Megkérik az árát a Mac-gépek láthatatlan ellenségének

​Nem kis összeget kérnek a vírusírók azért a kártékony programért, amely macOS operációs rendszerre épülő számítógépek megfertőzésére alkalmas.
 

A Guardz biztonsági cég kutatói akadtak rá arra a programra, amely kifejezetten Mac-gépek ostromlására termett. Az egyik alvilági orosz fórumon hirdetett károkozó legfontosabb jellemzője, hogy rendelkezik egy hVNC (Hidden Virtual Network Computing) összetevővel, amely olyan módon teszi lehetővé a fertőzött számítógép távoli vezérlését, hogy abból a felhasználó nem vesz észre semmit. Vagyis a "hagyományos" VNC-programoktól eltérően, ez esetben a képernyőn nem válik láthatóvá, ha valaki a számítógépen távolról tevékenykedik. 

A szóban forgó ártalmas programot a készítője úgy hirdeti, hogy az elsősorban kis- és közepes méretű vállalatok elleni támadások során vethető be "ideálisan", és a számítógépek kompromittálása mellett adatlopásra is alkalmas. 

A károkozó egyebek mellett az alábbi funkcionalitással rendelkezik:
 • parancssoros hozzáférés biztosítása a távoli, fertőzött számítógéphez (reverse shell)
 • beépített fájlkezelő
 • webböngészők detektálása
 • adatszivárogtatás (hitelesítő adatok, pénzügyi információk stb.)

A szerzemény készítője azt állítja, hogy a kártékony program macOS 10-13.2 alatt biztosan működik, méghozzá olyan módon, hogy nem igényli a felhasználótól extra engedélyek, jogosultságok megadását. 

A kártékony programot a meg nem nevezett orosz fórumon 60 ezer dollárért árulják. Ugyanakkor plusz 20 ezer dollár fejében egy loader is vásárolható hozzá, amely tovább bővíti a kártevő képességeit. Ezért az árért a "vásárló" sajnos egy valóban kifinomult és veszélyes fegyverhez jut, amivel komoly visszaélésekre nyílhat lehetősége. 
Vélemények
 
 1. 4

  Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

 2. 4

  A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

 3. 3

  A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség