Lemaradt a biztonság a felhők sűrűjében

​Az információbiztonság egyre nehezebben tart lépést a felhős környezetekbe való költözködéssel.
 

A Check Point és a Cybersecurity Insiders kiadta a 2020-ra vonatkozó, globális felhőbiztonsági tanulmányt. Ebben a kutatók azon kihívásokra térnek ki, amelyekkel a nagyvállalatok biztonsági csapatainak kell szembenézniük a nyilvános felhőkben kezelt adataik és munkafolyamataik védelme során.
 
A jelentés szerint a nyilvános felhőkkel kapcsolatos biztonsági kérdések továbbra is nagy kihívást jelentenek: a válaszadók 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nagyon aggódik a felhős környezetek által jelentett kockázatok miatt. Eközben 68 százalékuk azt mondta, hogy az általa képviselt szervezet kettő vagy több nyilvános felhőszolgáltatót is használ, ami tovább nehezíti a helyzetet.
 
A válaszadók szerint a nyilvános felhőkkel összefüggő, legnagyobb biztonsági veszélyek a felhőplatformok hibás konfigurálásából erednek. Emellett sok kockázatot hordoznak a hozzáféréskezelési problémák és a nem kellően biztonságos interfészek is.
 
A felmérésben résztvevők szerint a felhőszolgáltatások bevezetésével kapcsolatos legnagyobb biztonsági akadály, hogy sok esetben hiányoznak a megfelelően képzett alkalmazottak. Emellett azonban költségvetési nehézségek, adatvédelmi korlátok és a védelmi rendszerek esetenkénti nehézkes integrációja is hátráltatja a felhős projekteket.
 
A megkérdezettek 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a hagyományos biztonsági megoldásaik vagy egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan tudnak együttműködni felhős környezetekkel. Pedig szükség lenne technológiai támogatásra különösen az adatszivárgások kockázatainak mérséklése érdekében.
 

„A jelentés szerint a szervezetek felhős migrációja előrébb jár, mint a biztonsági szakembereik lehetőségei a támadásokkal és az adatszivárgásokkal szembeni védelem terén. Meglévő biztonsági megoldásaik csupán korlátozott védelmet nyújtanak a felhőkkel kapcsolatos fenyegetésekkel szemben, miközben szakembereik sokszor nem rendelkeznek a biztonsági és megfelelési folyamatok fejlesztéséhez szükséges szakértelemmel”

- mondta TJ Gonen, a Check Point Software részlegvezetője.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség