Naponta nyolcezer androidos károkozó születik

Tavaly több mint hárommillió új androidos kártevő próbálta ostromolni az androidos készülékeket.
 
hirdetés

Noha valamivel kevesebb új kártevőt fedeztek fel 2017-ben a kutatók, mint egy évvel korábban, így is magas az androidos vírusok száma. A G DATA adatai szerint több mint hárommillió új mintát regisztráltak tavaly. 2016-ban ez a szám meghaladta a 3,2 milliót. A vírusvédelemmel foglalkozó cég naponta átlagosan több mint nyolcezer új rosszindulatú alkalmazást detektál.
 
Kevés a friss Android
 
Az androidos kártevők nagy száma az operációs rendszer népszerűségével is magyarázható: 2017 utolsó negyedévében az európai okostelefonok 68 százaléka Android operációs rendszert használt. Világviszonylatban az arány pedig még magasabb, az okostelefonok 73 százaléka androidos. Ugyanakkor ezen készülékeknek csupán az 1 százalékán fut a legújabb operációs rendszer, az Android 8. Több mint az 50 százalékuk Android 6-tal vagy 7-tel működik. E készülékek nagy részét pedig már soha nem is fogják frissíteni újabb főverzióra a gyártók.
 
Biztonsági hibák azonban rendszeresen kerülnek felszínre, így a nem frissített telefonok könnyebben támadhatóvá válnak. A problémát a Google is észrevette, és a tavaly májusban bejelentett Project Treble keretén belül orvosolná azt. Az Android operációs rendszert gyakorlatilag két részre osztja, az egyik a központi Android, a másik pedig a gyártói módosításokat tartalmazó, testre szabott „héj”. Így, ha az Android központi részében biztonsági hibát fedeznek fel, akkor a hibajavítást azonnal lehetne telepíteni. A Project Treble egyelőre az Android 8-cal (és a jövőbeli kiadásokkal) működik.
 
A frissítések gyors telepítése ugyanakkor „csak” a biztonsági rések foltozásának kérdését oldja meg, a kártevőket nem lehetetleníti el teljesen. Így továbbra is ajánlott marad vírusirtó alkalmazás használata az androidos telefonokon és táblagépeken.
Vélemények
 
  1. 3

    A Jenkins fontos biztonsági frissítéseket kapott.

  2. 3

    A HAProxy két biztonsági rés kapcsán szorul frissítésre.

  3. 2

    A Trickbot trójai egy meglehetősen komplex felépítésű kémprogram, amely többféle módon képes értékes adatokhoz juttatni a terjesztőit.

 
Partnerhírek
Trendek a vállalati biztonságban

A felhasználók negyede soha egyetlen munkahelyén sem kapott biztonságtudatossági képzést.

Oktatással a zsarolóvírusok ellen

A legtöbb biztonsági incidensnek kevesebb fájó következménye lenne, ha a vállalat minden munkatársa tudná, hogy mit kell tennie vészhelyzet esetén.

hirdetés
Közösség
1