Már a rettegett trójai is a OneNote-ra pályázik

​A hírhedt Emotet trójai ismét csavart egyet a terjedési mechanizmusán, és a kevésbé védett OneNote felé fordult.
 

Az Emotet trójai sokáig az egyik legfertőzőbb kártékony programnak számított. Világszerte vett részt adatlopásokban és vírusterjesztésekben. Gyakorta zsarolóvírusok szaporításából is kivette a részét. Tavaly év végén aztán megtört a lendülete, és háttérbe szorult, azonban sajnálatos módon március elején ismét a tettek mezejére lépett.
 
Az idén felfedezett első variánsa olyan e-mailekben terjedt, amelyek kártékony Word dokumentumokat tartalmaztak. Vagyis - némileg meglepő módon - egy "régimódi" megközelítést alkalmazott. Amikor a felhasználó megnyitott egy ilyen dokumentumot, akkor a makrók engedélyezését követően felkerültek a számítógépre az Emotet működéséhez szükséges fájlok, és kezdetét vette a fertőzés. Ugyanakkor borítékolható volt, hogy az Emotet nem fog sokáig ennél a technikánál leragadni, mivel az manapság már nem elég hatékony a vírusterjesztők szempontjából. Ennek pedig az az oka, hogy a Microsoft tavaly a makrók kapcsán további biztonsági korlátozásokat vezetett be, így manapság már nem olyan egyszerű csak egy-egy védtelen, óvatlan kattintással engedélyezni az ártalmas kódok futtatását felhasználói oldalon.
 
Nem is kellett sok idő ahhoz, hogy az Emotet trójai készítői lépjenek. Megjelent ugyanis az a variánsa, amely felhagyott a Word ostromlásával, és helyette a OneNote felé fordult. Abban a tekintetben nem változott, hogy továbbra is kártékony e-mail csatolmányokat terjeszt, azonban ezekben egy OneNote segítségével megnyitható állomány szerepel. Továbbra is jellemzőjük ezen leveleknek, hogy mondvacsinált számlákkal, állásajánlatokkal, megszemélyesített, adathalász tartalmakkal tűzdeltek.
 
Amikor a felhasználó rákattint a mellékletre, akkor a OneNote nyílik meg, amely megjelenít egy olyan ablakot, amely arra figyelmeztet, hogy egy védett dokumentumról van szó. Az ezen található megtekintés (View feliratú) nyomógombra történő kattintáskor azonban meg is kezdődik a fertőzési folyamat, és egy 'click.wsf' nevű VBScript segítségével rákerül a rendszerre az Emotet, amely aztán el is indul, majd a háttérben észrevétlenül gyűjtögeti az adatokat. Nem kizárható, hogy hamarosan ismét előkerül egy vírusterjesztési funkció is, amivel további nemkívánatos kódok kerülhetnek fel a PC-kre.
 
Biztonsági szakemberek a felhasználók számára a megfontolt e-mailezés fontosságát hangsúlyozzák, nyilván a naprakészen tartott vírusvédelem mellett. Az üzemeltetők számára pedig tartalomszűrést vagy csoportházirendek beállítását javasolják a OneNote állományokba beágyazott fájlok letiltásához.
 
A Microsoft - látva a OneNote kapcsán egyre aggasztóbb biztonsági helyzetet - már jelezte, hogy ebben a szoftverben is meg fogja erősíteni a védelmi mechanizmusokat, azonban arról még nincsenek hírek, hogy erre mikor kerül majd sor.
Vélemények
 
  1. 4

    A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség