Nagyon pörög az alvilági víruskereskedelem

​A zsarolóprogramok köré egy komplex alvilági piac épült ki, amelynek szereplőit a minél nagyobb haszon motiválja. Eközben az célpontjaiknál óriási károk keletkeznek.
 

A zsarolóprogramok ökoszisztémájának szereplői általában erre specializálódott darknetes fórumokon kommunikálnak egymással. Ugyanitt hirdetik a portékájukat, vagy éppen nyújtanak technikai támogatást a szerzeményeikhez. Egyes jól ismert csoportok - mint például az előző időszakban egyre több szervezetet megtámadó REvil - rendszeresen tesznek közzé ajánlatokat és híreket partnerprogramjaikon keresztül. E programok keretében a zsarolóvírus készítője 20-40 százalékban részesedik a profitból, míg a maradék 60-80 százalék annál a szereplőnél (partnernél) landol, amely felhasználja a feketepiacon megvásárolt zsarolóprogramot. 

A ransomware-ek készítői az "ügyfeleiket", partnereiket egy gondos folyamat mentén választják ki, és már kezdetben lefektetik az alapszabályokat, a földrajzi korlátozásokat, sőt olykor még az elfogadott politikai nézeteket is. 

A támadások során megszerzett hozzáférési adatok (felhasználónevek és jelszavak) sem vesznek kárba az internet sötét oldalán. Azokat a csalók értékesíthetik vagy aukciós vagy fix áras formában. Az adatokat gyakorta olyanok bocsátják áruba, akik botneteket is üzemeltetnek, és kiterjedt kampányokat folytatnak, hogy nagy tételben tudják árulni a lopott adatokat. 

A Kaspersky kutatói szerint az alvilági fórumokon zsarolóvírusok készítésére alkalmas szoftverek is találhatók, amelyek ára 300-4000 dollár között mozog. Ugyanakkor ilyen kártékony programokat szolgáltatásként is igénybe lehet venni átlagosan havi 120 dollárért.

"A zsarolóprogramok ökoszisztémája komplex. Egy folyton változó piacról van szó, amelyben sok szereplő tevékenykedik: egyesek meglehetősen opportunisták, mások pedig rendkívül profik. Az üzlet ráadásul igencsak jól megy nekik, ezért aztán még jó ideig nem fognak felhagyni ezzel a tevékenységgel"

- fejtette ki Dmitrij Galov, a Kaspersky globális kutató és elemző csapatának biztonsági kutatója. 

A biztonsági cég arra ösztönzi a szervezeteket, hogy az alábbi, legjobb gyakorlatok alkalmazásával védekezzenek a zsarolóvírusokkal szemben:
 • Mindig tartsák naprakészen az operációs rendszereket és a szoftvereket. 
 • Fordítsanak fokozott figyelmet a kimenő adatforgalomra.
 • Készítsenek offline biztonsági másolatokat. 
 • Minden végpontot érintően kapcsoljanak be zsarolóvírusok elleni védelmet.
 • Telepítsenek APT elleni és EDR megoldásokat.
Vélemények
 
 1. 4

  A Google Chrome egy újabb biztonsági frissítést kapott.

 2. 4

  A Vim fejlesztők egy tucat biztonsági hibát szüntettek meg.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Elegendő-e a VPN az online életünk védelmére?

5 gyakori kérdésre válaszolnak az ESET szakemberei a VPN megoldásokkal kapcsolatban.

Öt módszer, melyekkel a kiberbűnözők ellophatják a bankkártya adatokat

Az ESET kiberbiztonsági szakértői bemutatnak néhányat a leggyakoribb módszerek közül, amelyekkel a hackerek megszerezhetik a bankkártyák adatait, egyúttal tippeket adnak arra is, hogyan védhetők ki ezek a támadások.

hirdetés
Közösség