Nagyon negatívan hatott a koronavírus az IT-biztonságra

​2020 második felében 85 százalékkal több támadást regisztrált a G DATA, mint az év első 6 hónapjában.
 

Tim Berghoff, a G DATA szakértője szerint sok tavalyi kibertámadás azért volt sikeres, mert kapkodva költöztek home office-ba a cégek. Azok a vállalatok, amelyek nem biztosították a hálózatuk biztonságos távoli elérését, ahol az alkalmazottak saját, nem frissített eszközökről kezdtek el dolgozni, gyakrabban váltak áldozattá.
 
A járványhelyzetet jellemző bizonytalanságot kihasználva a kiberbűnözők egyre több támadást indítottak. 2020-ban már minden percben 76 új kártevővariáns jelent meg, Németországban átlagosan naponta 45 ezer új változat fenyegette az informatikai rendszereket.
 
Emotet, avagy a svájci bicska
 
Tavaly a nemrég megbénított Emotet volt a kiberbűnözők első számú fegyvere. Közel 900 ezer új variánsát fedezték fel a G DATA szakemberei, ami rendkívüli növekedés a 2019-es 70 ezerhez képest. A kártevő 2014-ben jelent meg először, akkor még banki trójaiként vetették be a csalók. A fejlesztéseknek köszönhetően idővel azonban alkalmassá vált levélszemét terjesztésére, illetve zsarolóvírusok - például a Trickbot és a Ryuk - szaporítására. A hozzá kötődő botnet hálózatot alvilági csatornákon keresztül bárki kibérelhette és használhatta.
 
Új trónkövetelők
 
2020 második leggyakoribb kártevője, a Qbot azt a trükköt használja, hogy egy folyamatban lévő e-mail láncba kapcsolódik be egy hamis válaszlevél elküldésével. Ha valaki 2-3 e-mailt vált egy levelezési partnerével, majd kap egy újabb üzenetet, amely látszólag az adott beszélgetéshez tartozik, akkor kevésbé lesz gyanakvó. Egy ilyen hamis e-mail melléklete azonban a kártevőt tartalmazza, vagy az abban elhelyezett link egy fertőzött weboldalra vezet. A Qbot eredetileg egy banki trójai volt, de időközben ez is többcélú támadóeszközzé fejlődött.
 
A 2020-as vírus toplista harmadik szereplőjét, az Urelas-t a támadók arra használják, hogy miután bejutottak a kiszemelt hálózatba, ott további kártevőket töltsenek le a gépekre.
Vélemények
 
  1. 3

    A Cisco két biztonsági hibáról számolt be az Umbrella kapcsán.

  2. 3

    A Trend Micro Antivirus for MAC frissítésével egy sebezhetőséget is meg lehet szüntetni.

  3. 3

    Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?

Az ESET szakemberei bemutatják az új SMS csalást és a szükséges teendőket, ha letöltöttük az adatlopó alkalmazást.

Levelezőszerverek ostrom alatt

A legújabb Exchange sebezhetőségét kihasználó kiberbűnözői csoportok növekvő számáról számol be az ESET

hirdetés
Közösség