Ne fizessen a Thanatos zsaroló programnak!

A Cisco biztonsági kutatói kifejlesztettek egy olyan ingyenesen használható szoftvert, amely a Thanatos zsaroló program által tönkretett fájlokat képes helyreállítani.
 

A Thanatos zsaroló program több variáns formájában terjedt, illetve terjed még napjainkban is. Kezdetben meglehetősen egyszerű felépítésű volt, ennek ellenére komoly pusztítást tudott okozni a számítógépeken. Aztán folyamatosan fejlődött, és egyre kifinomultabb módszereket alkalmazott a fájltitkosítás során. A Cisco biztonsági kutatói azonban találtak benne egy olyan gyenge pontot, amivel a kódolt fájlok belátható időn belül helyreállíthatóvá válhatnak.
 
A szakemberek arra jöttek rá, hogy a Thanatos a titkosításhoz használt kulcshoz elsősorban a számítógép utolsó indítása óta eltelt időt használja fel. Ezt milliszekundumokban kérdezi le, majd egy 32 bites kulcsot generál. Az új dekódoló szoftver ugyan brute force módszereket használ, azaz próbálgatásos elven működik, de ezt meglehetősen okosan teszi. Például lekérdezi az utolsó bootolás idejét, amit a Windows (alapesetben) naponta egyszer tárol le. Így a dekódoláshoz használt időintervallum akár egy napra leszűkíthető. Ennek köszönhetően átlagosan 15 percen belül kihúzhatóvá válik a Thanatos méregfoga.
 
A Cisco szoftvere jelenleg azokat a fájlokat képes helyreállítani, amelyek a Thanatos 1.0 és 1.1 verzióinak estek áldozatul. Ezek az állományok a kompromittálásuk után a .THANATOS kiterjesztést kapják, innen ismerhetők fel leginkább. A kártékony program különösen a felhasználó dokumentumai, fényképei, zenéi és videó között pusztít.
 
A Cisco dekódoló szoftvere erről a weboldalról tölthető le ThanatosDecryptor néven.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Asterisk egy olyan hibát tartalmaz, amely az általa biztosított szolgáltatások összeomlását idézheti elő.

  2. 3

    Az Adobe a Photoshophoz egy biztonsági frissítést adott ki.

  3. 1

    Az Azorult trójai a Windows újraindításáig életképes, de addig rengeteg értékes adattól tudja megszabadítani a fertőzött számítógépet.

 
Partnerhírek
A G DATA csatlakozott a kiberbűnözés ellenes globális koalícióhoz

A Cybersecurity Tech Accord több mint 60 technológiai céget átfogó iparági kezdeményezés, melyhez most a G DATA is csatlakozott.

A bizalom az új valuta

Tudta, hogy ma egyetlen új autó informatikai rendszere legalább annyira összetett, mint egy teljes középvállalaté?

hirdetés
Közösség
1