Ne pánikoljunk be a kibertámadásoktól!

Hat egyszerű szabály, melyek betartásával biztonságosabban használhatjuk az internetet és a számítógépünket.
 

A G DATA biztonsági szakértői közzétettek néhány tanácsot, amelyek megfogadásával jelentősen csökkenthetővé válnak az adatlopások, valamint az egyéb internetes károkozások kockázatai.
 
Kerüljük el a pánikot
 
Természetes reakció, hogy amikor veszélyt lát, akkor az ember pánikba esik. Ugyanakkor a pánikhelyzet kialakítása, és a félelem kihasználása a kiberbűnözők egyik legerősebb fegyvere. Például kapunk egy e-mailt, amely értesít arról, hogy megszerezték internetes jelszavainkat, és ezek segítségével kamerafelvételt készítettek rólunk, miközben pornóoldalakon jártunk. Vagy felhív bennünket egy kedvesnek és segítőkésznek mutatkozó banki ügyintéző azzal, hogy a számlánkon gyanús mozgások történtek, ezért érdemes lenne azonnal biztonságba helyezni a megtakarításainkat egy technikai számlára.
 
A csalók minden ilyen esetben úgy érik el céljukat, hogy félelmet keltenek, pánikba ejtik az embereket. Érdemes ilyenkor egy pillanatra megállni, tájékozódni, megkérdezni másokat. Így például, ha az az érzésünk, hogy a bankszámlánkon lévő megtakarításunk veszélyben lehet, akkor megszakíthatjuk az ismeretlen hívást, és felhívhatjuk mi magunk a bankunk ügyfélszolgálatát, hogy biztosan hiteles forrásból tájékozódjunk.
 
Ne nyissunk meg ismeretlen mellékleteket
 
„Mellékelve küldjük a rendeléséhez tartozó számlát” - írja egy ismeretlen webshop, ahonnan nem rendeltünk semmit. Ha pedig letöltjük a mellékletet, és megnyitjuk, akkor előfordulhat, hogy kártevőt telepítünk.
 
Számos biztonsági fenyegetés ölthet testet e-mail mellékletek formájában. Word-dokumentumok, PDF- vagy HTML-fájlok is lehetnek veszélyesek, de még képekbe is lehet kártevőt rejteni.
 
Az ismeretlenektől származó e-mailekkel mindig nagyon óvatosan kell bánni, de még akkor is érdemes résen lenni, ha egy ismerőstől olyan levelet kapunk, amihez gyanús csatolmány tartozik. Ilyenkor célszerű rákérdezni a feladótól, hogy valóban ő küldte-e a melléklelet. Sajnos gyakorta előfordul, hogy a támadók feltörnek postafiókokat, és azokon keresztül küldözgetik a nemkívánatos leveleiket a fiók tulajdonosának tudta nélkül.
 
Ne kattintsunk a kéretlen hivatkozásokra
 
Az átverések során a kiberbűnözők sokszor kihasználják az emberek bizalmát, hiszékenységét. A különböző fordítási szolgáltatások és mesterséges intelligencia használatával külföldi csalók is könnyebben és egyre pontosabban írhatnak magyar nyelvű adathalász e-maileket.
 
A lényeg, hogy nem szabad rákattintani az ismeretlen feladótól érkező levelekben található linkekre. Minden esetben ellenőrizzük a feladó e-mail címét, mert az is árulkodó lehet. Egy közüzemi szolgáltató nem fog például gmailes címről értesítőt küldeni.
 
Kérdezzük meg az üzenet küldőjét
 
Nemrég a Facebookon terjedt egy átverés, amely egy, a barátunktól érkező Messenger üzenettel kezdődött:
 
"A Facebook jelezte, hogy válasszak öt barátot, akik segítenek nekem visszajutni a fiókomba, ha elvesztem a jelszavam. Te vagy az egyik. Hamarosan kapni fogsz egy kódot e-mailben, azt kérlek, hogy írd be ide nekem az üzenetbe."
 
Ezután érkezett egy e-mail, benne egy kóddal. Ha ezt a kódot a felhasználó megosztotta, akkor azonnal kiszolgáltatottá tette a saját fiókját. Ezeket az üzeneteket az elkövetők feltört fiókokból küldözgették. Ezért, ha ilyen jellegű üzenetet kapunk, akkor előbb mindig beszéljünk az ismerősünkkel, hogy valóban ő küldte-e kérést.
 
Csak óvatosan a szoftverek telepítésével
 
A torrentoldalakról letöltött programok és törések kártevőket tartalmazhatnak. Aki a vírusirtó szoftverének riasztását kikapcsolja, és így telepít fel egy ilyen programot, az veszélynek teszi ki a gépét. Kockázatot jelentenek azok a weboldalak is, amelyek egy vicces vagy érdekes videó megtekintéséhez kodek vagy egyéb szoftver telepítését kérik.
 
A kézenfekvő megoldás, hogy ne telepítsünk kétes, nem hivatalos forrásból származó alkalmazásokat.
 
Bízzuk jelszókezelőre a jelszavainkat
 
Az internetes szolgáltatások szaporodásával nehéz minden egyes weboldalhoz és alkalmazáshoz megfelelően erős, egyedi jelszót kitalálni. Ekkor jön jól egy jelszókezelő alkalmazás. Ilyen modulokat gyakorta a komplexebb védelmet kínáló biztonsági szoftverek is tartalmaznak. 
Vélemények
 
  1. 3

    A Squidhoz két patch vált elérhetővé.

  2. 4

    Jelentős mennyiségű biztonsági hibajavítás vált elérhetőúvé a VMware Tanzuhoz.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

Partnerhírek
Minden, amit tudniuk kell, mielőtt használni kezdjük a ChatGPT-t.

Mielőtt megpróbáljuk kihasználni az innovatív AI eszközök előnyeit, meg kell tanulnunk biztonságosan, adataink veszélyeztetése nélkül igénybe venni azokat.

Elég okosak vagyunk egy okosotthonhoz?

Íme az ESET szakértőinek tanácsai arról, hogy hogyan használjuk otthonunkban az okoseszközöket.

hirdetés
Közösség