Kriptobányászokra, befektetőkre csapnak le a csalók

​A kriptobefektetőket és a kriptobányászat iránt érdeklődő felhasználókat ért támadások száma is folyamatosan emelkedik. Mutatjuk a leggyakoribb csalási módszereket.
 

A Kaspersky egyre több olyan támadást detektál, amelyek kifejezetten kriptopénzzel kereskedő, illetve kriptobányászattal foglalkozó felhasználókat veszélyeztetnek. A szakemberek alaposan tanulmányozták e károkozásokat, és végül három gyakori csalási technikát emeltek ki.
 
Az első, amikor hamis kriptotőzsde weboldalakat hoznak létre a támadók. Ez esetekben a felhasználó kap egy állítólagos kupont a kriptotőzsdén nyitott számlája feltöltéséhez. A kupont azonban csak akkor tudja felhasználni, ha befizet egy általában 0,005 bitcoin (mintegy 200 dollár) nagyságú összeget, ami aztán a kiberbűnözők profitja lesz.
 
A második trükk a kriptobányászathoz szükséges videokártyák és más eszközök fiktív eladásával kapcsolatos. A felhasználó e-mailben kecsegtető ajánlatot kap ilyen eszközökre, de a vásárláshoz előleget kell fizetnie. Az előleg befizetése után azonban a felhasználó semmit nem kap a pénzéért.
 
A harmadik technika privát kulcsokat céloz. Ezek eltulajdonításához a csalók adathalász célú weboldalakat hoznak létre. A hamis oldalak sok esetben nagyon precízen vannak kialakítva, sokszor valós árfolyam adatokat is mutatnak.
 

"Mostanság sokakat elkezdtek érdekelni a kriptovaluták, a támadók pedig természetesen nem mulasztják el kihasználni ezt az érdeklődést. Az egyik általunk felfedezett csalási módszer például így zajlott: a felhasználók üzenetet kaptak arról, hogy egy koronavírus elleni exkluzív vakcinát már a hivatalos forgalomba kerülése előtt meg lehet vásárolni, de csak azoknak, akiknek van bitcoinjuk. Ez a csalási forma különösen abban az időben volt elterjedt, amikor az első vakcinák elérhetővé váltak. A felhasználó felkereste a megjelölt weboldalt, ahol előrendelést kellett leadnia a vakcinára. Ezután bitcoinban előleget kellett fizetnie, majd az összeg a kiberbűnözőkhöz került, az illető pedig semmit sem kapott cserébe"

- nyilatkozta Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal fejlesztői öt biztonsági réstől számoltak be.

  2. 4

    A Microsoft elérhetővé tette a Windows szeptemberi hibajavításait.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Milliárdnyi kibertámadás fenyegeti a rendszereket

Az ESET legújabb zsarolóvírus riportja 71 milliárd távoli hozzáférést célzó támadásról számol be.

​Miért fontos letakarni gyermekeink webkameráját?

Laptopok, okostelefonok és táblagépek - az okoseszközök többségének már van beépített kamerája.

hirdetés
Közösség