Megelégelte a Microsoft a CCleaner szoftvert

​A Microsoft nemkívánatos alkalmazásnak minősítette a széles körben használatos CCleaner szoftvert.
 

A CCleanert sok felhasználó számítógépén található meg. Egy olyan szoftverről van szó, amely elsősorban rendszerkarbantartási feladatokat lát el. Az alkalmazást az elmúlt években meglehetősen sokszor érte kritika. Főleg azt követően, hogy az Avast 2017-ben felvásárolta a fejlesztő céget, a Piriformot.
 
Az első problémák akkor jelentkeztek, amikor a szoftverről kiderült, hogy a használati adatok küldését nem lehet kikapcsolni teljes mértékben. Aztán a következő gond az volt, hogy a felhasználók akkor is kaptak frissítéseket, amikor azt egyértelműen letiltották a beállításokban. Ezt követően a Microsoft a közösségi fórumain letiltotta a CCleanerrel kapcsolatos linkeket, illetve akár teljes bejegyzéseket, vagyis az alkalmazást e platformon tiltólistára helyezte.
 
A Microsoft azonban magát a CCleanert hagyta "élni", nem tett különösebb lépéseket az alkalmazás telepítése és futtatása ellen. Egészen mostanáig! A vállalat ugyanis úgy határozott, hogy ezentúl a Microsoft Defender a CCleanert "PUA:Win32/CCleaner" néven nemkívánatos alkalmazásként fogja azonosítani. Ennek okáról a Microsoft egyelőre nem kívánt részleteket elárulni. Az azonban biztos, hogy a cég továbbra sem nézi jó szemmel azokat a szoftvereket, amelyek a regisztrációs adatbázis karbantartására alkalmasak.
 
"Néhány termék azt sugallja, hogy a regisztrációs adatbázist rendszeresen karban kell tartani és tisztitani kell azt. Ez azonban komoly problémákhoz vezethet, amikor ezt az adatbázist nem megfelelően módosítják. Mindez akár az operációs rendszer instabilitásához, valamint újratelepítéséhez vezethet. A Microsoft nem tudja garantálni, hogy ezek a problémák újratelepítés nélkül megoldhatóvá válnak" - közölte a Microsoft még 2018-ban.
 
 
Vélemények
 
  1. 3

    A Juniper fejlesztői öt biztonsági rést foltoztak be a Junos OS-en.

  2. 4

    Az IBM a QRadar SIEM megoldásához két biztonsági frissítést tett letölthetővé.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség