Mindig van rosszabb: zsarolni kezdett egy banki trójai

A DanaBot banki trójai készítői nem voltak megelégedve az eddig sem csekély funkcionalitású károkozójukkal, ezért abból egy zsaroló programot faragtak.
 

A DanaBot trójai több mint egy évvel ezelőtt kezdett terjedni viszonylag intenzíven. Kezdetben ausztrál bankok ügyfeleit vette célba, majd nem sokkal később globális terjedésbe kezdett. Így többek között az USA-ban, Kanadában és Európában is felütötte a fejét. Különösen gyakran fertőzött Olaszoroszágban és Lengyelországban. A Delphiben íródott kártékony program egyebek mellett az alábbi feladatok végrehajtására volt alkalmas:
 • FTP kliensekből történő adatlopás
 • kriptopénzekhez tartozó pénztárca adatok eltulajdonítása
 • proxy futtatása
 • képernyőképek készítése
 • RDP/VNC alapú távoli vezérlés lehetővé tétele a támadók számára
 • exploitok futtatása (biztonsági rések kihasználása)
 • web injection alapú károkozások végrehajtása.
 
A fenti listából látható, hogy a DanaBot céljai között első helyen az adatlopás szerepelt. Ennél azonban a készítői minden bizonnyal többre vágytak, mivel a kártevő legújabb variánsába - a fenti funkciók kiegészítéseként - belekerült egy olyan összetevő is, amely fájlok titkosítására, illetve felhasználók megzsarolására alkalmas.

Az extra funkció
 
Amikor a DanaBot felkerül egy számítógépre, akkor a szokásosnak mondható kémkedési tevékenysége mellett lekérdezi a Windows verzióját, valamint a rendszerbe aktuálisan bejelentkezett felhasználó nevét, és generál egy egyedi azonosítót. Ezeket az adatokat Base64 kódolással feltölti a vezérlőszerverére. Majd nekilát a fájlok titkosításának. A károkozó az összes helyi meghajtót lekérdezi, és a Windows rendszerkönyvtárának kivételével az összes mappában lévő állományt elkezdi AES128-alapú titkosítási eljárással lekódolni. A kompromittált könyvtárak mindegyikébe elhelyez egy HowToBackFiles.txt nevű fájlt, amely a zsarolók üzenetét tartalmazza.


Forrás: Check Point
 
Az elkövetők vállalják, hogy próbaképpen három fájlt dekódolnak annak érdekében, hogy a felhasználó meggyőződhessen arról, hogy nem hiába fizeti ki a váltságdíjat. Ennek ellenére most sem javasolt a zsarolók követeléseinek teljesítése, már csak azért sem, mert a Check Point szakembereinek sikerült egy dekódoló alkalmazást kifejleszteniük. Ezzel pedig jó eséllyel lehet ingyenesen helyreállítani a tönkretett fájlokat.
 
Végül, de nem utolsó sorban meg kell jegyezni, hogy a kártevőhöz tartozik egy olyan batch fájl (a TEMP mappában), amelynek révén a DanaBot képes kikapcsolni a Windows Defendert, a hibernálást, el tudja távolítani a naplóállományokat, kiürítheti a lomtárat, és törölheti az árnyékmásolatokat. Emellett képes leállítani olyan alkalmazásokat, mint amilyen például a Veeam és a TeamViewer.
Vélemények
 
 1. 3

  A Vivotek firmware frissítést adott ki egyes IP-kameráihoz.

 2. 3

  A Dell EMC RSA Archer két sérülékenységtől vált meg a legújabb frissítéseinek köszönhetően.

 3. 1

  A Priwidd trójai egy hátsó kaput létesít a fertőzött számítógépeken, és egy webszerverről fogadja a támadók utasításait.

 
Partnerhírek
Hamis szerelem a Facebookon

Tragédiába torkollott egy facebookos kamuprofil körüli eset, a féltékeny férj lelőtte az online csalók áldozatául esett feleségét.

A mobilbiztonság helyzete 2019 első félévében

Az ESET átfogó áttekintést készített arról, hogyan alakult a mobilbiztonsági helyzete a 2019-es esztendő első félévében.

hirdetés
Közösség
1