Most már nem lehet halogatni a vCenter Server frissítését

​A VMware a vCenter Server mielőbbi frissítésének fontosságára hívta fel a figyelmet egy interneten megjelent exploit miatt.
 

Grigory Dorodnov, a Trend Micro ZDI biztonsági kutatója tavaly októberben egy súlyos sebezhetőséget tárt fel a vCenter Server vizsgálatakor. A szakember azonnal jelezte a felfedezését a VMware illetékesei számára, akik rövid időn belül megerősítették, hogy a sérülékenység valóban létezik, és kockázatot jelent. Méghozzá nem is kicsit, hiszen a biztonsági hiba a 10-es fokozatú CVSSv3 skálán 9,8-es értéket kapott, vagyis egyértelműen a kritikus kategóriába került. Emiatt a VMware soron kívüli frissítést adott ki októberben. Sőt olyan régebbi verziókhoz is elérhetővé tette a javítást, amelyekhez hivatalosan már nem járt volna támogatás.
 
A szóban forgó biztonsági hiba a vCenter Server azon összetevőjében volt kimutatható, amely a DCE/RPC protokoll támogatásának biztosításáért felel. A kihasználásával egy támadó - amennyiben hálózaton keresztül hozzáfér egy sebezhető vCenter Serverhez - jogosulatlan távoli kódfuttatást végezhet, és kompromittálhatja az érintett rendszert.
 
A napokban a VMware tudomására jutott, hogy az interneten elérhetővé vált egy olyan kód (exploit), amely alkalmas a CVE-2023-34048 azonosítóval ellátott sebezhetőség kihasználására. Ugyan egyelőre arról nem érkeztek hírek, hogy az exploit aktív támadásokban is szerephez jutott volna, de könnyen lehet, hogy ez csak idő kérdése. Ezért most a VMware a vCenter Server mielőbbi frissítésére sarkallja az üzemeltetőket.
 
 1. 3

  A Sambához egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 2. 4

  A Cisco több biztonsági javítást adott ki az NX-OS-hez.

 3. 4

  Az IBM AIX-hez három patch vált elérhetővé.

 4. 3

  A VMware Workstation és a Fusion egy biztonsági frissítést kapott.

 5. 4

  A Google újabb fontos hibajavításokat adott ki a Chrome webböngészőhöz.

 6. 4

  A Zyxel fontos biztonsági frissítéseket tett elérhetővé egyes hálózati és hálózatbiztonsági eszközeihez.

 7. 3

  A Rails fejlesztői három biztonsági hibáról adtak tájékoztatást.

 8. 3

  A IBM InfoSphere Information Server egy biztonsági hibajavítással bővült.

 9. 4

  A Microsoft 11 biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 10. 3

  A Node.js kapcsán tíz biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség