Meghackelték a hackereket

A HackerOne arról adott tájékoztatást, hogy az egyik alkalmazottja bizalmas adatokhoz fért hozzá, és azokkal visszaélve ügyfeleket is megtévesztett.
 

A HackerOne az egyik legismertebb hibavadász platform. A célja, hogy az etikus hackerek, illetve a sérülékenységek után kutakodó szakemberek bejelentéseit fogadja, és egy minősítési eljárást követően díjazásban részesítse a biztonsági rések felfedezőit. A bejelentett sebezhetőségekről pedig tájékoztatja az ügyfeleit (leginkább szoftverfejlesztő cégeket), így a hibák még azelőtt orvosolhatóvá válhatnak, mielőtt azok illetéktelen kezekbe kerülnének.
 
Nyilvánvalóan a HackerOne üzemeltetőinek is résen kell lenniük, hiszen ha a saját platformjuk kompromittálódik, akkor abból komoly problémák lehetnek. A legutóbbi hírek szerint sajnos az elmúlt hetekben, hónapokban történtek is olyan nemkívánatos események, amelyekre csak lassan derült fény.
 
Kiderült, hogy az egyik áprilisban felvett alkalmazott olyan adatbázisokhoz is hozzáférést szerzett, amikhez nem feltétlenül lett volna szüksége a munkájához. Ezzel pedig a munkavállaló visszaélt. Úgy gondolta, hogy a sebezhetőségek felfedezői helyett inkább ő aratja le a babérokat, pontosabban, ő szedi be a jutalmat. Ennek érdekében az elmúlt két hónapban a HackerOne hét ügyfelét környékezte meg, akik számára olyan sérülékenységi jelentéseket küldött ki, amik már fent voltak a HackerOne-on. Ez azért nem feltétlenül szúrt szemet, mert viszonylag gyakori jelenség, hogy egy-egy sebezhetőséget közel egy időben többen is jeleznek. A bennfentes alkalmazott azonban addig ügyeskedett, amíg több esetben egy általa létrehozott profil kapta az elismerést, és ezzel együtt a pénzjutalmat.
 
A HackerOne a történtek felismerését követően azonnal megszüntette az alkalmazott hozzáférését a rendszereihez, majd a munkavállaló notebookját távolról zárolta, és forensic vizsgálatoknak vetette alá. Azt pedig talán mondani sem kell, hogy a túlbuzgó alkalmazott már nem tartozik a HackerOne kötelékéhez.
 
A HackerOne most azon dolgozik, hogy kibogozza a történteket, és az ügyben érintett sebezhetőségeket elsőként bejelentő etikus hackereket kárpótolja, illetve eljuttassa számukra a kiérdemelt jutalmukat.
 
A HackerOne nyíltsága természetesen nem véletlen, hiszen olyan bizalmi szolgáltatást nyújt, amelyen, ha csorba esik, akkor azt nagyon nehéz kiköszörülni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a mostani esetnek milyen következményei lesznek ilyen szempontból.
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal egyik modulja kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  2. 3

    Az Apache Struts egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

Partnerhírek
Minden, amit tudniuk kell, mielőtt használni kezdjük a ChatGPT-t.

Mielőtt megpróbáljuk kihasználni az innovatív AI eszközök előnyeit, meg kell tanulnunk biztonságosan, adataink veszélyeztetése nélkül igénybe venni azokat.

Elég okosak vagyunk egy okosotthonhoz?

Íme az ESET szakértőinek tanácsai arról, hogy hogyan használjuk otthonunkban az okoseszközöket.

hirdetés
Közösség