Még mindig sok vírus lapul a pendrive-okon

A pendrive-ok továbbra is jelentős mértékben veszik ki a részüket a vírusterjesztésből.
 

Az USB-eszközök számos előnnyel rendelkeznek: kompakt méretűek és praktikusak, miközben egyre nagyobb kapacitással rendelkeznek. Sajnos azonban a kiberbűnözők körében legalább annyira népszerűek, mint a felhasználók táborában, ezért az óvatosság nagyon is indokolt.
 
A cserélhető adathordozókat érő fenyegetések 10-es toplistáját - a Kaspersky KSN biztonsági hálózat megfigyelései alapján - már 2015 óta a Windows LNK rendellenességet kihasználó vírusok vezetik. Ezek napjainkban legtöbbször a 2014-ben terjedésnek indult kriptobányász trójait, a Minert terjesztik. E károkozó telepíti a kriptopénzek bányászatához használható összetevőket, majd nekilát a pénzkeresésnek.
 
A biztonsági cég kiemelte, hogy szintén USB terjesztési csatornát használ a Dark Tequila nevű komplex, banki trójai program is. Ezen túlmenően 2018 első felében az ipari vezérlőrendszereket célzó fenyegetések 8 százalékát is cserélhető adathordozókon keresztül terjesztették.
 
"Az USB-eszközök ma már a korábbinál talán kevésbé hatékony közvetítői a fertőzések terjesztésének, köszönhetően annak, hogy biztonsági gyengeségük egyre szélesebb körben ismert, és egyre kevésbé használják őket üzleti eszközként. Azonban a kutatásaink szerint még mindig komoly kockázatot jelentenek, amelyet a felhasználóknak nem szabad alábecsülniük. Szerencsére néhány nagyon egyszerű intézkedés végrehajtásával a felhasználók és a vállalkozások megóvhatják eszközeik és adataik biztonságát" - mondta Denis Parinov, a Kaspersky Lab kutatója.
 
A Kaspersky Lab az alábbi intézkedéseket javasolja az USB-s eszközök és más cserélhető adathordozók biztonságos használata érdekében:
 
 • Legyen óvatos azzal kapcsolatban, hogy milyen eszközöket csatlakoztat a számítógépéhez
 • Megbízható márkájú, titkosított USB-s eszközöket használjon!
 • Használjon olyan biztonsági megoldást, amelyik az összes cserélhető adathordozón ellenőrzi a fájlokat!
 • Felügyelje az USB-eszközök használatát: határozza meg, hogy mely USB-eszközök használhatók, kik által és milyen célokra!
 • Tájékoztassa az alkalmazottakat a biztonságos USB-használati gyakorlatokról!
 • Ne hagyja az USB-s adathordozókat őrizetlenül vagy szem előtt!
Vélemények
 
 1. 4

  A Microsoft a SharePoint Serverhez két újabb hibajavítást tett elérhetővé.

 2. 4

  A Microsoft rengeteg biztonsági rést foltozott be a webböngészői, különösen az Edge esetében.

 3. 2

  ​A Pots zsaroló program a rendszerfájlokon kívül minden állomány tönkretételére alkalmas, miközben még egy hamis Windows frissítést is kap a nyakába a felhasználó.

 
Partnerhírek
Lehallgathat az iPhone?

Noha az Apple nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, még vele is megeshet, hogy hibázik. Most egy programozói hiba varázsolt lehallgató készüléket a iPhone-okból.

Az e-mailek védelme nem ér véget egy erős jelszónál

Az e-mailek fontos részei mindennapi életünknek, mégis kevesen gondolunk bele, miként biztosíthatjuk fiókjainkat a jelszavak beírásán túl.

hirdetés
Közösség
1