Nem fog remekelni a foci-vb a WiFi-biztonságban

A 2018-as foci VB helyszínein rengeteg ingyenes WiFi-hálózat érhető el már most is. Azonban ezek használata kockázatokat vet fel.
 

A Kaspersky Lab megvizsgálta a 2018-as FIFA labdarúgó-világbajnokság 11 helyszínén található nyilvános WiFi hálózatokat. Összesen 32.000 nyilvános WiFi-hálózatot térképezett fel, amelyek közel negyedének nem titkosított az adatforgalma. Ezért a szurkolóknak is oda kell figyelniük, hogy éppen milyen hálózatot használnak, és azokon keresztül milyen adatokat adnak meg.
 
A legtöbb, nem megbízható WiFi hálózat a következő városokban található: Szentpétervár (37%), Kalinyingrád (35%) és Rosztov (32%). Ezzel szemben a legtöbb védett WiFi-t kisvárosokban találták a szakemberek. Az itt működő hálózatok majdnem kétharmada használja a WPA/WPA2 (Wi-Fi Protected Access) protokollt az adatforgalom titkosításához.
 
"Annak ellenére, hogy a VB helyszínein a WiFi hálózatok többsége a WPA/WPA2 protokollt használja, igazán nem tekinthetők biztonságosnak, hiszen a jelszavak mindenki számára elérhetők. Kutatásaink azt erősítik, hogy a kiberbiztonságnak átfogónak kell lennie, és a teljes infrastruktúrát le kell fednie. A FIFA megerősítette, hogy az idei VB biztonságos, de a felhasználóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a különböző helyszíneken lévő, nyilvános WiFi hálózatokra ez nem vonatkozik" - mondta Denis Legezo, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.
 
A felhasználóknak csak olyan vezeték nélküli hálózatot célszerű igénybe venniük, amely jelszóval védett, és még ebben az esetben is érdemes VPN-szolgáltatásokat igénybe venni az érzékeny adatok megóvása érdekében.
Vélemények
 
  1. 4

    A Python, illetve a széles körben használt NumPy modul kapcsán egy biztonsági hiba került napvilágra.

  2. 4

    A Drupal fejlesztői két veszélyes biztonsági rést foltoztak be.

  3. 1

    A Windtail trójai a Mac-gépekre jelent veszélyt, mivel azokon egy hátsó kaput létesít, ami további károkozásokhoz járulhat hozzá.

 
Partnerhírek
Office 365 pár száz forintért?

Ugyan jól hangzik, hogy egy életre szóló előfizetést kaphatunk a Microsoft népszerű irodai programcsomagjához csupán háromszáz forintért, de átverésről van szó, amelynek végén akár személyes adataink is veszélybe kerülhetnek.

​Amikor a rendőrséget támadja a zsarolóvírus

Amikor bűnözők áldozatává válunk, olyankor a rendőrséghez fordulunk segítségért. De kihez fordul a rendőrség, amikor mondjuk egy zsarolóvírus bénítja meg a rendszereit?

hirdetés
Közösség
1