Megbarátkozunk a mesterséges intelligenciával?

​A magyarok egyre elfogadóbbá válnak a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Persze azért sok még az aggály is.
 

A mesterséges intelligencia (AI) kilépve a látnoki tudományos-fantasztikus művek világából, a mindennapi életünk szerves részévé vált. A technológia terjedésével, a róla alkotott vélemények is változni látszanak. A Kaspersky kutatásának eredményei alapján a magyarok esetében a bizalom irányába mozdul a mesterséges intelligencia megítélése, noha továbbra is sok a kérdés. 

A kutatásban megkérdezettek több mint fele úgy nyilatkozott az AI-ról, hogy "izgalmas". A válaszadók negyede tartja hasznosnak a mesterséges intelligencia vívmányait. Eközben azonban nem mehetünk el amellett, hogy a megkérdezettek 22 százaléka aggasztónak tartja az AI kapcsán megfigyelhető trendeket. 

"A mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldások részévé váltak a mindennapjainknak, ezáltal egyre reálisabb képet alkotunk róluk. A telefonunkba épített arcfelismerő modulról nem a gyilkos robotok jutnak eszünkbe, és attól se félünk, hogy okosotthonunk álmunkban ránk támad. A mesterséges intelligenciához kötődő pozitív hozzáállás főképp annak köszönhető, hogy edukálódtunk és a gyakorlatban is látjuk, hogy mi mindenre jó ez a technológia"

- mondta Damsa Andrei, pszichológus.

Sok munkahelyen már most sem idegen a mesterséges intelligencia használata. A legellentmondásosabb vélemények azon kérdésre adott válasz kapcsán születtek, hogy vajon az AI technológiák hatására új munkahelyek jönnek-e létre, és az ország gazdasága fejlődni fog-e vagy sem. A nők inkább attól félnek, hogy gyermekeik nem tudnak majd elhelyezkedni a munka világában, miután az AI helyettesíti az emberi képességeket, míg a férfiak szerint a kormánynak éppen, hogy több pénzt kellene fektetnie a mesterséges intelligenciába, ezzel növelve a munkahelyi produktivitást. 

"A gépeket, a robotokat és a szoftvereket kereskedelmi célra tervezték és a feladatok elvégzéséhez utasításokra van szükségük. Jelenleg az AI-nak nincsenek motivációi, és a funkciói is programozottak, nem tanultak. Egyszerűen fogalmazva: jelenleg egy hangyának több az intelligenciája, mint az AI-nak, a mesterséges működéshez pedig emberi irányításra van szükség"

- vélekedett Eugene Kaspersky, a Kaspersky alapító-vezérigazgatója.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség