Mindig van rosszabb: zsarolni kezdett egy banki trójai

A DanaBot banki trójai készítői nem voltak megelégedve az eddig sem csekély funkcionalitású károkozójukkal, ezért abból egy zsaroló programot faragtak.
 
hirdetés

A DanaBot trójai több mint egy évvel ezelőtt kezdett terjedni viszonylag intenzíven. Kezdetben ausztrál bankok ügyfeleit vette célba, majd nem sokkal később globális terjedésbe kezdett. Így többek között az USA-ban, Kanadában és Európában is felütötte a fejét. Különösen gyakran fertőzött Olaszoroszágban és Lengyelországban. A Delphiben íródott kártékony program egyebek mellett az alábbi feladatok végrehajtására volt alkalmas:
 • FTP kliensekből történő adatlopás
 • kriptopénzekhez tartozó pénztárca adatok eltulajdonítása
 • proxy futtatása
 • képernyőképek készítése
 • RDP/VNC alapú távoli vezérlés lehetővé tétele a támadók számára
 • exploitok futtatása (biztonsági rések kihasználása)
 • web injection alapú károkozások végrehajtása.
 
A fenti listából látható, hogy a DanaBot céljai között első helyen az adatlopás szerepelt. Ennél azonban a készítői minden bizonnyal többre vágytak, mivel a kártevő legújabb variánsába - a fenti funkciók kiegészítéseként - belekerült egy olyan összetevő is, amely fájlok titkosítására, illetve felhasználók megzsarolására alkalmas.

Az extra funkció
 
Amikor a DanaBot felkerül egy számítógépre, akkor a szokásosnak mondható kémkedési tevékenysége mellett lekérdezi a Windows verzióját, valamint a rendszerbe aktuálisan bejelentkezett felhasználó nevét, és generál egy egyedi azonosítót. Ezeket az adatokat Base64 kódolással feltölti a vezérlőszerverére. Majd nekilát a fájlok titkosításának. A károkozó az összes helyi meghajtót lekérdezi, és a Windows rendszerkönyvtárának kivételével az összes mappában lévő állományt elkezdi AES128-alapú titkosítási eljárással lekódolni. A kompromittált könyvtárak mindegyikébe elhelyez egy HowToBackFiles.txt nevű fájlt, amely a zsarolók üzenetét tartalmazza.


Forrás: Check Point
 
Az elkövetők vállalják, hogy próbaképpen három fájlt dekódolnak annak érdekében, hogy a felhasználó meggyőződhessen arról, hogy nem hiába fizeti ki a váltságdíjat. Ennek ellenére most sem javasolt a zsarolók követeléseinek teljesítése, már csak azért sem, mert a Check Point szakembereinek sikerült egy dekódoló alkalmazást kifejleszteniük. Ezzel pedig jó eséllyel lehet ingyenesen helyreállítani a tönkretett fájlokat.
 
Végül, de nem utolsó sorban meg kell jegyezni, hogy a kártevőhöz tartozik egy olyan batch fájl (a TEMP mappában), amelynek révén a DanaBot képes kikapcsolni a Windows Defendert, a hibernálást, el tudja távolítani a naplóállományokat, kiürítheti a lomtárat, és törölheti az árnyékmásolatokat. Emellett képes leállítani olyan alkalmazásokat, mint amilyen például a Veeam és a TeamViewer.
Vélemények
 
 1. 3

  A tcpdump kapcsán egy közepes veszélyességű biztonsági hiba látott napvilágot.

 2. 3

  Az F5 egy több termékét érintő sérülékenységről számolt be.

 3. 1

  A Fenkrib trójai nem közvetlenül okoz károkat a számítógépeken, hanem azon ártalmas programok révén, amelyeket letölt a PC-kre.

 
Partnerhírek
​Állandóan követhetők a Bluetooth eszközök

A Bluetooth kommunikációs protokoll egyik most felfedezett sérülékenysége miatt állandóan követni lehet egy eszközt.

​Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha az elkövetkező időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jártok, akkor feltétlenül keressétek fel a nem túl szokványos művészeti kiállítást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

hirdetés
Közösség
1