Megkezdődtek a Zyxel NAS-ok elleni támadások

A Zyxel által egyes hálózati adattárolókon nemrégen befoltozott biztonsági résekre máris lecsaptak a kiberbűnözők.
 

A Zyxel júniusban több biztonsági hibáról is beszámolt egyes hálózati adattárolóival kapcsolatban. A sebezhetőségek közül az egyik különösen kockázatosnak bizonyult, mivel kiderült róla, hogy alkalmas jogosulatlan távoli kódfuttatások lehetővé tételére méghozzá oly módon, hogy a támadónak nem kell előzetesen authentikálnia. Az ilyen sebezhetőségek nem szokták elkerülni a támadók figyelmét, mint ahogy most sem hunytak szemet a kínálkozó lehetőség felett. 

A Shadowserver Foundation arra hívta fel a figyelmet, hogy a Zyxel NAS326 és NAS542 hálózati adattárolókban feltárt, CVE-2024-29973 azonosítójú sebezhetőség kihasználása immár botneteken keresztül is megkezdődött. Ehhez a támadóknak minden rendelkezésükre áll, hiszen a sérülékenység technikai részletei, illetve az exploit már korábban elérhetővé vált az interneten. 

Timothy Hjort, a sebezhetőséget felfedező biztonsági kutató úgy nyilatkozott, hogy a szóban forgó hiba az érintett NAS-ok szoftverébe tavaly kerülhetett bele, amikor a gyártó egy másik biztonsági rést (CVE-2023-27992) foltozott be. Ekkor a fejlesztők ugyan azt a sebezhetőséget megszüntették, de egy hasonló hibát vétettek a javítás során. A szakember elmondta, hogy a biztonsági rés speciálisan szerkesztett HTTP POST kérésekkel válhat kihasználhatóvá, és tetszőleges kódokkal történő visszaélésekre ad módot. 

A Zyxel mindkét érintett NAS-hoz elérhetővé tette a frissítéseket. Egyúttal rávilágított arra, hogy a NAS326 és a NAS542 támogatási időszaka tavaly decemberben véget ért, de a sebezhetőség veszélyeire való tekintettel, most minden felhasználó számára elérhetővé tette a frissítéseket, amiket minél előbb célszerű telepíteni. 

A javított firmware verziók:
 • NAS326 - V5.21(AAZF.17)C0
 • NAS542 - V5.21(ABAG.14)C0
 
 1. 4

  Elérhetővé váltak a MySQL legújabb biztonsági frissítéseit.

 2. 4

  A Java frissítésével ezúttal hét biztonsági rés foltozható be.

 3. 3

  Telepíthetők az Oracle Database Server legújabb biztonsági frissítései.

 4. 4

  A VirtualBox virtualizációs alkalmazás három biztonsági hibát tartalmaz.

 5. 5

  A Cisco egy kritikus veszélyességű sebezhetőséget szüntetett meg az SSM-ben.

 6. 3

  Az IBM Security SOAR esetében egy biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

 7. 3

  A Palo Alto Networks egy hibajavítást adott ki a PAN-OS-hez.

 8. 4

  Az NVIDIA egyes grafikus drivereiben egy veszélyes hibára derült fény.

 9. 3

  A Webminhez több biztonsági frissítés vált letölthetővé.

 10. 3

  A Wireshark egy nemrég feltárt sebezhetőség miatt kapott frissítést.

Partnerhírek
Mesterséges intelligencia és deepfake a támadásokban

Az ESET legújabb Threat Report jelentése átfogó képet ad az ESET szakértői csapata által 2023 decemberétől 2024 májusáig megfigyelt fenyegetettségi trendekről.

​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

hirdetés
Közösség