Nehezen bírják a strapát a biztonsági eszközök

Tovább emelkedett a nagyszabású, jelentős sávszélességet felemésztő szolgáltatásmegtagadási incidensek száma. A védelmi megoldásoknak mind nagyobb támadásokkal kell megbirkózniuk.
 

A Verisign kiadta a harmadik negyedévre vonatkozó DDoS-jelentését, amelyből kiderül, hogy a rendszerek, szolgáltatások megbénítására törekvő támadások miként változnak, és leginkább milyen iparágakat sújtanak. A jelentés legfontosabb mondanivalója, hogy az elosztott szolgáltatásmegtagadási támadások egyre nagyobb intenzitással sújtanak le a célpontokra. A 10 Gbps-nál nagyobb sávszélességet felemésztő incidensek részaránya a vizsgált időszakban elérte a 38 százalékot. Ugyanez az arány a második negyedévben még csak 20 százalékra adódott.


Forrás: Verisign

A biztonsági cég tapasztalatai szerint az ilyen nagyságrendű DDoS-támadásokkal a kihelyezett (on-premise) védelmi eszközök az esetek jelentős részében nem képesek felvenni a harcot, ami végül a rendszerek megbénulásához vezet. Megoldást elsősorban a felhőalapú, illetve a hibrid technológiák jelenthetnek, amelyek az alkalmazás, valamint a hálózatszintű (L2-L4) támadásokkal szemben is képesek megfelelő szintű védelmet kialakítani, és biztosítani az üzlet folyamatos működéséhez szükséges sávszélességet.

A felmérés szerint a harmadik negyedévben a DDoS-támadások átlagosan 6,46 Gbps sávszélességet vontak el a legitim szolgáltatások elől, amely a megelőző negyedévhez képes 48 százalékos csökkenést jelent, de az év elején tapasztalt állapotokhoz viszonyítva 65 százalékos emelkedésnek felel meg. (A második negyedévi átlag elsősorban azért volt magasabb, mert több kirívó támadás is bekövetkezett a 200-300 Gbps-os tartományban.) A legutóbbi negyedévben a Verisign által regisztrált UDP alapú DDoS-akciók közül a legjelentősebb 90 Gbps-os, míg a TCP alapúak közül a legnagyobb több mint 30 Gbps-os intenzitással ostromolta a célkeresztbe állított szervezeteket.


Forrás: Verisign

Az elkövetői módszerek alapvetően nem változtak. Vegyesen történtek alkalmazás- és hálózatszintű incidensek is. Az egyetlen említést érdemlő jelenség, hogy a negyedév során jelentősen megugrott az SSDP (Simple Service Discovery Protocol) alapú támadások száma. Ezek során olyan (felerősítésre szolgáló) módszerek kerültek előtérbe, melyeket korábban az NTP-s eljárásoknál már megfigyelhettünk. A Verisign mérései szerint a legizmosabb SSDP-s támadás 15 Gbps-nyi sávszélességet vont el, és másodpercenként 4,58 millió csomagot generált.

A legveszélyeztetettebb szektorok

A Verisign a DDoS-jelentésében iparágak szerinti megbontást is közölt. Ennek alapján kijelenthető, hogy a legtöbb DDoS-támadással a média és szórakoztatóiparnak kellett szembenéznie, de meglehetősen sokszor kerültek célkeresztbe az IT- és felhőszolgáltatók is. Ebből a szempontból a harmadik helyre az elektronikus kereskedelem, míg a negyedikre a pénzügyi szektor került. Előrejelzések szerint azonban az ünnepi időszakban ez utóbbi két szektor egyre nagyobb nyomás alá kerülhet a kibertámadások által.


Forrás: Verisign
 
 1. 3

  A GitLab újabb biztonsági hibákról számolt be.

 2. 4

  Jelentős biztonsági frissítés érkezett az Autodesk AutoCAD szoftverekhez.

 3. 4

  Az ASUS kritikus sebezhetőségeket szüntetett meg egyes routerei kapcsán.

 4. 4

  Jelentős biztonsági frissítést kapott az Edge webböngésző.

 5. 4

  A Mozilla Firefox legújabb kiadásának telepítésével 16 biztonsági hiba orvosolható.

 6. 4

  A Google több tucat hibajavítást adott ki a Pixel készülékekhez.

 7. 4

  A Fortinet fontos biztonsági frissítést adott ki a FortiOS-hez.

 8. 4

  A VLC Media Player egy veszélyes sebezhetőséget tartalmaz.

 9. 4

  Az Adobe Photoshop kapcsán egy súlyos sebezhetőség megszüntetésére nyílt lehetőség.

 10. 4

  Az Adobe az e-kereskedelmi alkalmazásaihoz biztonsági frissítéseket készített.

Partnerhírek
​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

hirdetés
Közösség