Miért sebezhetők a mobil alkalmazások?

Az IBM utána járt annak, hogy mi okozza a mobil alkalmazások sérülékenységeit. A legfontosabb ok egy szóban összefoglalható: nemtörődömség.
 

A Ponemon Institute az IBM megbízásából egy érdekes felmérést készített a mobilbiztonság kapcsán. A kutatók elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a mobil alkalmazások esetében milyen körülmények vezetnek ahhoz, hogy a kódok sérülékenyek maradnak, és a biztonsági rések kiküszöbölése érdekében milyen kockázatcsökkentő lépéseket tesznek a fejlesztők. A felmérés meglehetősen elszomorító eredményeket hozott, ugyanis kiderült, hogy a mobil alkalmazásokat bevezető szervezetek jelentős hányada nem különösebben foglalkozik a biztonsági kérdésekkel. Ennek következtében ezek a vállalatok, intézmények az ügyfeleik bizalmas adatainak épségét is veszélyeztetik. 

A kutatást 400 nagyobb szervezet körében végezték el. A válaszadók 40 százaléka elismerte, hogy biztonsági szempontból semmiféle ellenőrzést nem végez a mobil alkalmazások kódján, ami miatt nyilvánvalóan sok sebezhetőség nem kerül időben felszínre.

"Az ügyfél és üzleti igényekkel való lépéstartás jegyében a szervezetek felgyorsítják a szoftverek piacra dobását, és a felhasználói élményt tartják szem előtt. De mi az, amit eközben nem tesznek meg? Elmulasztják az alkalmazások ellenőrzését, és nem győződnek meg arról, hogy azok elég biztonságosak a felhasználók bizalmas adatainak kezeléséhez" - nyilatkozta Dr. Larry Ponemon, Ponemon Institute elnöke. 

A kutatók természetesen azon szakembereket is faggatták, akik közvetlenül részt vesznek mobil alkalmazásfejlesztési projektekben, azaz a mindennapokban szembesülnek a felmerülő kihívásokkal. A fejlesztők, biztonsági szakértők több mint háromnegyede egyértelműen kijelentette, hogy biztonságos appok létrehozása nagyon nehéz feladat. Mindössze a 7 százalékuk vélte úgy, hogy a mobil készülékekre szánt programokat nem bonyolult megfelelően védetté tenni. 

Mi okozza a legtöbb problémát?

A Ponemon Institute szerint a mobil alkalmazások sebezhetősége több tényezőre vezethető vissza. A biztonsági hibákhoz hozzájárulnak a túlságosan felgyorsított fejlesztési ütemtervek, a fejlesztők oktatásának hiánya, valamint a minőségbiztosítás és a tesztelések elhanyagolása is. Ugyanakkor nagyon sok szervezet még addig sem jutott el, hogy szabályozza az alkalmazásfejlesztést, és megfogalmazza a biztonsági elvárásait.

További gondot jelent, hogy az amúgy legális, ártalmatlan alkalmazásoknak mind gyakrabban jelennek meg olyan klón változatai, amelyekbe kártékony összetevők is bekerülnek. Nyilván ez ellen is védekezni kell, de a válaszadóknak csak a 29 százaléka jelezte, hogy van erre megfelelő kapacitása, míg a többiek nem rendelkeznek kellő erőforrásokkal e kockázatok kezeléséhez.

A mobilbiztonságra fordított figyelem nagyságát jól szemlélteti az is, hogy miközben a felmérésben résztvevő szervezetek átlagosan 34 millió dollárt fordítanak évente mobil alkalmazásfejlesztésre, aközben mindössze átlagosan 2,2 millió dollárt (5,5 százalék) szánnak arra, hogy ezek a szoftverek biztonságosak is legyenek.

"Nem kétséges, hogy a mobil alkalmazások tovább fognak fejlődni, és mind szervesebb részévé válnak a mindennapjainknak. Azonban nem hunyhatunk szemet a biztonsági kockázatok fokozódása felett" - tette hozzá Dr. Ponemon. 
Vélemények
 
  1. 3

    A Symfony kapcsán két sebezhetőség miatt jelent meg frissítés.

  2. 3

    A Moodle legújabb verziójának telepítésével három biztonsági hiba szüntethető meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ESET kiberbiztonsági trendek 2023: szép új hibrid világ

Ismét egy olyan évet zárunk, amilyenben még nem volt részünk – az ESET szakértői szerint sosem látott szintet ért el a digitális eszközöktől való függőségünk is.

A biztonsági fásultság jelei

Az IT biztonsági részleget gyakran “a nemetmondás osztályának” tartják, és nem nehéz belátni ennek okait.

hirdetés
Közösség