Melyik a legkockázatosabb üzenetküldő?

​Az azonnali üzenetküldőket napjainkban több milliárdan használják. A csalók pedig ezt nem restek a saját javukra fordítani.
 

A SPECTRM cég kutatása szerint népszerűség tekintetében az üzenetküldő alkalmazások 2020-ban 20 százalékkal megelőzték a közösségi hálózatokét, és a legnépszerűbb kommunikációs eszközzé léptek elő. A felmérések eredményeiből az is kiderül, hogy az üzenetküldőket globális szinten 2,7 milliárdan használták 2020-ban, és ez a szám 2023-ra várhatóan 3,1 milliárdra nő.
 
Az azonnali üzenetküldők egyre szélesebb körű terjedésével párhuzamosan a biztonsági kockázatok is fokozódnak. Különösen az adathalászat és a netes csalások kerültek előtérbe, de egyéb kártékony tevékenységek, például a zaklatás sem ismeretlen jelenség ezeken a platformokon.
 
A Kaspersky 2020. decembere és 2021. májusa között összesen több mint 90 ezer kártékony linket és tevékenységet szűrt ki üzenetküldők kapcsán androidos eszközökön. A legnagyobb számban a WhatsApp esetében riasztott a cég mobilbiztonsági alkalmazása. Ez persze annak fényében nem meglepő, hogy WhatsApp a legnépszerűbb üzenetküldő szerte a világon.
 
A legkevesebb biztonsági probléma a Viber, a Hangouts és a Telegram felhasználóinak körében merült fel. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy régiónként meglehetősen eltérő eredmények születtek. A WhatsApp esetében az egy felhasználóra jutó adathalász-támadások számában Brazília és India járt az élen. A Viber és a Telegram vonatkozásában pedig az orosz felhasználók készülékein kellett megjeleníteni a legtöbb biztonsági riasztást.
 

"A statisztikákból az derül ki, hogy az azonnali üzenetküldő alkalmazásokon keresztüli adathalászat még mindig nagyon népszerű a csalók körében. Ez részben annak tudható be, hogy ezek az alkalmazások rendkívüli elterjedtek. Részben pedig annak, hogy az alkalmazások beépített funkciói kihasználhatók támadások kivitelezésére"

- fejtette ki Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.
 
Az alábbi tanácsok megfogadásával csökkenthetők az azonnali üzenetküldők kockázatai:
 • Legyen éber, és figyeljen oda az elírásokra a hivatkozásokban!
 • A csalók gyakran folyamodnak "láncmódszerhez", amikor megkérnek egy felhasználót, hogy ossza meg a kártékony hivatkozást másokkal. Ne dőljön be ezeknek a trükköknek!
 • Még ha az üzenet vagy a levél az egyik legjobb barátjától jött is, ne feledje, hogy az ő fiókját is meghekkelhették. Minden helyzetben legyen óvatos!
 • Telepítsen megbízható biztonsági alkalmazást!
Vélemények
 
 1. 3

  A FreeRDP-t két biztonsági rés veszélyezteti.

 2. 4

  A Trend Micro kritikus veszélyességű sebezhetőségeket szüntetett meg.

 3. 4

  A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

Első a kiberbiztonság?

Az üzleti vezetők 81%-a gondolja úgy, hogy a koronavírus-járvány megnövelte a pénzügyi biztonság fejlesztésének szükségességét.

hirdetés
Közösség