Megunta a Like gombozást a Mozilla

A Mozilla számos biztonsági újdonságról számolt be a Firefox és az ahhoz kötődő egyes szolgáltatások kapcsán. Most az adatvédelem került előtérbe.
 

A Mozilla fejlesztői továbbra is kiemelten foglalkoznak az adatvédelmet veszélyeztető fenyegetettségek, technikák kockázatainak csökkentésével. Kezdetben ezt elsősorban a Firefoxba épített összetevőkkel igyekeztek megvalósítani, azonban mára már mindez némileg megváltozott. Új bővítmények, szolgáltatások jelentek meg, amelyek jól kiegészítik a Firefox integrált védelmi technológiáit. Ezek a megoldások is folyamatosan fejlődnek, amit a Mozilla legutóbbi bejelentései is jól tükröznek. 

Megzabolázott követők

Napjainkban egyre több adatvédelmi kérdést és aggályt vetnek fel a különféle felhasználókövető technikák. Ezek lényege, hogy a vállalatok mind jobban igyekeznek kiismerni a felhasználói szokásokat, és - akár a felhasználók tudta nélkül - nyomon követést alkalmaznak. Mindezt legtöbbször követő sütik, cookie-k segítségével valósítják meg. 

A Mozilla a Firefoxba már korábban beépítette az úgynevezett Enhanced Tracking Protection technológiát, amelynek célja nem más, mint hogy a nyomkövetések ellen testre szabható védelmet biztosítson. A Mozilla mostantól ezt a technológiát az új telepítésű Firefox példányok esetében alapértelmezetten bekapcsolja, de a közeljövőben a már telepített Firefox példányokon is alapértelmezetten aktiválódik majd ez a fajta védelem (Standard (Szokásos) üzemmódban). Természetesen a felhasználók ezután is dönthetnek a funkció kikapcsolása mellett, illetve azt igényeik szerint konfigurálhatják. 


Megerősített jelszókezelés 

A Mozilla eddig LockBox néven biztosított jelszókezelő megoldást az iOS és az Android alapú készülékek számára. Mostantól ez már Lockwise néven érhető el. Jó hír, hogy a Firefox PC-kre fejlesztett verziójával is használható lesz egy Firefox Lockwise for Desktop bővítmény segítségével. Ezáltal a hitelesítési adatok szinkronizálása könnyebbé válik a különféle számítógépek és a mobil készülékek között. A Lockwise több funkciót biztosít a Firefox beépített jelszókezelőjéhez képest: a felhasználó szabadon létrehozhat, illetve szerkeszthet bejegyzéseket, amik aztán titkosítottan kerülnek tárolásra, valamint szinkronizálásra.

Megzabolázott Facebook

A Facebook kapcsán sokszor képezi vita tárgyát, hogy a közösségi oldal akkor is igyekszik nyomon követni a felhasználókat, ha azok éppen nincsenek bejelentkezve az oldalra, vagy nem is regisztrált felhasználók. Ennek egyik eszköze a Like és a megosztás gombok használata. A Mozilla mindezt megelégelte, és lehetőséget adott arra, hogy a Facebook Container bővítményének új verziójával a felhasználók letilthassák a Facebook gombjait a különféle weboldalakon. 

Monitorozott hozzáférések

A Mozilla által nem is olyan régen elindított Firefox Monitor szolgáltatás új felületet kapott. E megoldás célja, hogy a felhasználók az e-mail címeik alapján információt kaphassanak arról, hogy a fiókjaik, profiljaik érintettek-e adatszivárgásban, adatlopásban. A Firefox Monitor továbbra is a Troy Hunt biztonsági kutató által üzemeltett "Have I Been Pwned" szolgáltatásra, illetve az ahhoz tartozó API-kra épül. Az újdonságok listáját szaporítja, hogy mostantól a felhasználók több e-mail címet is megadhatnak, és egy kiválasztott postafiókba kaphatnak értesítéseket az őket is érintő, esetleges biztonsági incidensekről. 
Vélemények
 
  1. 4

    A Google elérhetővé tette az Android júliusi hibajavításait.

  2. 3

    A Mozilla egy közepes veszélyességű biztonsági rést foltozott be a Firefox kapcsán.

  3. 1

    A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség