Mac-en kémkedik a Hormesu trójai

A Hormesu trójai a Mac OS X operációs rendszerekre épülő számítógépeken kémkedik a felhasználók bizalmas adatai után.
 

A Hormesu trójai egy régóta ismert kémkedési trükköt alkalmaz annak érdekében, hogy minél több bizalmas információt tudjon összegyűjteni. Ehhez nem tesz mást, mint folyamatosan naplózza a billentyűleütéseket, amivel a célját sok esetben el is éri. A Hormesu önmagában a billentyűzetfigyeléses trükkel még korántsem emelkedne ki a többi, hasonló képességű trójai közül. Azonban az a tény, hogy mindezt Mac OS X alapú rendszerek esetében képes megvalósítani, már felhívja a figyelmet arra, hogy egy nem teljesen szokványos programról van szó.

Az Isidor Biztonsági Központ tájékoztatójából kiderült, hogy a Hormesu az adatlopás mellett arra is alkalmas, hogy a Mac számítógépeken egy hátsó kaput nyisson, és azon keresztül fogadja a támadók parancsait, akik tulajdonképpen tetszőleges - Mac OS X alatt értelmezhető - utasítást kiadhatnak a trójai számára. Ezáltal Mac alapú rendszerek felett vehetik át az irányítást, amelyekre fájlokat juttathatnak fel, vagy állományokat szivárogtathatnak ki azokról.

Vélemények
 
  1. 4

    A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség