Megdolgoztatja a PC-ket a Flash Player hamis frissítése

Ha nem megfelelő helyről szerzi be a Flash Player frissítéseit, akkor a netes csalók könnyedén kriptopénz bányászatba foghatják be a számítógépét.
 

A Flash Player havonta minimum egyszer kap biztonsági frissítéseket, amelyek gyakorta kritikus veszélyességű biztonsági hibákat orvosolnak. Így nem csoda, hogy mind az Adobe, mind a biztonsági cégek e hibajavítások minél előbbi telepítésére ösztökélnek. Csakhogy mindig hozzáteszik, hogy a frissítéseket csak az Adobe hivatalos weboldaláról célszerű letölteni, különben előfordulhat, hogy a PC-re nemkívánatos kód kerül. (Egyes böngészők automatikusan megkapják e frissítéseket.) Ez a tanács nem véletlen, amit a kiberbűnözők legújabb akciója is bizonyít.
 
Az interneten olyan Flash Player frissítésnek álcázott programok jelentek meg, amelyek telepítésekor egy kriptopénz bányászatra alkalmas szoftver kerül fel a számítógépre. Az első gyanús jel az lehet, hogy a letöltődő "frissítés" az esetek többségében java-player.exe néven jelenik meg. Amikor pedig a felhasználó elindítja ezt a fájlt, akkor a háttérben egy SystemProcess nevű folyamat jön létre, ami szépen lassan elkezdi felemészteni a processzort. Ezáltal a számítógép lelassul, és többet dolgozik a csalók számára, mint a tulajdonosának.
 
A Monerot bányászó nemkívánatos program ütemezett feladatok létrehozásával gondoskodik arról, hogy a Windows újraindítása után is be tudjon töltődni a memóriába.
 
A kriptobányászatra alkalmas programot a legtöbb víruskereső már képes felismerni, ezért a naprakész vírusvédelem sokat segíthet a problémák megelőzésében. De persze a legfontosabb, hogy a Flash Player és bármilyen más szoftver frissítéseit csakis megbízható helyről, leginkább a gyártók hivatalos weboldalairól töltsük le, vagy használjuk az automatikus frissítési szolgáltatásokat.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google 39 biztonsági rést foltozott be a Chrome böngészőn.

  2. 4

    A Fujifilm FCR röntgen berendezései kapcsán egy súlyos sérülékenységre derült fény.

  3. 1

    A Scranos trójai rootkit technikák alkalmazásával éri el, hogy nehéz legyen kiszúrni azokon a rendszereken, amelyekről adatokat lop.

 
Partnerhírek
​Törvény az álhírek és a zaklatás ellen

A brit kormány a közösségi oldalakat működtető vállalatokat vonná felelősségre a platformjaik segítségével terjesztett ártalmas online viselkedéséért és tartalmakért.

​EU-s GDPR vizsgálat indul a Microsoft ellen

Az ellenőrzést a holland kormány vizsgálatának eredményei indították el, mely szerint a redmondi óriás termékei nem GDPR-kompatibilisek.

hirdetés
Közösség
1