Mi hátráltatja a magyar cégek védelmét?

Kiderült, hogy mik azok a tényezők, amelyek hátráltatják a magyar vállalkozásokat a magasabb szintű kiberbiztonság elérésében.
 

A Sophos megbízásából készített felmérés eredményeiből az olvasható ki, hogy a magyar vezetők 45 százaléka a biztonsági megoldások és szolgáltatások árát tartja a legnagyobb akadálynak a kibervédelem fejlesztése során. A költségekkel kapcsolatos nehézségek miatt a kis- és nagyvállalatok vezetői egyaránt panaszkodtak. Eközben viszont minden negyedik megkérdezett elismerte, hogy nincs is kiberbiztonsággal összefüggő költségvetése.
 
Nemcsak a pénz áll a kiberbiztonság útjában
 

"Csaknem minden harmadik vezető úgy látja, hogy az adat- és rendszervédelemre való odafigyelés hiánya is komoly probléma. A magyar menedzserek és igazgatók alig 7 százaléka jegyezte csak meg, hogy cégüknél megnőtt az érdeklődés a kiberbiztonság iránt az ukrajnai események hatására"

- mondta Szappanos Gábor, a Sophos kiberszakértője.
 
A szakember szerint ez nem is meglepő, hiszen a kibervédelem túl bonyolulttá vált ahhoz, hogy a cégek önerőből gondoskodjanak róla. A kiberbűnözők egyre merészebb támadásai azt jelentik, hogy jobb eszközökre és több védelmi készségre van szükség, ami növeli az IT-környezetek költségeit. Mindez pedig egyre inkább a SECaaS (Security as a Service) szolgáltatások irányába terelheti a szervezeteket.
 
Az alkalmazottak akadályozzák a kiberbiztonságot?
 
A válaszadók közel 17 százaléka azon munkavállalók által jelentett kockázatokra is rámutatott, akik nincsenek kellőképpen tisztában a kiberfenyegetésekkel. Ezt a problémát valamivel gyakrabban említették a megkérdezettek, mint például a megfelelő védelmi megoldások megvalósításához szükséges időt vagy az elavult informatikai infrastruktúrát. A cégvezetők további nehézségként tartják számon a képzett szakemberek hiányát is.
 
A felmérésből kiderült, hogy a magyar cégek fele eddig nem részesítette munkatársait kiberbiztonsági képzésben. Emiatt a biztonságtudatosság terén jelentős problémák adódhatnak, ami végül komoly következményekkel járhat.
 
A magyar menedzserek 20 százaléka szerint egy kibertámadásnak durva következménye lehet a cégük likviditására. A kibertámadások kapcsán legtöbben leginkább a rendelések vagy szolgáltatások fennakadása miatt aggódnak, de azért az incidensek esetleges pénzügyi szankciói és jogi következményei, valamint a hírnéven eső csorba miatt is viszonylag sokan nyugtalankodnak.
Vélemények
 
  1. 3

    A Symfony kapcsán két sebezhetőség miatt jelent meg frissítés.

  2. 3

    A Moodle legújabb verziójának telepítésével három biztonsági hiba szüntethető meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ESET kiberbiztonsági trendek 2023: szép új hibrid világ

Ismét egy olyan évet zárunk, amilyenben még nem volt részünk – az ESET szakértői szerint sosem látott szintet ért el a digitális eszközöktől való függőségünk is.

A biztonsági fásultság jelei

Az IT biztonsági részleget gyakran “a nemetmondás osztályának” tartják, és nem nehéz belátni ennek okait.

hirdetés
Közösség