Mit tanulhatunk egy világhírű hackercsoport támadásaiból?

​Az utóbbi hónapokban gyakran hallani a Lapsus$ hackercsoportról, amelynek tagjai vezető technológiai vállalatok ellen követtek el támadásokat.
 

A feltételezhetően brazil és brit tinédzserekből álló csapat legutóbbi áldozatává az Uber és a Rockstar Games vált. A hackercsoport a személy- és ételkiszállítással foglalkozó cég belső rendszereibe hatolt be, és keltett zavart - például vulgáris képek megosztásával. A játékfejlesztő viszont ennél rosszabbul járt: a nyilvánvaló presztízsveszteség mellett tőle adatokat is loptak, így a legfontosabb, még bőven fejlesztés alatt álló játékukból, a Grand Theft Auto VI-ból videók és nem publikus információk kerültek ki az internetre.
 
A Lapsus$ feltűnésében talán az ad okot a legnagyobb aggodalomra, hogy nagyon egyszerű eszköztárral dolgoznak a tagjai: a szervezetek alkalmazottjait vagy a partnereik munkatársait veszik célba. Őket hibára kényszerítik, majd a megszerzett felhasználói adatokkal könnyűszerrel lépnek be a rendszerekbe. Ezt követően kihasználják a szervezeteknek azt az jellemző kritikus hibáját, hogy csak nagyvonalúan korlátozzák azt, hogy a munkatársak vagy alvállalkozók milyen adatokhoz és belső rendszerekhez férhetnek hozzá.
 

"A jogosultságok terén tapasztalható káosz gyakorlatilag természetes következménye annak, hogy a szervezetek házon belül és a partnereikkel is igyekeznek a lehető legkényelmesebb, legátjárhatóbb infrastruktúrát kialakítani, legyen szó kommunikációról, logisztikai kérdésekről vagy bármilyen adatmegosztásról"


- mondta Mihály Tamás, az XS Matrix alapítója.
 
"Tapasztalataink szerint egy maximum 100 fővel dolgozó vállalat lehet képes arra, hogy a jogosultságokat manuálisan ellenőrizze. Ennél nagyobb létszámnál egyszerűen követhetetlenné válik, hogy az alkalmazottak vagy beszállítók - és különösen a közülük távozók - mihez és hogyan férhetnek hozzá a vállalat szenzitív adatai és rendszerei közül" - vélekedett a TheFence biztonsági szolgáltatás megálmodója.
 
A szakember kiemelte, hogy a megfelelő jogosultsági rendszer kialakítása mellett legalább olyan fontos az is, hogy a vállalatok felkészítsék munkatársaikat és partnereiket a támadási kísérletek felismerésére. A különböző felmérések eredményeiben van némi szórás, de a napjainkban elkövetett támadások sikereinek döntő többsége - 85-95 százaléka - mögött emberi aktivitáshoz köthető hiányosságok húzódnak meg. Ezek hatását akkor lehet megelőzni vagy minimalizálni, ha a szervezet minimális szinten tartja a munkavégzés céljából kiadott jogosultságokat.
Vélemények
 
  1. 3

    A Symfony kapcsán két sebezhetőség miatt jelent meg frissítés.

  2. 3

    A Moodle legújabb verziójának telepítésével három biztonsági hiba szüntethető meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ESET kiberbiztonsági trendek 2023: szép új hibrid világ

Ismét egy olyan évet zárunk, amilyenben még nem volt részünk – az ESET szakértői szerint sosem látott szintet ért el a digitális eszközöktől való függőségünk is.

A biztonsági fásultság jelei

Az IT biztonsági részleget gyakran “a nemetmondás osztályának” tartják, és nem nehéz belátni ennek okait.

hirdetés
Közösség