Mi hátráltatja a magyar cégek védelmét?

Kiderült, hogy mik azok a tényezők, amelyek hátráltatják a magyar vállalkozásokat a magasabb szintű kiberbiztonság elérésében.
 

A Sophos megbízásából készített felmérés eredményeiből az olvasható ki, hogy a magyar vezetők 45 százaléka a biztonsági megoldások és szolgáltatások árát tartja a legnagyobb akadálynak a kibervédelem fejlesztése során. A költségekkel kapcsolatos nehézségek miatt a kis- és nagyvállalatok vezetői egyaránt panaszkodtak. Eközben viszont minden negyedik megkérdezett elismerte, hogy nincs is kiberbiztonsággal összefüggő költségvetése.
 
Nemcsak a pénz áll a kiberbiztonság útjában
 

"Csaknem minden harmadik vezető úgy látja, hogy az adat- és rendszervédelemre való odafigyelés hiánya is komoly probléma. A magyar menedzserek és igazgatók alig 7 százaléka jegyezte csak meg, hogy cégüknél megnőtt az érdeklődés a kiberbiztonság iránt az ukrajnai események hatására"

- mondta Szappanos Gábor, a Sophos kiberszakértője.
 
A szakember szerint ez nem is meglepő, hiszen a kibervédelem túl bonyolulttá vált ahhoz, hogy a cégek önerőből gondoskodjanak róla. A kiberbűnözők egyre merészebb támadásai azt jelentik, hogy jobb eszközökre és több védelmi készségre van szükség, ami növeli az IT-környezetek költségeit. Mindez pedig egyre inkább a SECaaS (Security as a Service) szolgáltatások irányába terelheti a szervezeteket.
 
Az alkalmazottak akadályozzák a kiberbiztonságot?
 
A válaszadók közel 17 százaléka azon munkavállalók által jelentett kockázatokra is rámutatott, akik nincsenek kellőképpen tisztában a kiberfenyegetésekkel. Ezt a problémát valamivel gyakrabban említették a megkérdezettek, mint például a megfelelő védelmi megoldások megvalósításához szükséges időt vagy az elavult informatikai infrastruktúrát. A cégvezetők további nehézségként tartják számon a képzett szakemberek hiányát is.
 
A felmérésből kiderült, hogy a magyar cégek fele eddig nem részesítette munkatársait kiberbiztonsági képzésben. Emiatt a biztonságtudatosság terén jelentős problémák adódhatnak, ami végül komoly következményekkel járhat.
 
A magyar menedzserek 20 százaléka szerint egy kibertámadásnak durva következménye lehet a cégük likviditására. A kibertámadások kapcsán legtöbben leginkább a rendelések vagy szolgáltatások fennakadása miatt aggódnak, de azért az incidensek esetleges pénzügyi szankciói és jogi következményei, valamint a hírnéven eső csorba miatt is viszonylag sokan nyugtalankodnak.
 
 1. 3

  A Sambához egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 2. 4

  A Cisco több biztonsági javítást adott ki az NX-OS-hez.

 3. 4

  Az IBM AIX-hez három patch vált elérhetővé.

 4. 3

  A VMware Workstation és a Fusion egy biztonsági frissítést kapott.

 5. 4

  A Google újabb fontos hibajavításokat adott ki a Chrome webböngészőhöz.

 6. 4

  A Zyxel fontos biztonsági frissítéseket tett elérhetővé egyes hálózati és hálózatbiztonsági eszközeihez.

 7. 3

  A Rails fejlesztői három biztonsági hibáról adtak tájékoztatást.

 8. 3

  A IBM InfoSphere Information Server egy biztonsági hibajavítással bővült.

 9. 4

  A Microsoft 11 biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 10. 3

  A Node.js kapcsán tíz biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség