Megkergült a karácsonyi vírus

Karácsonykor a FilesLocker nevű zsarolóprogramnak egy új variánsa jelent meg. Jó hír, hogy az általa tönkretett állományok mostanra megmenthetővé váltak.
 

A FilesLocker zsaroló program többféle verzió formájában terjedt a tavalyi év során. Karácsonyra azonban a készítői egy "különleges" kiadással készültek, amely amellett, hogy rombolt, egy furcsa jellemzővel is rendelkezett. Ennek köszönhetően lehetővé vált a károkozó méregfogának kihúzása.
 
A kártékony program karácsonykor terjedő variánsa alapvetően nem különbözött a korábbi kiadásoktól, hiszen fájlok titkosítását követően megzsarolta a felhasználókat. Majd egy karácsonyi háttérképet jelenített meg, és közölte a követeléseit. Az igazi érdekessége azonban ekkor vált láthatóvá. A fájlok kódolását követően ugyanis az alapértelmezett webböngésző segítségével megjelenített egy Pastebin oldalt, amely tartalmazta azt a mester (privát) kulcsot, amivel a titkosítások dekódolhatóvá válhattak. Ehhez persze arra is szükség volt, hogy egy fejlesztő elkészítse a megfelelő dekódoló alkalmazást. Ezt Michael Gillespie biztonsági kutató meg is tette, így mostanra elérhetővé válhatott a FilesLocker ellenszere. Ezzel a károkozó 1-es és 2-es verziói által tönkretett állományok menthetők meg, azok, amelyek kiterjesztésében megjelenik a "fileslocker@pm.me" e-mail cím.


A zsaroló program által használt háttérkép
 
Karácsonyi ajándék, vagy...?
 
Nyilván felmerül a kérdés, hogy mi motiválhatta a FilesLocker terjesztőit arra, hogy elérhetővé tegyék a mesterkulcsot. Gondolhatnánk, hogy karácsonyi ajándéknak szánták a kulcsot, de akkor egyszerűbb lett volna, ha útjára sem bocsátják a szerzeményüket. Másrészt nem egyedi esetről beszélünk, mivel már többször előfordult, hogy a vírusírók megosztották a dekódoló információkat. Ezt leginkább akkor szokták megtenni, ha a kártevőikből új variánsokat hoznak létre, vagy éppen felhagynak azok fejlesztésével. Sajnos a jelek nem arra utalnak, hogy a FilesLocker készítői a tevékenységük feladása mellett döntöttek, hiszen az üzenetükben megjegyezték, hogy "A vég csak a kezdetet jelenti.". Ebből pedig a biztonsági kutatók inkább arra következtetnek, hogy a FilesLocker hamarosan megújult formában lép színre. 
Vélemények
 
  1. 3

    Az Oracle több biztonsági hibát is megszüntetett a Java kapcsán.

  2. 4

    A MySQL jelentős biztonsági frissítéssel bővült.

  3. 1

    A Windtail trójai a Mac-gépekre jelent veszélyt, mivel azokon egy hátsó kaput létesít, ami további károkozásokhoz járulhat hozzá.

 
Partnerhírek
Office 365 pár száz forintért?

Ugyan jól hangzik, hogy egy életre szóló előfizetést kaphatunk a Microsoft népszerű irodai programcsomagjához csupán háromszáz forintért, de átverésről van szó, amelynek végén akár személyes adataink is veszélybe kerülhetnek.

​Amikor a rendőrséget támadja a zsarolóvírus

Amikor bűnözők áldozatává válunk, olyankor a rendőrséghez fordulunk segítségért. De kihez fordul a rendőrség, amikor mondjuk egy zsarolóvírus bénítja meg a rendszereit?

hirdetés
Közösség
1