Naponta nyolcezer androidos károkozó születik

Tavaly több mint hárommillió új androidos kártevő próbálta ostromolni az androidos készülékeket.
 
hirdetés
Noha valamivel kevesebb új kártevőt fedeztek fel 2017-ben a kutatók, mint egy évvel korábban, így is magas az androidos vírusok száma. A G DATA adatai szerint több mint hárommillió új mintát regisztráltak tavaly. 2016-ban ez a szám meghaladta a 3,2 milliót. A vírusvédelemmel foglalkozó cég naponta átlagosan több mint nyolcezer új rosszindulatú alkalmazást detektál.
 
Kevés a friss Android
 
Az androidos kártevők nagy száma az operációs rendszer népszerűségével is magyarázható: 2017 utolsó negyedévében az európai okostelefonok 68 százaléka Android operációs rendszert használt. Világviszonylatban az arány pedig még magasabb, az okostelefonok 73 százaléka androidos. Ugyanakkor ezen készülékeknek csupán az 1 százalékán fut a legújabb operációs rendszer, az Android 8. Több mint az 50 százalékuk Android 6-tal vagy 7-tel működik. E készülékek nagy részét pedig már soha nem is fogják frissíteni újabb főverzióra a gyártók.
 
Biztonsági hibák azonban rendszeresen kerülnek felszínre, így a nem frissített telefonok könnyebben támadhatóvá válnak. A problémát a Google is észrevette, és a tavaly májusban bejelentett Project Treble keretén belül orvosolná azt. Az Android operációs rendszert gyakorlatilag két részre osztja, az egyik a központi Android, a másik pedig a gyártói módosításokat tartalmazó, testre szabott „héj”. Így, ha az Android központi részében biztonsági hibát fedeznek fel, akkor a hibajavítást azonnal lehetne telepíteni. A Project Treble egyelőre az Android 8-cal (és a jövőbeli kiadásokkal) működik.
 
A frissítések gyors telepítése ugyanakkor „csak” a biztonsági rések foltozásának kérdését oldja meg, a kártevőket nem lehetetleníti el teljesen. Így továbbra is ajánlott marad vírusirtó alkalmazás használata az androidos telefonokon és táblagépeken.
Vélemények
 
  1. 4

    A McAfee Web Gateway egy fontos hibajavítást kapott.

  2. 4

    Az RSA Authentication Managert két Cross-Site Scripting típusú sebezhetőség veszélyezteti.

  3. 4

    A Google Chrome egy veszélyes biztonsági hibától vált meg.

 
Partnerhírek
Új sérülékenység a Flashben

Nulladik napi sérülékenységet fedezett fel, és tapasztott be az Adobe.

VPNFilter router feltörés: mit tegyünk?

Indítsa újra a routerét! Az FBI ezt javasolja a feltehetően orosz hackerek által terjesztett VPNFilter nevű vírus megfékezéséhez.

hirdetés
Közösség
1