Megbarátkozunk a mesterséges intelligenciával?

​A magyarok egyre elfogadóbbá válnak a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Persze azért sok még az aggály is.
 

A mesterséges intelligencia (AI) kilépve a látnoki tudományos-fantasztikus művek világából, a mindennapi életünk szerves részévé vált. A technológia terjedésével, a róla alkotott vélemények is változni látszanak. A Kaspersky kutatásának eredményei alapján a magyarok esetében a bizalom irányába mozdul a mesterséges intelligencia megítélése, noha továbbra is sok a kérdés. 

A kutatásban megkérdezettek több mint fele úgy nyilatkozott az AI-ról, hogy "izgalmas". A válaszadók negyede tartja hasznosnak a mesterséges intelligencia vívmányait. Eközben azonban nem mehetünk el amellett, hogy a megkérdezettek 22 százaléka aggasztónak tartja az AI kapcsán megfigyelhető trendeket. 

"A mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldások részévé váltak a mindennapjainknak, ezáltal egyre reálisabb képet alkotunk róluk. A telefonunkba épített arcfelismerő modulról nem a gyilkos robotok jutnak eszünkbe, és attól se félünk, hogy okosotthonunk álmunkban ránk támad. A mesterséges intelligenciához kötődő pozitív hozzáállás főképp annak köszönhető, hogy edukálódtunk és a gyakorlatban is látjuk, hogy mi mindenre jó ez a technológia"

- mondta Damsa Andrei, pszichológus.

Sok munkahelyen már most sem idegen a mesterséges intelligencia használata. A legellentmondásosabb vélemények azon kérdésre adott válasz kapcsán születtek, hogy vajon az AI technológiák hatására új munkahelyek jönnek-e létre, és az ország gazdasága fejlődni fog-e vagy sem. A nők inkább attól félnek, hogy gyermekeik nem tudnak majd elhelyezkedni a munka világában, miután az AI helyettesíti az emberi képességeket, míg a férfiak szerint a kormánynak éppen, hogy több pénzt kellene fektetnie a mesterséges intelligenciába, ezzel növelve a munkahelyi produktivitást. 

"A gépeket, a robotokat és a szoftvereket kereskedelmi célra tervezték és a feladatok elvégzéséhez utasításokra van szükségük. Jelenleg az AI-nak nincsenek motivációi, és a funkciói is programozottak, nem tanultak. Egyszerűen fogalmazva: jelenleg egy hangyának több az intelligenciája, mint az AI-nak, a mesterséges működéshez pedig emberi irányításra van szükség"

- vélekedett Eugene Kaspersky, a Kaspersky alapító-vezérigazgatója.
Vélemények
 
  1. 3

    A Juniper fejlesztői öt biztonsági rést foltoztak be a Junos OS-en.

  2. 4

    Az IBM a QRadar SIEM megoldásához két biztonsági frissítést tett letölthetővé.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség