikor tavaly kitört a Cambridge Analytica botrány. Ezt követően Mark Zuckerberg bejelentette, hogy bevezetnek egy olyan funkciót, amivel a felhasználók bármikor törölhetik az előzményi, történeti adataikat. A tervek szerint a funkció emellett alkalmas lenne arra is, hogy a facebookozók megtiltsák a Facebooknak bizonyos adatok tárolását.
 
A probléma valós megoldásához azonban az elmúlt hónapokban nem igazán sikerült közelebb kerülni, így a Facebook nem véletlenül próbálja nyugtatni a kedélyeket. David Wehner, a vállalat pénzügyi igazgatója a Morgan Stanley technológiai konferenciáján jelezte, hogy nem feledkeztek meg a törlési funkcióról, és azt meg is fogják valósítani várhatóan még az idei évben. A szakember ezt a fejlesztést egyelőre "Clear History" néven emlegette.
 
Adódik a kérdés, hogy vajon mi tart ennyi ideig egy törlési funkció kivitelezésén. Nos minden bizonnyal nem az jelent gondot a vállalatnál, hogy kirakjanak egy gombot a közösségi oldal felületére, hanem sokkal inkább az, hogy egy ilyen funkcióval egy csapásra agyon lehet ütni a célzott hirdetésekhez felépített adatbázisokat. Vagyis, ha a felhasználó minden ilyen jellegű előzményi adatát kitörölhetné, akkor onnantól kezdve a reklámok megjelenítése nem lenne hatékony a Facebook számára, ez pedig nyilvánvalóan a bevételeken is meglátszana. Az is elképzelhető, hogy a vállalat valamiféle középutat próbál találni, hogy az adatvédelmi aggályok kezelése mellett azért a profilozási adatoktól se kelljen kapásból megválnia.
Vélemények
 
  1. 3

    A CoreFTP FTP és SFTP Server egy közepes veszélyességű sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 3

    A Drupal fejlesztői egy biztonsági hibajavítást adtak ki.

  3. 1

    A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1