Mit tanulhatunk egy világhírű hackercsoport támadásaiból?

​Az utóbbi hónapokban gyakran hallani a Lapsus$ hackercsoportról, amelynek tagjai vezető technológiai vállalatok ellen követtek el támadásokat.
 

A feltételezhetően brazil és brit tinédzserekből álló csapat legutóbbi áldozatává az Uber és a Rockstar Games vált. A hackercsoport a személy- és ételkiszállítással foglalkozó cég belső rendszereibe hatolt be, és keltett zavart - például vulgáris képek megosztásával. A játékfejlesztő viszont ennél rosszabbul járt: a nyilvánvaló presztízsveszteség mellett tőle adatokat is loptak, így a legfontosabb, még bőven fejlesztés alatt álló játékukból, a Grand Theft Auto VI-ból videók és nem publikus információk kerültek ki az internetre.
 
A Lapsus$ feltűnésében talán az ad okot a legnagyobb aggodalomra, hogy nagyon egyszerű eszköztárral dolgoznak a tagjai: a szervezetek alkalmazottjait vagy a partnereik munkatársait veszik célba. Őket hibára kényszerítik, majd a megszerzett felhasználói adatokkal könnyűszerrel lépnek be a rendszerekbe. Ezt követően kihasználják a szervezeteknek azt az jellemző kritikus hibáját, hogy csak nagyvonalúan korlátozzák azt, hogy a munkatársak vagy alvállalkozók milyen adatokhoz és belső rendszerekhez férhetnek hozzá.
 

"A jogosultságok terén tapasztalható káosz gyakorlatilag természetes következménye annak, hogy a szervezetek házon belül és a partnereikkel is igyekeznek a lehető legkényelmesebb, legátjárhatóbb infrastruktúrát kialakítani, legyen szó kommunikációról, logisztikai kérdésekről vagy bármilyen adatmegosztásról"


- mondta Mihály Tamás, az XS Matrix alapítója.
 
"Tapasztalataink szerint egy maximum 100 fővel dolgozó vállalat lehet képes arra, hogy a jogosultságokat manuálisan ellenőrizze. Ennél nagyobb létszámnál egyszerűen követhetetlenné válik, hogy az alkalmazottak vagy beszállítók - és különösen a közülük távozók - mihez és hogyan férhetnek hozzá a vállalat szenzitív adatai és rendszerei közül" - vélekedett a TheFence biztonsági szolgáltatás megálmodója.
 
A szakember kiemelte, hogy a megfelelő jogosultsági rendszer kialakítása mellett legalább olyan fontos az is, hogy a vállalatok felkészítsék munkatársaikat és partnereiket a támadási kísérletek felismerésére. A különböző felmérések eredményeiben van némi szórás, de a napjainkban elkövetett támadások sikereinek döntő többsége - 85-95 százaléka - mögött emberi aktivitáshoz köthető hiányosságok húzódnak meg. Ezek hatását akkor lehet megelőzni vagy minimalizálni, ha a szervezet minimális szinten tartja a munkavégzés céljából kiadott jogosultságokat.
 
 1. 3

  A GitLab újabb biztonsági hibákról számolt be.

 2. 4

  Jelentős biztonsági frissítés érkezett az Autodesk AutoCAD szoftverekhez.

 3. 4

  Az ASUS kritikus sebezhetőségeket szüntetett meg egyes routerei kapcsán.

 4. 4

  Jelentős biztonsági frissítést kapott az Edge webböngésző.

 5. 4

  A Mozilla Firefox legújabb kiadásának telepítésével 16 biztonsági hiba orvosolható.

 6. 4

  A Google több tucat hibajavítást adott ki a Pixel készülékekhez.

 7. 4

  A Fortinet fontos biztonsági frissítést adott ki a FortiOS-hez.

 8. 4

  A VLC Media Player egy veszélyes sebezhetőséget tartalmaz.

 9. 4

  Az Adobe Photoshop kapcsán egy súlyos sebezhetőség megszüntetésére nyílt lehetőség.

 10. 4

  Az Adobe az e-kereskedelmi alkalmazásaihoz biztonsági frissítéseket készített.

Partnerhírek
​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

hirdetés
Közösség