Nem fűlik a foga az adattörléshez a Facebooknak

Lassan halad a Facebook annak az adatvédelmi funkciónak a megvalósításával, amivel a felhasználók törölhetnék az előzményi adataikat.
 

A Facebook kapcsán sokszor fogalmazódik meg kritika, hogy bizonyos adatok nem törölhetők olyan szabadon, mint ahogy azt sokan elvárnák. Az egyik ilyen az előzmények (profiltörténet) kisöprése. A Facebook pontosan érzi, hogy ezen a téren előrelépésre van szükség, és már be is jelentette rá a megoldását, csakhogy az még nem készült el.
 
Egy kifinomultabb törlési funkció bevezetésén a Facebook akkor kezdett elgondolkodni, amikor tavaly kitört a Cambridge Analytica botrány. Ezt követően Mark Zuckerberg bejelentette, hogy bevezetnek egy olyan funkciót, amivel a felhasználók bármikor törölhetik az előzményi, történeti adataikat. A tervek szerint a funkció emellett alkalmas lenne arra is, hogy a facebookozók megtiltsák a Facebooknak bizonyos adatok tárolását.
 
A probléma valós megoldásához azonban az elmúlt hónapokban nem igazán sikerült közelebb kerülni, így a Facebook nem véletlenül próbálja nyugtatni a kedélyeket. David Wehner, a vállalat pénzügyi igazgatója a Morgan Stanley technológiai konferenciáján jelezte, hogy nem feledkeztek meg a törlési funkcióról, és azt meg is fogják valósítani várhatóan még az idei évben. A szakember ezt a fejlesztést egyelőre "Clear History" néven emlegette.
 
Adódik a kérdés, hogy vajon mi tart ennyi ideig egy törlési funkció kivitelezésén. Nos minden bizonnyal nem az jelent gondot a vállalatnál, hogy kirakjanak egy gombot a közösségi oldal felületére, hanem sokkal inkább az, hogy egy ilyen funkcióval egy csapásra agyon lehet ütni a célzott hirdetésekhez felépített adatbázisokat. Vagyis, ha a felhasználó minden ilyen jellegű előzményi adatát kitörölhetné, akkor onnantól kezdve a reklámok megjelenítése nem lenne hatékony a Facebook számára, ez pedig nyilvánvalóan a bevételeken is meglátszana. Az is elképzelhető, hogy a vállalat valamiféle középutat próbál találni, hogy az adatvédelmi aggályok kezelése mellett azért a profilozási adatoktól se kelljen kapásból megválnia.
Vélemények
 
  1. 4

    A Firefox 67-es kiadása számos biztonsági frissítéssel is szolgál.

  2. 4

    Az WebSphere Application Server egy fontos biztonsági hibajavítást kapott.

  3. 2

    A Ryuk zsaroló program is fájlok titkosítására, illetve váltságdíj követelésére hangolódott.

 
Partnerhírek
Az ingyenes videostreamek veszélyei

Javában tart az IIHF Jégkorong Világbajnokság Szlovákiában, és az NHL Stanley Cup rájátszásai is zajlanak.

​Adatainkkal fizetünk az ingyenes szolgáltatásokért

Az interneten burjánzó ingyenes alkalmazásokról, szolgáltatásokról sorra kiderül, hogy mégsem teljesen ingyenesek, ehelyett végső soron adatainkkal fizetünk értük.

hirdetés
Közösség
1