Miért sebezhetők a mobil alkalmazások?

Az IBM utána járt annak, hogy mi okozza a mobil alkalmazások sérülékenységeit. A legfontosabb ok egy szóban összefoglalható: nemtörődömség.
 

A Ponemon Institute az IBM megbízásából egy érdekes felmérést készített a mobilbiztonság kapcsán. A kutatók elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a mobil alkalmazások esetében milyen körülmények vezetnek ahhoz, hogy a kódok sérülékenyek maradnak, és a biztonsági rések kiküszöbölése érdekében milyen kockázatcsökkentő lépéseket tesznek a fejlesztők. A felmérés meglehetősen elszomorító eredményeket hozott, ugyanis kiderült, hogy a mobil alkalmazásokat bevezető szervezetek jelentős hányada nem különösebben foglalkozik a biztonsági kérdésekkel. Ennek következtében ezek a vállalatok, intézmények az ügyfeleik bizalmas adatainak épségét is veszélyeztetik. 

A kutatást 400 nagyobb szervezet körében végezték el. A válaszadók 40 százaléka elismerte, hogy biztonsági szempontból semmiféle ellenőrzést nem végez a mobil alkalmazások kódján, ami miatt nyilvánvalóan sok sebezhetőség nem kerül időben felszínre.

"Az ügyfél és üzleti igényekkel való lépéstartás jegyében a szervezetek felgyorsítják a szoftverek piacra dobását, és a felhasználói élményt tartják szem előtt. De mi az, amit eközben nem tesznek meg? Elmulasztják az alkalmazások ellenőrzését, és nem győződnek meg arról, hogy azok elég biztonságosak a felhasználók bizalmas adatainak kezeléséhez" - nyilatkozta Dr. Larry Ponemon, Ponemon Institute elnöke. 

A kutatók természetesen azon szakembereket is faggatták, akik közvetlenül részt vesznek mobil alkalmazásfejlesztési projektekben, azaz a mindennapokban szembesülnek a felmerülő kihívásokkal. A fejlesztők, biztonsági szakértők több mint háromnegyede egyértelműen kijelentette, hogy biztonságos appok létrehozása nagyon nehéz feladat. Mindössze a 7 százalékuk vélte úgy, hogy a mobil készülékekre szánt programokat nem bonyolult megfelelően védetté tenni. 

Mi okozza a legtöbb problémát?

A Ponemon Institute szerint a mobil alkalmazások sebezhetősége több tényezőre vezethető vissza. A biztonsági hibákhoz hozzájárulnak a túlságosan felgyorsított fejlesztési ütemtervek, a fejlesztők oktatásának hiánya, valamint a minőségbiztosítás és a tesztelések elhanyagolása is. Ugyanakkor nagyon sok szervezet még addig sem jutott el, hogy szabályozza az alkalmazásfejlesztést, és megfogalmazza a biztonsági elvárásait.

További gondot jelent, hogy az amúgy legális, ártalmatlan alkalmazásoknak mind gyakrabban jelennek meg olyan klón változatai, amelyekbe kártékony összetevők is bekerülnek. Nyilván ez ellen is védekezni kell, de a válaszadóknak csak a 29 százaléka jelezte, hogy van erre megfelelő kapacitása, míg a többiek nem rendelkeznek kellő erőforrásokkal e kockázatok kezeléséhez.

A mobilbiztonságra fordított figyelem nagyságát jól szemlélteti az is, hogy miközben a felmérésben résztvevő szervezetek átlagosan 34 millió dollárt fordítanak évente mobil alkalmazásfejlesztésre, aközben mindössze átlagosan 2,2 millió dollárt (5,5 százalék) szánnak arra, hogy ezek a szoftverek biztonságosak is legyenek.

"Nem kétséges, hogy a mobil alkalmazások tovább fognak fejlődni, és mind szervesebb részévé válnak a mindennapjainknak. Azonban nem hunyhatunk szemet a biztonsági kockázatok fokozódása felett" - tette hozzá Dr. Ponemon. 
 
 1. 3

  Az Oracle 71 hibajavítást adott ki az Oracle Linux operációs rendszerhez.

 2. 4

  Több mint egy tucat biztonsági javítással bővült a Google Chrome.

 3. 4

  Letölthető a VirtualBox legújabb kiadása benne 13 biztonsági javítással.

 4. 4

  Az Oracle nyolc olyan biztonsági résről számolt be, amelyeket a Database Server kapcsán kellett orvosolnia.

 5. 4

  A MySQL három tucat biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 6. 4

  Az Java több mint egy tucat biztonsági frissítést kapott.

 7. 3

  A Microsoft három biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 8. 4

  A PuTTY-hoz egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 9. 4

  A XenServer és a Citrix Hypervisor is biztonsági frissítéseket kapott.

 10. 3

  A GitLab újabb biztonsági javításokat adott ki.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség