Naponta nyolcezer androidos károkozó születik

Tavaly több mint hárommillió új androidos kártevő próbálta ostromolni az androidos készülékeket.
 

Noha valamivel kevesebb új kártevőt fedeztek fel 2017-ben a kutatók, mint egy évvel korábban, így is magas az androidos vírusok száma. A G DATA adatai szerint több mint hárommillió új mintát regisztráltak tavaly. 2016-ban ez a szám meghaladta a 3,2 milliót. A vírusvédelemmel foglalkozó cég naponta átlagosan több mint nyolcezer új rosszindulatú alkalmazást detektál.
 
Kevés a friss Android
 
Az androidos kártevők nagy száma az operációs rendszer népszerűségével is magyarázható: 2017 utolsó negyedévében az európai okostelefonok 68 százaléka Android operációs rendszert használt. Világviszonylatban az arány pedig még magasabb, az okostelefonok 73 százaléka androidos. Ugyanakkor ezen készülékeknek csupán az 1 százalékán fut a legújabb operációs rendszer, az Android 8. Több mint az 50 százalékuk Android 6-tal vagy 7-tel működik. E készülékek nagy részét pedig már soha nem is fogják frissíteni újabb főverzióra a gyártók.
 
Biztonsági hibák azonban rendszeresen kerülnek felszínre, így a nem frissített telefonok könnyebben támadhatóvá válnak. A problémát a Google is észrevette, és a tavaly májusban bejelentett Project Treble keretén belül orvosolná azt. Az Android operációs rendszert gyakorlatilag két részre osztja, az egyik a központi Android, a másik pedig a gyártói módosításokat tartalmazó, testre szabott „héj”. Így, ha az Android központi részében biztonsági hibát fedeznek fel, akkor a hibajavítást azonnal lehetne telepíteni. A Project Treble egyelőre az Android 8-cal (és a jövőbeli kiadásokkal) működik.
 
A frissítések gyors telepítése ugyanakkor „csak” a biztonsági rések foltozásának kérdését oldja meg, a kártevőket nem lehetetleníti el teljesen. Így továbbra is ajánlott marad vírusirtó alkalmazás használata az androidos telefonokon és táblagépeken.
Vélemények
 
  1. 3

    Az RSA Authentication Manager több olyan hibát tartalmaz, amelyek XSS-alapú támadásokat tehetnek lehetővé.

  2. 3

    Az Apache HTTPD biztonsági hibája szolgáltatásmegtagadási támadásokat segíthet elő.

  3. 1

    A Zexlex trójainak egy célja van: szabad bejárást biztosítani a támadók számára a fertőzött számítógépekbe.

Partnerhírek
Kézzel írták a járatinformációkat - zsarolóvírus miatt

​Zsarolóvírusos támadás miatt a bristoli repülőtér utastájékoztató információs táblái nem működtek, helyette kézzel írott információs táblákon tájékoztatták az utasokat.

Egyszerűen feltörhető a gyenge jelszóval védett wifi hálózat

Relatíve egyszerűen feltörhető a wifi hálózatok jelszava, ezért a következő szabvány érkezéséig azt javasoljuk, mindenki hosszabb és bonyolultabb jelszóval védje helyi hálózatát.

hirdetés
Közösség
1