Meghackelték a Zellot, irány jelszót módosítani!

A Zello egyik szerverét súlyos kibertámadás érte, aminek következtében a szolgáltató minden felhasználótól jelszómódosítást kér.
 

A Zello egy széles körben használatos szolgáltatás, amely az elmúlt évek során sok felhasználó tetszését nyerte el. A digitális walkie-talkie megoldás népszerűsége felkeltette a kiberbűnözők érdeklődését is, akiknek egy csoportja sikeres támadást hajtott végre az egyik kiszolgáló ellen. Ennek következtében bizalmas adatokhoz fértek hozzá a csalók. 

"2020. július 8-án szokatlan eseményre lettünk figyelmesek az egyik szerverünkön. Azonnal elkezdtük az eset kivizsgálását, értesítettük az illetékes hatóságokat, és független szakértői céget kértünk fel az incidens felderítésére. A vizsgálatok során kiderült, hogy illetéktelen személyek hozzáférhettek azon adatbázishoz, amely e-mail címeket és kódolt (hash-elt) jelszavakat tartalmazott" - közölte az üzemeltető. 

A Zello informatikusai végül úgy határoztak, hogy biztos, ami biztos alapon inkább az összes felhasználói fiók jelszavát resetelik, és új jelszó megadására kérik a felhasználókat. Az azonban nem derült még ki, hogy erre a lépésre a támadást követően miért csak hetekkel később került sor. Különösen annak tükrében, hogy a szolgáltatást körülbelül 140 millióan veszik igénybe világszerte. 

Az eddigi vizsgálatok szerint a Zello Work és a Zello for First Responders előfizetők fiókjainak adataihoz az elkövetők nem tudtak hozzáférni. 

Biztonsági óvintézkedések 

Az incidens következtében kiszivárgott adatokat a kiberbűnözők értékesíthetik az internetes feketepiacon, vagy akár saját maguk is felhasználhatják azokat. Mivel felhasználónevekhez nem jutottak hozzá, ezért valószínűbb, hogy az e-mail címekkel és az esetlegesen visszafejtett jelszavakkal egyéb szolgáltatásokhoz próbálnak majd hozzáférni. Ilyen módon elsősorban azon felhasználók vannak veszélyben, akik a Zellon megadott e-mail címüket és jelszavukat más helyeken is használják bejelentkezési célokra. Ezért érdemes minden olyan helyen jelszót módosítani, ahol a zellos hitelesítő adatok használatosak.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség