Megkörnyékezték az oktatást a zsarolók

​Egy kutatás szerint tavaly a zsarolóvírusokra épülő támadások az oktatási szektorban okozták a legtöbb problémát.
 

A Sophos által közzétett felmérés elsősorban az oktatási szektor információbiztonsági viszonyait vizsgálta. Különös hangsúlyt helyezett a zsarolóvírusok okozta károk elemzésére. Ilyen jellegű támadásokból pedig sajnos bőven akad az oktatásban is. A legnagyobb port kavart incidensek között említhetjük a Kaseya menedzsment-szoftveren keresztül végrehajtott zsarolóvírus támadásokat, amelyek új-zélandi iskolák körében okoztak fennakadásokat. Ugyanakkor az FBI és az Egyesült Királyság nemzeti kiberbiztonsági központja is figyelmeztetéseket adott ki az iskolákat célzó ransomware támadások számának megugrása miatt.
 
A biztonsági cég szerint az oktatási intézmények 44 százalékát érte legalább egy támadás az elmúlt évben. (A többi iparágban és szektorban ez az érték átlagosan 37 százalék.) A felmérésben résztvevő intézmények válaszai alapján az is kiderült, hogy az esetek 58 százalékában a támadóknak sikerült fájlokat tikosítaniuk. Az adattitkosítást elszenvedő áldozatok több mint egyharmada (35%) tett eleget a támadók követeléseinek, és fizette ki a váltságdíjat.
 
Az átlagos váltságdíj 112 ezer dollár volt. Ám a fizetők átlagosan csak az adataik körülbelül kétharmadát tudták visszaállítani, a maradék egyharmad hozzáférhetetlen maradt. Az áldozatoknak csak a 11 százaléka tudta maradéktalanul helyreállítani az összes letitkosított adatát.
 
"Az oktatási szektor régóta vonzó célpontot jelent a támadóknak. Az IT-re és a biztonságra szánt költségvetés szűkös lehet, a túlterhelt IT csapatok gyakran elavult infrastruktúrát védelmeznek limitált eszközökkel és erőforrásokkal" - mondta Chester Wisniewski, a Sophos vezető kutatója.
 
"Mindez bármely évben növelné a kockázatoknak való kitettséget, azonban a 2020-as járvány következtében az oktatási intézményeknek rövid időn belül kellett átváltaniuk virtuális környezetekre, és nagyon kevés idejük volt a biztonságra gondolni. Ez szignifikáns mértékben növelte a szektor sebezhetőségét, a támadók pedig gyorsan ki is használták e lehetőséget" - tette hozzá a szakember.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple macOS Catalina operációs rendszerhez egy biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

  2. 4

    Az Apple iOS operációs rendszer 12 -es verziója egy fontos frissítést kapott.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Milliárdnyi kibertámadás fenyegeti a rendszereket

Az ESET legújabb zsarolóvírus riportja 71 milliárd távoli hozzáférést célzó támadásról számol be.

​Miért fontos letakarni gyermekeink webkameráját?

Laptopok, okostelefonok és táblagépek - az okoseszközök többségének már van beépített kamerája.

hirdetés
Közösség