Lemaradt a biztonság a felhők sűrűjében

​Az információbiztonság egyre nehezebben tart lépést a felhős környezetekbe való költözködéssel.
 

A Check Point és a Cybersecurity Insiders kiadta a 2020-ra vonatkozó, globális felhőbiztonsági tanulmányt. Ebben a kutatók azon kihívásokra térnek ki, amelyekkel a nagyvállalatok biztonsági csapatainak kell szembenézniük a nyilvános felhőkben kezelt adataik és munkafolyamataik védelme során.
 
A jelentés szerint a nyilvános felhőkkel kapcsolatos biztonsági kérdések továbbra is nagy kihívást jelentenek: a válaszadók 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nagyon aggódik a felhős környezetek által jelentett kockázatok miatt. Eközben 68 százalékuk azt mondta, hogy az általa képviselt szervezet kettő vagy több nyilvános felhőszolgáltatót is használ, ami tovább nehezíti a helyzetet.
 
A válaszadók szerint a nyilvános felhőkkel összefüggő, legnagyobb biztonsági veszélyek a felhőplatformok hibás konfigurálásából erednek. Emellett sok kockázatot hordoznak a hozzáféréskezelési problémák és a nem kellően biztonságos interfészek is.
 
A felmérésben résztvevők szerint a felhőszolgáltatások bevezetésével kapcsolatos legnagyobb biztonsági akadály, hogy sok esetben hiányoznak a megfelelően képzett alkalmazottak. Emellett azonban költségvetési nehézségek, adatvédelmi korlátok és a védelmi rendszerek esetenkénti nehézkes integrációja is hátráltatja a felhős projekteket.
 
A megkérdezettek 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a hagyományos biztonsági megoldásaik vagy egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan tudnak együttműködni felhős környezetekkel. Pedig szükség lenne technológiai támogatásra különösen az adatszivárgások kockázatainak mérséklése érdekében.
 

„A jelentés szerint a szervezetek felhős migrációja előrébb jár, mint a biztonsági szakembereik lehetőségei a támadásokkal és az adatszivárgásokkal szembeni védelem terén. Meglévő biztonsági megoldásaik csupán korlátozott védelmet nyújtanak a felhőkkel kapcsolatos fenyegetésekkel szemben, miközben szakembereik sokszor nem rendelkeznek a biztonsági és megfelelési folyamatok fejlesztéséhez szükséges szakértelemmel”

- mondta TJ Gonen, a Check Point Software részlegvezetője.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Oracle VirtualBoxhoz hét biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

  2. 4

    Az Adobe kritikus veszélyességű hibákat javított az Adobe Illustrator szoftverében.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség