Meglepetés szereplő a vírusok toplistáján

​Az adatlopásra kiélezett Vidar trójai program egy széles körű, hamis Zoom kampányt követően felkerült a tíz leggyakoribb károkozó toplistájára.
 

A Check Point Research (CPR) kiadta a 2022 szeptemberére vonatkozó Global Threat Index című elemzését. Ebben a szokásoknak megfelelően közzétette a vírusok havi toplistáját is.
 
A jelentés szerint továbbra is a múlt hónapban élre kerülő Formbook a leggyakrabban előforduló kártékony program. A második helyezett a kriptobányászati célokkal kifejlesztett XMRig lett, míg a harmadik helyre a számos adatlopásra alkalmas módszert felvonultató Agent Tesla trójai került.
 
A szeptemberi toplista talán legmeglepőbb szereplője a nyolcadik helyre feljutó Vidar trójai, amelyet arra terveztek, hogy a fertőzött számítógépeken hátsó kaput nyisson, majd teljesítse a támadók kívánságait. Eközben értékes és bizalmas adatok meglovasítására is alkalmas. A gyors ütemű terjedését elsősorban egy alvilági kampány segítette, amelyben hamis Zoom weboldalak is szerephez jutottak.
 

"A szeptemberben leggyakrabban előforduló kártékony programok tekintetében érdekes jelenség a Vidar felkerülése a toplistára ilyen hosszú távollét után. A Zoom felhasználóknak óvatosnak kell lenniük, mivel az utóbbi időben a Vidar kártékony linkekkel terjed. Mindig figyelni kell az URL-ekben megjelenő következetlenségekre és a hibásan írt szavakra"

- mondta Maya Horowitz, a Check Point kutatási elnökhelyettese.
 
2022. szeptemberének leggyakoribb kártékony programjai:
1. Formbook
2. XMRig 
3. Agent Tesla
 
2022. szeptemberének leggyakoribb mobilvírusai:
1. Anubis
2. Hydra
3. Joker
Vélemények
 
  1. 4

    Az Exim kapcsán egy közepes veszélyességű hibára derült fény.

  2. 3

    A TP-Link TL-WR940N típusú routerekben két biztonsági hiba javítására nyílt lehetőség.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A foci-vb veszélyei a kibertérben

A FIFA labdarúgó-világbajnokságra a csalók is készülnek: hamis jegyek, lottóátverések és más veszélyek is leselkednek a kibertérben a szurkolókra.

​Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

Az iskolákból kerül ki a jövő generációja, akik többségében digitálisan kevésbé képzettek, tapasztaltak, ezért könnyebb célpontok.

hirdetés
Közösség