Ne fizessen a Thanatos zsaroló programnak!

A Cisco biztonsági kutatói kifejlesztettek egy olyan ingyenesen használható szoftvert, amely a Thanatos zsaroló program által tönkretett fájlokat képes helyreállítani.
 

A Thanatos zsaroló program több variáns formájában terjedt, illetve terjed még napjainkban is. Kezdetben meglehetősen egyszerű felépítésű volt, ennek ellenére komoly pusztítást tudott okozni a számítógépeken. Aztán folyamatosan fejlődött, és egyre kifinomultabb módszereket alkalmazott a fájltitkosítás során. A Cisco biztonsági kutatói azonban találtak benne egy olyan gyenge pontot, amivel a kódolt fájlok belátható időn belül helyreállíthatóvá válhatnak.
 
A szakemberek arra jöttek rá, hogy a Thanatos a titkosításhoz használt kulcshoz elsősorban a számítógép utolsó indítása óta eltelt időt használja fel. Ezt milliszekundumokban kérdezi le, majd egy 32 bites kulcsot generál. Az új dekódoló szoftver ugyan brute force módszereket használ, azaz próbálgatásos elven működik, de ezt meglehetősen okosan teszi. Például lekérdezi az utolsó bootolás idejét, amit a Windows (alapesetben) naponta egyszer tárol le. Így a dekódoláshoz használt időintervallum akár egy napra leszűkíthető. Ennek köszönhetően átlagosan 15 percen belül kihúzhatóvá válik a Thanatos méregfoga.
 
A Cisco szoftvere jelenleg azokat a fájlokat képes helyreállítani, amelyek a Thanatos 1.0 és 1.1 verzióinak estek áldozatul. Ezek az állományok a kompromittálásuk után a .THANATOS kiterjesztést kapják, innen ismerhetők fel leginkább. A kártékony program különösen a felhasználó dokumentumai, fényképei, zenéi és videó között pusztít.
 
A Cisco dekódoló szoftvere erről a weboldalról tölthető le ThanatosDecryptor néven.
Vélemények
 
  1. 4

    A Microsoft a SharePoint Serverhez két újabb hibajavítást tett elérhetővé.

  2. 4

    A Microsoft rengeteg biztonsági rést foltozott be a webböngészői, különösen az Edge esetében.

  3. 2

    ​A Pots zsaroló program a rendszerfájlokon kívül minden állomány tönkretételére alkalmas, miközben még egy hamis Windows frissítést is kap a nyakába a felhasználó.

 
Partnerhírek
Lehallgathat az iPhone?

Noha az Apple nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, még vele is megeshet, hogy hibázik. Most egy programozói hiba varázsolt lehallgató készüléket a iPhone-okból.

Az e-mailek védelme nem ér véget egy erős jelszónál

Az e-mailek fontos részei mindennapi életünknek, mégis kevesen gondolunk bele, miként biztosíthatjuk fiókjainkat a jelszavak beírásán túl.

hirdetés
Közösség
1